

I Bäst i test vecka 28 hittar vi fyra bra grillviner - två röda och två vita.
Vi rör oss i de klassiska vinländerna Frankrike och Spanien. I Frankrike blir det uteslutande viner från Rhônedalen men vi lägger till ett vitt vin på druvan chardonnay från Somontano i nordöstra Spanien.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Bodegas Pireneos ligger i Somontano i nordöstra Spanien och grundades 1993. Företaget arbetar nära ett av de lokala kooperativen som har runt 150 vinodlare kopplade till sig. Sedan 2007 ägs företaget av den Jerez-producenten Bodegas Barbadillo.
I slutet på 90-talet inledde Rotem och Mounir Saoma sin verksamhet med att köpa viner ifrån de bästa cruerna i Bourgogne för att sedan lagra dem i sina egna källare och buteljera dem under namnet Lucien le Moine. Vinerna vann snabbt ett internationellt rykte och blev mycket eftertraktade. Efter hand växte viljan att göra vin från egna vingårdar men priserna på mark i Bourgogne hade dragit iväg till nivåer som gjorde att paret istället började titta på andra områden. Till slut föll valet på Châteauneuf-du-Pape, där de började med att köpa 2 hektar mark med gamla rankor i den eftertraktade vingården Pinan.
Två hektar har nu vuxit till 11 och förutom röd och vit Châteauneuf gör man även röd och vit Côtes-du-Rhône Villages som höjer den kvalitetsmässiga ribban för vad man kan förvänta sig av Côtes du Rhône. Vinerna från Rhônedalen buteljeras med parets namn: Rotem & Mounir Saouma. Samtliga viner håller mycket hög kvalitet med både karaktär och tydlig personlighet och på något sätt känns det som Rotem och Mounir har tagit med sig en liten del av Bourgogne till Rhônedalen och lyckats buteljera den tillsammans med den tydliga Châteauneuf–profilen som vinerna har.
Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Alain Jaume importeras av Hermansson & Co.
Xavier Vignon fortsätter att vara en experimentvillig vinmakare som gärna provar nya metoder och utmanar områdesbestämmelser. Xaviers främsta verksamhet är att han är konsult åt flera producenter i Rhônedalen. I detta arbete kommer han i kontakt med många små producenter som ger ett brett kontaktnät. Tanken bakom serien Arcane är att göra cuvéer av speciella vingårdslägen som ger karaktärsfull frukt. Speciellt för huvuddelen av serien är att när ett vin är slut görs inte samma vin igen – när de 25 000 flaskorna av La Tempérance är slutsålda så är sagan ”La Tempérance” också slut. Kommer det en uppföljare, vilket inte är säkert, blir det med en annan twist och ett annat namn. Gemensamt för alla vinerna i serien är mogen, rik, djup och tät frukt med mycket smaker. Det här är en samling fantastiska viner med som passar till en bredd av maträtter från sommargrillen till höstens svamp- och viltgrytor. Samtliga viner klarar flera års lagring och mår bra av rejäl luftning.