Hembakat knäckebröd

Favoritmarkera

Gör succé till julbordet med hembakat knäckebröd!  Brödet passar lika bra till sillen som osten som att en tjusig inslagning med vackert rött band gör en alldeles speciellt fin gå-bort-present.

Fröigt knäckebröd

20 bröd

5 dl vatten
25 g jäst (1/2 paket)
1/2 dl rapsolja
2 tsk honung
5 dl fint rågmjöl
6 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
2 tsk salt

Fröblandning

2 dl linfrö
2 dl solroskärnor
2 dl pumpafrön
1 1/2 msk flingsalt
2 msk hel kummin

 

Gör såhär

Värm vatten till 3 grader (fingervarmt).

Smula ner jäst i en degblandare, häll i hälften av vattnet och blanda tills jästen lösts upp.

Häll i resterande vatten, olja, honung, rågmjöl och vetemjöl.

Arbeta till en deg i ca 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta i ytterligare 2 minuter tills degen släpper från bunkens kant.

Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Blanda alla ingredienser till fröblandningen. värm ugnen till 250 grader, varmluftseffekt.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda och dela den i 20 bitar.

Forma varje bit till en rund boll, lägg den i fröblandningen och arbeta in frön från kanten till mitten, det ska vara rikligt med frön. Kavla ut varje bit tunt på ett mjölat bakbord, vänd emellanåt. Tryck ut ett hål i mitten med ett glas och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda brödet i 5-7 minuter.

Ta ut plåten, vänd på brödet och grädda i ytterligare 5-7 minuter tills det har en gyllene färg och är krispigt. Gör likadant med resterande degbitar.

Dricka till

En skiva nygriljerad skinka på knäckebrödmacka passar med ett friskare rött vin.

knäckefint_pepparkakshuset_wordpress

Fina, fröiga julknäckebröd

Rött vin vardag:
Briccotondo Barbera 2012 (2773), Fontanafredda, Piemonte Italien, 79 kr
Kärnig smak av körsbär och örter, frisk. Hoppar du över senapen på din smörgås till att på sin höjd toppa med smörgåskrasse fungerar kombinationen utmärkt.
Betyg: vardagsvin plus, 4.

Rött vin fest:
Côte de Beaune Les Pierres Blanches Domaine de la Vougeraie 2011 (74602), Domaine de la Vougeraie, Bourgogne Frankrike, 249 kr
Lätt/medelfyllig. Röda bär, hallon och mogna björnbär. Tydliga skogstoner. Lång eftersmak.
Betyg: 4

 

Inspiration till dagens recept är hämtad ur boken 52 Helger “smaker för årets alla tillfällen” av Louise Johansson. Förlag Bonnier Fakta.

Kommentera