Laddar annons
Ny organisation ska bevara och lyfta ”äkta” rosévin
25 May, 2024

Ny organisation ska bevara och lyfta ”äkta” rosévin

AIRT är namnet på den relativt nybildade organisationen vars syfte är att lyfta så kallade terroirdrivna roséviner. I spetsen för organisationen hittar vi ordföranden Philippe Guigal som kommer från en av de främsta vinfamiljerna i hela Frankrike. 

Guigal är ett välkänt namn inom vinvärlden. I Sverige är producenten främst känd för sina populära Côtes-du-Rhôneviner som finns på hyllan. Men även i samband med unika lanseringar av betydligt mer exklusiva viner så brukar Guigals viner sälja slut fort då de anses vara stora samlarobjekt. Sedan drygt ett år tillbaka har dessutom Philippe Guigal, som är tredje generationens vinmakare, ordförandeskapet i den i Sverige relativt okända organisationen AIRT.

– Den har bara funnits i fyra år och när jag fick förfrågan om att bli ordförande sa jag direkt ja, berättar Philippe Guigal till Vinbanken i samband med ett besök i Stockholm.

"Finns mycket rosévin där ute som inte enbart är extremt ljust"

Även för undertecknad var organisationen helt okänd fram tills intervjun. Men själva syftet med AIRT, som står för l'Association internationale des Rosés de Terroirs, är att bevara vad de anser är terroirdrivna roséviner

– Vi måste visa upp att det finns mycket rosévin där ute som inte enbart är extremt ljust, utan det finns en hel värld av roséviner som verkligen är terroirdrivna och ärliga mot sitt ursprung. 

Philippe Guigal
Philippe Guigal och hans Tavel.

I dag har organisationen drygt 60 medlemmar och för att bli medlem så måste du skicka in ditt rosévin och sedan låta samtliga medlemmar blint testa alla inskickade viner för att komma fram till vilka som verkligen är terroirdrivna. Med andra ord är det hårda krav för att bli en del av AIRT.

– Drygt 30 procent av alla inskickade viner blir godkända, resten klarar det inte. Allt görs helt blint och syftet är att man verkligen ska känna av ursprunget i roséviner. 

Tavel-rosé kostade lika mycket som Chateauneuf-du-Pape för 50 år sedan

Orsaken till att organisationen grundades från första början kan till en viss del härledas till den enorma framgången som de ljusa rosévinerna från Provence haft de senaste 15 åren. 

– För 50 år sedan kostade ett Tavel-rosé lika mycket som en Chateaneuf-du-Pape. Och för 20 år sedan var Provence-rosé inte så ljust som det är nu. Men de senaste 15-20 åren har de ljus Provence-rosévinerna flyttat gränsen så långt som möjligt och de har haft en enorm kommersiell succé med dessa viner. Jag har inga som helst problem med framgången som de haft, men vårt syfte är att lyfta en annan typ av roséviner och visa att det finns så otroligt mycket annat. 

Tavel

Just Tavel är en sådan appellation som fått mycket stryk i skuggan av de ljusa sydfranska vinerna. Men här ser Philippe Guigal att det börjar röra på sig nu. All respekt till Provence men jag tror folk har börjat tröttna lite nu. De söker något annorlunda och något som är lite mer komplext, och där har vi till exempel Tavel som fyller ett behov. 

– Tavel är lite av det motsatta till Provence-rosé. Det har mer aromatik i sig, det är en helt annan typ av vinmakning och det är ett rosévin som går att dricka året om. 

Finns producenter som skapar ljusa roséviner med i AIRT

I AIRT finns det i dag producenter från Provence med, men det är producenter som skapar roséviner som inte alltid associeras till just Provence. 

Philippe Guigal

– De som inte gör extremt ljusa roséviner i Provence får väldigt sällan uppmärksamhet. Det finns producenter som skapar helt otroliga roséviner som är terroirdrivna, men som inte når konsumenterna för att de inte är ljusa. Och det är syftet med organisationen, att fler ska få upp ögonen för hur rosé kan vara när det kommer från ett specifikt ursprung.

Alla producenter i världen är välkomna att skicka in sina roséviner till organisationen för att bli en del av den, så länge de anser att deras roséviner är terroirdrivna. 

– Det här är en organisation för alla rosévinsproducenter. Vi har två roséviner hos Guigal, en Tavel och en Côtes-du-Rhône, och för oss handlar det inte om att gå emot de ljusa rosévinerna utan snarare om att lyfta en annan typ av rosévin som vi anser förtjänar uppmärksamhet, avslutar Philippe Guigal.