Laddar annons
Brochet – så blev "gäddvinet" en succé i Sverige
12 May, 2024

Brochet – så blev "gäddvinet" en succé i Sverige

I Frankrike är efternamnet Brochet väldigt vanligt. Namnet betyder samtidigt gädda på franska. Därför var det naturligt för den franska producenten Ampelidae att i början av 2010-talet döpa sitt nylanserade vin på den svenska marknaden efter deras dåvarande vinmakare Frederic Brochet, och även sätta en gädda på etiketten. 

Året är 1995 när den franska vinmakaren Frederic Brochet gör slag i saken och bestämmer sig för att skapa sitt helt egna vinhus. Han döper det till Ampelidae och han väljer att odla pinot noir på den lilla vinytan. Bara några år tidigare hade den franska familjen Meuli, som då bodde i London, bestämt sig för att köpa ett vackert beläget sommarhus i Loiredalen, direkt bredvid Frederics vineri och vingård. Deras resor skulle bara några år sedan korsas och ihop skulle de skapa vad som i dag är ett av de absolut mest kända vinerna på Systembolagets hyllor – gäddvinet Brochet. 

– Jag kommer ihåg när mina föräldrar gick in som delägare till Ampelidae år 2004. Jag var bara 16 år gammal då, men jag minns det som i går när jag och mina tre bröder åkte dit varje sommar och hjälpte till i vingården. Det har alltid betytt mycket för mig då vi spenderade en så stor del av vår barndom där, berättar Izzy Meuli som är dotter till Benjamin och Kate Meuli som i dag driver Ampelidae. 

"Finns väldigt mycket gäddor i vår region"

När familjen bestämde sig för att gå in som delägare i det franska vinhuset så hade vinodlingarna växt till totalt 40 hektar, och inriktningen var i stort sett helt fokuserad på sauvignon blanc. Även om de i mångas ögon redan då var en relativt småskalig aktör så hade familjen Meuli ihop med Frederic Brochet en plan för hur de skulle växa. Och i den här planen fanns Systembolaget och Sverige. 

Brochet Gäddvinet
De två flaskorna av gäddvinet Brochet som finns på hyllan i dag.

I början av 2010-talet lanserade de nämligen ett nytt varumärke inom vinhuset – Brochet. Eftersom namnet Brochet är väldigt vanligt i Frankrike, tillika Frederic Brochets efternamn, och dessutom betyder gädda på franska, så blev det naturligt att ha en gädda som symbol för vinet. 

– Dessutom finns det väldigt mycket gäddor i vår region så det passade ännu bättre, fortsätter Izzy. 

Brochet blev snabbt en succé i Sverige

Snabbt blev vinet en stor succé på den svenska marknaden och flera uppföljare lanserades, bland annat det vita vinet Brochet Reserve, flera röda viner och ett mousserande vin. I mångt och mycket var det här starten på den stora trenden av sauvignon blanc-viner som vi fått se de senaste åren på den svenska marknaden. 

– Vi var ärliga mot vårt ursprung och vår del av Loiredalen. Vi har alltid strävat efter att göra rena viner och det är nog en del till att det blev så populärt i Sverige. 

Familjen Meuli
Familjen Meuli som nu driver vinhuset.

För Izzy Meuli så bar det under samma period av till andra sidan jorden där hon fick jobb inom försäkringsbranschen. 

– Jag älskade att vara på gården och arbeta där. Mina föräldrar har dock aldrig satt press på mig att varken jag eller mina bröder skulle vara tvungna att arbeta med vin, utan vi fick väldigt mycket frihet. Jag pluggade kinesiska på högskolan och jag ville helt enkelt till Asien och jobba.

"Kände att det var dags att åka hem"

Till slut hamnade hon i Tokyo där hon levde under flera års tid, innan hon fick ett samtal från sina föräldrar som berättade att de hade köpt hela vingården och att de var majoritetsägare nu. 

– Min pappa berättade alla planer han hade med vingårdarna, vad de skulle göra och allt som skulle hända. Samtidigt satt jag där i Tokyo och skickade likadana mejl varje dag, och kände att det kanske var dags för mig att åka hem och göra det jag verkligen älskade. 

Vingården i Loiredalen
Vingården i södra Loiredalen.

– Jag har nånstans alltid vetat att jag skulle komma tillbaka. Jag har alltid haft en enorm kärlek till vårt sommarhus och till vingården. 

I dag är Izzy ansvarig för marknadsföring och kommunikation, vilket bland annat innebär att hon reser runtom i världen. Det är även orsaken till hennes besök i Stockholm i april månad. Just Sverige är ett vanlig resmål för henne då hon har en kusin som är gift här och som bor här. 

– Jag älskar Sverige och Sverige är extremt viktigt för oss. Det är mycket tack vare Sverige som Brochet blivit en succé. Det var den första marknaden vi lanserade vinet i och det var lite av en föregångare när det kommer till sauvignon blanc i Sverige. 

Lanserar nytt bubbel i Sverige - med den välkända gäddan på etiketten

Brochet, vars samtliga viner i dag är helt ekologiska, kommer inom kort lansera två helt nya viner på den svenska marknaden. Det kommer bland annat handla om ett mousserande vin med den välkända gäddan på etiketten. Men även ett vin som är gjort på den okända druvan sauvignon gris, som i princip var på väg att dö ut på 1950-talet men som nu upplever lite av en revolution. 

Izzy Meuli
Izzy Meuli med sina föräldrar.

– Det är extremt kul att lansera dessa nya viner. När det kommer till bubblet så har vi arbetat med det i tre års tid och det är gjort helt på chardonnay. Vi har återplanterat väldigt mycket chardonnay, bland annat direkt framför vårt hus, och det är otroligt roligt att ny få lansera det här vinet i Sverige. 

Sauvignon gris - en druva som återuppstått

Sauvignon gris, som i Loiredalen kallas för fie gris, odlades på endast 60 hektar i hela landet på 1950-talet. Men tack vare ett gediget arbete så har den de senaste åren återuppstått. Det vinet kommer dock lanseras under vinhusets namn Ampelidae då det även förekommer på andra marknader runtom i världen. 

För Izzy och vinmakaren Gilles de Bollardiere handlar det om att lyfta just deras område av Loire ännu mer framöver.

– Vi är inte den största odlaren och producenten, men vi tror på just södra Loire där vi hör hemma. Vi vet att det finns en enorm potential här. Det är lite av en dold juvel skulle jag säga, och det gör det extremt kul att få arbeta i det här området. 

– Och som jag nämnde förr så har jag alltid älskat vårt sommarhus och arbetet med vin, därför kom jag tillbaka, avslutar Izzy Meuli.