Laddar annons
7 Jan, 2013

Cyril Fhal, ung odlare omdefinerar grenache

Roussilion, Frankrike
Kan man tala om ett artisteri bakom viner? Eller är hantverk ett bättre ord? Om nu vin kan vara produkten av ett artisteri, är det då vinodlaren eller vinmakaren som är artisten? I nya värden är det helt klart mest fokus på vinmakaren, medans man i Europa oftast menar att vinodlaren är det centrala. Här finns inga enkla svar, förutom när vinodlare och vinmakare är samma person såklart. Så som på Clos du Rouge Gorge, där unga Cyril Fhal arbetar efter egna visioner. Hårt slit sedan 2002 har snabbt tagit honom till det absoluta toppskiktet av producenter i Roussilion. Imponerade, med tanke på att de enda händerna som arbetar här (förutom Cyrils) är de som hyrs in till skörden. Vinerna är absolut inte dyra, men ställ däremot in dig på en one man show som det kan vara svårt att få biljetter till.

 

Clos du Rouge Gorge klassar viner unga och gamla

Sedan 2002 har unga vinodlaren/vinmakaren Cyril Fhal arbetat sina vingårdar i byn Latour de France, nära Perpignan och den spanska gränsen. Han tog över 5 hektar terrasserade vingårdar med en naturligt låg avkastning. Detta på grund av de torra skiffer och gnejs rika jordarna. Att vingårdarna ligger i nordläge på cirka 250 meters höjd är en fördel här nere, det ger svalka från solen. Och trotts att han är ensam så odlar han sina vingårdar biodynamiskt. Ett krävande val som resulterar i flera extratimmar varje dag. Jag tycker det ger genomslag i vinerna.

Blå druvorna grenache och carignan

Cyrils vingårdar är planterade med de lokala blå druvorna grenache och carignan, samt den gröna maccabeo. Han skiljer på de gamla och unga vinrankornas druvor, och gör två röda viner. Detta för att de yngsta stockarnas skörd saknar den komplexitet och kraft som kommer från äldre vinrankorna. Men vad som man föredrar är som vanligt en smaksak.

Jag föredrar vinet från de yngre rankorna, de äldre kan ge lite för tunga, koncentrerade viner.

Så sa Niklas Jacobson, mannen bakom vinimportören Wine Trade när vi diskuterade vinerna på Facebook nyligen. Niklas är en stor entusiast av Cyril Fhals viner i synnerhet och vinerna ifrån Roussilion i allmänhet. De äldre rankorna vin buteljeras med "Vieilles Vignes" på etiketten, och de yngre med "Jeunes Vignes." Vilket är en 100 procent grenache av stockar som är 25 år gamla.

2011 ”Jeunes Vignes” Domaine Clos du Rouge Gorge (+)
Det här vinet är som en sån där radera-ditt-minne-apparat som dom använde i Men in Black från 1997. Man glömmer nämligen alla ”sanningar” man har fått höra om grenache. Till exempel att vinerna smakar jordgubbssylt, har låg friskhet och hög alkohol. Kalla mig en usel vinprovare men hade jag inte vetat vad som fanns i glaset hade jag gissat på en röd Bourgogne eller kanske cru Beaujolais. Vinet är ljust till färgen och doftar färskpressat och bärigt, men på ett avskalat elegant sett och inte rustikt. Smaken är fylld av fruktkött och friskhet och är mycket enkel att matcha med mat. Följ med Cyril Fhal och vinerna från Roussilion in i framtiden, det här är bara början.


Läs förklaringen till min poängskala
(-) när vi lämnas med en känsla av missnöjdhet
(+) när vinet lever upp till förväntningarna och vi vill ha mer
(++) när vi blir positivt överraskade och vinet framkallar starka känslor