Laddar annons
14 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne till crab cakes

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut är ett mousserande vin från Bourgogne. Servera som aperitif eller till en förrätt med nystekta crab cakes.

Vin till crab cakes

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut (7911), Bourgogne, Frankrike, 119 kr

Vinet är gjort på 70 procent chardonnay, 15 procent pinot noir och 15 procent aligoté. Vinet jäser på ståltank och tappas sedan på flaska med socker och jäst. Produktionen följer sedan samma steg som champagne.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Fin gräddig doft. Smaken är torr, lätt brödig och tydligt fruktig av äpple med frisk av citrus.

Vinöst vetande

Beteckningen Crémant används till Frankrikes finaste mousserande viner, utanför distrikt Champagne. Crémantvinerna görs på samma sätt som champagne, enligt den traditionella metoden med en andra alkoholjäsning på flaska. Förr innebar Crémantbeteckningen per automatik att trycket i flaskan var lägre, men så är inte alltid fallet idag. Varje distrikt, som gör Crémant, har lite olika regler för vilka druvor som används och självklart är även jordmån och klimat olika beroende på plats.

I Frankrike finns Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire och Crémant de Limoux. Utanför Frankrike finns Crémant de Luxembourg.

Läs mer om bubbel här - "Femton bästa mousserande"

Maten

Det här mousserande vinet passar utmärkt som en välkomstdrink till salta potatischips av god kvalitet. Fungerar också fint till räkor, hummer och en förrätt med pilgrimsmusslor. Vi väljer att göra lite ”busiga” crab cakes, men håller igen lite på kryddningen, exempelvis chili, så att inte den tar över det eleganta vinet.

RECEPT | Crab cakes – 4 större eller många små

2 portionsbitar fryst torsk
1 burk krabbkött
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 gul lök, finhackad
1 krm cayennepeppar
lite flingsalt
2 ägg
ströbröd
2 citroner, skal och saft
dillvippor
citronklyftor till servering

Gör så här:
Tina fisken. Mosa ihop den med krabbköttet. Blanda med lök och cayennepeppar. Tillsätt sedan ägg, citronsaft och skal.

Häll ut ströbrödet på en tallrik. Gör små kakor av smeten och doppa i ströbrödet. Stek i medelvarm panna i olivolja och lite smör, cirka 2 minuter på varje sida. Lägg upp, dekorera med dillvippor och citronklyftor. Servera genast!

Vill du ha en sås till kan gräddfilsås med mycket dill och citronpeppar fungera.

Fler goda tips

Mer tilltugg till mousserande viner hittar du här!