Laddar annons
11 Nov, 2010

Veckans vintips, fyra röda

Med varierande ursprung och i olika stil är vinerna för denna vecka. Vardagspriser gäller såhär på upploppet inför årets stora presenthelg..

Castillo Perelada 3 Fincas Crianza 2007 (nr 95891), Spanien, 79 kronor
Spanska producenten Castillo Perelada tillverkar allt från husvin och cava till exklusiva, röda kvalitetsviner. Vinområdet där vineriet ligger heter Empordà-Costa Brava och gränsar till Medelhavet mellan Frankrike och Barcelona. Producenten har också stora områden för cavatillverkning i Vilafranca del Penedès, Spaniens eget Champagne. Sedan år 2000 äger de 50 hektar vingårdar i det kultvinsklassade området Priorato. Till det här vinet kommer druvorna från tre olika vingårdar, alla med vitt skilda geologiska förutsättningar. Efter alkoholjäsningen lagras vinet ett år på ekfat, amerikanska och franska. Vinet är stramt medelfylligt och smakar av viollakrits, tobak, fat och blyerts. Skönt personligt vin med en härligt balanserad kärvsyrlig smakstil. Kombinera till smakrika kötträtter som rengryta, älgfärsbiff eller till den alltid säkra örtiga lammsteken.

Copertino Rosso (nr 2077), Italien, 69 kronor
Den som vill väljer en Copertino av Reservakvalitet med ett hopp upp om +14 kronor och en omväg över beställningssortimentet (85690). Det är det väl värt. Precis som att den vanliga kvaliteten, med beteckning Rosso är ett bra köp. Copertino smakar mycket av torkad frukt som russin, aprikoser och fikon. Det finns inslag av körsbär, fat och kryddor. Beskrivningen ger association av en mogen vinsmak och visst, det stämmer bra. Extra god blir kombinationen till fläskgrytor eller hellre, ragu där tillbehören är klassiska rotfrukter. Enkelt. Producenten är kooperativet Cantina Sociale Copertino i distriktet med samma namn. Copertino ligger i regionen Apulien närmare bestämt på Salentohalvön i närheten av staden Lecce. Traditionsenligt odlas den blå druvan negroamaro, den mörka bittra, vilken även ingår i detta vin och ger vinet den karakteristiska smaken av körsbärsbitter snits. Gott!

Quartetto 2007 (nr 6785), Portugal, 57 kronor
Alentejo där Quartetto kommer ifrån är stort område som täcker nästan en tredjedel av Portugals yta. Av tradition ett korkeksområde och här finns stora grönsaks- och spannmålsodlingar samt fårfarmer.  Men bara 5 procent av landets befolkning lever i Alentejo. Under senare år har distriktet seglat upp som ett vinområde att räkna med. Än idag är kooperativen vanligast förekommande men de enskilda producenterna ökar till antalet. Bland dem som låtit tala om sig samt även lyft regionen i vinsammanhang är dansken Hans Kristian Jörgensen vars viner Cortes de Cima satt regionen på kartan. Quartetto produceras av Herdade Monte da Cal till 100 procent av druvan alicante bouschet, en sort som ger vinerna kraftig färg. Smaken är kryddig, friskt fruktig av körsbär med inslag av fat, lakrits och choklad. Mustig och generös vardagsstil som passar bra både nu och då.

Farnese Colline Teramane (nr 2367), Italien, 99 kronor
Här ett vin som smakar mycket av viollakrits, nästan som en karamell! Det finns en liten kryddighet samt varma frukttoner av björnbär, plommon och choklad. I hjärtat av italienska regionen Abruzzo ligger kvalitetsvinområdet, DOCG Colline Terramane. Det är en platå med vingårdar på hög höjd, vilket är toppen för vinodlingarna vilka annars just här, är belägna i områden där varma temperaturer är mer regel än undantag. Låg temperatur ger en fördröjd mognadsutveckling vilket främjar en god smakutveckling som leder till en bättre vinsmak. Farnese är ett ungt företag som på bara 13 år byggt upp en mycket framgångsrik verksamhet, flera av deras viner gös av Abruzzos egen druva, montepulciano som också är sortern i detta vin.