Laddar annons
Krämig svamppasta med vitlök, parmesan och vitt vin
21 Sep, 2015

Krämig svamppasta med vitlök, parmesan och vitt vin

Nu är det svamptider. Prova denna lätta och läckra svampasta med smak av örter, vitlök och parmesan. Vintips till förstås, vi satsar på ett smakrikt vitt vin till svampen.

Krämig svampasta – 4 portioner

400 g färsk pasta
5 msk smör
5 vitlöksklyftor, hackade
500 g svamp, t ex champinjon, kantareller eller karljohansvamp
150 g färskost med vitlök och örter
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad mejram eller oregano
2 msk olivolja
2 msk bladpersilja, finhackad
2 dl riven parmesan
salt och svartpeppar

Gör så här:

Smält 2 msk av smöret i en rymlig kastrull. Låt vitlöken få lite färg och lägg sedan i svamp och kryddor. När en del vätska har försvunnit från svampen är det dags att lägga i resten av smöret och olivoljan. Låt bräsera några minuter till. Tillsätt sedan färskosten. Rör runt och ta bort från värmen.

Koka pastan al dente. Lyft den från vattnet med hålslev eller liknande, direkt ner i såsen. Rör runt och häll upp på stort fat. Strö parmesan och persilja över.

 


Vin till svamp

Svamp smakar en hel del av umami, den femte grundsmaken vid sidan av sött, salt, surt och beskt. Tillagad är svampen dock mildare än rå och med olika tillbehör är det oftast viktigare att fokusera på dem. I den här rätten är det både vitlök och ”gräddighet” så jag förslår ett vitt vin, friskt med lite fyllighet och kanske med en aningens fatton.

Budget

Monte Garbi Soave 2014 (2078) , Soave, Veneto, Italien, 225 kr för 3000ml (Box)
En fin soave från Tenuta Sant’ Antonio i Veneto som bara finns på box. Vinet är friskt och smakrikt av tropisk frukt och citrus med ett örtigt slut. Bra matvin. Fint till svamp, lika bra till fisk och skaldjur.

Mare Piccolo Fiano Falanghino 2013 (4631), Apulien, Italien, 75 kr

Druvig doft av persika och honung. En fruktig smak av päron, persika och apelsin. Trevligt vin på italienska druvorna fiano och falanghino som passar bra till denna smakrika svamprätt. Allroundvin på PET-flaska som passar många och passar till mycket.

Drostdy-Hof Chardonnay Semillon , 2013 (15517) Western Cape Sydafrika, 71 kr
Torrt vitt vin med fruktig smak av tropisk frukt, örter och citrus. Inslag av fat. Prisvärt vin som passar till mycket.

Mellan

Jonty's Ducks Pekin White 2013 (2950), Paarl, Sydafrika, 99 kr
Ekologiskt torrt vitt vin med mycket fruktighet och charm. Persika, päron och lime, hur låter det? Friskt och smakrikt som passar även till svampsoppan.

Héritages Côtes du Rhône Blanc 2014 (2866), Côtes de Rhône, Frankrike, 95 kr
Mycket trevligt vitt vin med mycket smak från Rhône. Vita Rhôneviner är oftast väldigt matvänliga. Detta är inget undantag. Torrt med smak av päron, persika, citrus och fat. Vitt som passar till mycket, även ost.

Fest

Bourgogne Les Sétilles 2013 (5657), Bourgogne, Frankrike, 156 kr
Torrt, friskt vitt vin med fina toner av äpple, citrus och fat. Ett elegant vin för den fina middagen och perfekt till svamppasta en vanlig tisdag om man vill lyxa till det. Toppen också till smakrika fiskrätter och fina rätter med ljust fågelkött.

Torricella 2013 (7179), Toscana, Italien, 139 kr
Smörig chardonnay från Italien hör kanske inte till de vanligaste vinvalen, men det här gillar jag mycket. Smakrikt, smörigt, tropiskt med tydlig fatkaraktär. Perfekt till denna smakrika pasta, till kantarellmackan och en krämig svampsoppa. Mums!

Fler goda tips:

Vin till svamp