Laddar annons
Min stora, feta grekiska vinprovning
29 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Min stora, feta grekiska vinprovning

För den som tar sig tid finns många spännande vinfynd och nya upptäckter att göra i bolagets beställningssortiment. Artikeln fokuserar på ett antal grekiska viner där några fått mig att häpna över den höga kvalitet. Toppat med en klockren, personlig smakupplevelse. Intressant!

Den här grekiska provningen tar plats som en av årets mest spännande tester, så långt, för undertecknad. Enda aber är att etiketterna är lika svårlästa och knepiga att förstå som vinerna är bra. Det är bara att gilla läget såklart för allt behöver ju inte vara enkelt, alltid.  Hursomhelst är de vinerna jag kallar för de feta grekiska vinerna med glimten i ögat till  'mitt stora feta grekiska bröllop'.

Bakgrund grekiska viner

Grekland är inte vinets vagga men närapå. Landet har tidigt spelat stor roll för utvecklingen av 'vin' och redan några hundra år innan K f, nämner grekerna vin som en dryck bättre än öl och att vin ska drickas utspätt med vatten. Allmänt anses det barbariskt att dricka vin enligt nordbornas sätt, i outspädd form.

Kultiveringstekniker, druvsorter, vintyper, vinifikation och hur man bäst kan förvara vin i syfte att spara är andra upptäckter som har gjorts av grekerna. Än idag finslipas och utvecklas vissa av dessa idéer, som dagens heta vin-hipster-teknik att förädla och bygga ut vin i amfora.

Grekiskt vin, idag

I Grekland presenteras landets viner till turister och besökare, mer sällan har man sett buteljer i andra länders butiker eller på restauran. Anledningarna är flera och frågan är, som det så ofta är när man ska beskriva en situation, komplex.

Med hänsyn tagen till att de grekiska odlingarna utgör 110 000 ha och är spridda mellan öarna, i norra samt centrala delarna av landet, Peloponnesos och andra små områden samt att de ofta är små till storleken är en blygsam produktion inte svår att förstå. Som att landets viner konsumerats av grekerna själva. Att bli kommersiella och få till lönsamma odlingar är ett gigantiskt arbete, kanske svårt att se vitsen av och genomföra för den lilla odlaren.

Över hälften av landets druvodlingar är ämnade för produktionen av russin, som nu har en märkbar minskad efterfrågan i Europa. Det innebär att tegar måste ställas eller läggas om för ny kvalitetsvin-produktion. Russinodlingarna minskar snabbt, men minskningen i arealer sker även för odlingar av vardagsviner och av alla odlingar med icke specifika sorter. En liten men trots allt bekräftad ökning av kvalitets-vinproduktionen är ett faktum.

Den senare är mycket viktigt för den grekiska vinexporten då det är kvalitetsvinerna som fångar konsumenters intresse. De är vinerna som kan utmärka sig och hålla jämna steg med alla andra goda, och bra viner från hela världen. Marknaden för vin är stentuff och för ett land i Europa räcker det inte längre att sträva efter försäljning i absoluta närområdet, det är världsmarknaden som är den självklara försäljningsplatsen.

De grekiska druvorna är otvetydigt unika och i takt med att landets odlare arbetar för mer finess ökar intresset för landets viner utomlands. I Storbritannien finns en grek-vin-hype. Det är verkligen inne med grekiska viner på restaurang och för att de i branschen stora personligheterna som Jancis Robinson tagit de grekiska vinerna till sitt hjärta.

Unika druvsorter

I Grekland odlas av tradition fler gröna än blå druvor. Retsina, det kådade vinet, tillhör om inte det förgågna en kuriositet som förfinats till en snyggkopia av sitt forna, kantiga och starkt kådasmakande jag. Dock är stilen fortfarande udda och möjligen inte den helt enkla att satsa på när man vill visa upp Greklands viner utomlands.

Retsina görs idag främst på sorterna savatiano med assyrtiko och rhoditis som blandningspartners. Förutom vinet Retsina sker det mycket nytt bland vinerna av traditionella sorter, allt för att slimma och trimma kvalitetsambitionerna.

Om anledningarna till det ökande intresset för vin av traditionella sorter kan man återigen bara spekulera i men kombination av producenter som arbetar med att få ut sina viner, en snyggare och bättre kvalitet samt en begynnande konsumenttrötthet för det väl kända och som yttrar sig i en önskan att ’upptäcka nya viner, länder och smaker’ är förmodligen alla starka anledningar bakom de grekiska vinernas ’nystart'.

I Sverige och i ordinarie bolagssortiment har exempelvis vinet från Kir-Yianni Estate, Ramnista 2011 av druvan xinomavro fått mycket gott mottagande, från konsumenter som av journalister. Inte så konstigt när man tänker efter då, xinomavro refereras till som den ’sura’ druvan och som jämförs till Italiens kärva nebbiolodruva vilken är en sort som verkligen gått hem i Sverige.

Blå grekiska druvor

Agiorghitiko, xinomavro, limnio, mandilaria, mavrodaphne, kotsifali

Gröna grekiska druvor

Assyrtiko, athiri, debina, lagorthi, malagousia, moschofilero, robola, roditis, savatiano

Grekisk vinprovning

Nedan presenteras ett urval viner från importören Metamorfosi Wines, vilka specialiserat sig på vin från Grekland.

Vitt vin, ekologiska

Brintziki Tinaktorogos 2013 (71736), Brintziki Wines

Druvor: Tinaktorogos
Region: Armiriki, Ilia, Peloponnesos
Alko.halt: 12,5%

Färgen är gul och doften fruktig. Torr, fyllig smak av gul frukt med inslag av nötter, örter och smör. Trevligt, personligt vin till ljust kött, kyckling med örtiga tillbehör, brysselkål eller beurre blanc.
Betyg: 4 av 5

Domaine Zafeirakis Chardonnay 2013 (76311), Domaine Zafeirakis

Druvor: Chardonnay
Region: Thessalia, central Grekland.
Alko.halt: 13,5%
Odling och tillverkning: 6 månader på ekfat.

Gul färg, lättsam mineralosig doft. Torr, medel/fyllig smak av mogna päron och äpplen med inslag av rostade fat. Rik och generös eftersmak, balanserad. Ett vin med  stil.
Betyg: 4,5 av 5

Domaine Zafeirakis Malagousia 2013, Domaine Zafeirakis

Druvor: Malagousia
Region: Thessalia, central Grekland.
Alko.halt: 12,5 %

Gul färg, doft av fat och persika. Torr, medelfyllig  smak av mogna persikor, gula äpplen och päron. Stor och bred  helhet med tydliga fat-toner. Passar lagad mat av vit fisk eller ljust kött. Lufta gärna. Personligt vin.
Betyg: 3,5 av 5

Tetramythos Malagousia 2014 (70648), Tetramythos Winery

Druvor: Malagousia
Region: Achaia, Peloponnesos
Alko.halt: 13,5 %

Färgen är ljus. Doften frisk av lime och päron. Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt av vit persika och av mogna päron. Fin eftersmak. Påminner i stil om Prosecco, fast utan järmförelsevinets påtagliga sötma eller mousse. Supertrevligt vin till mingel, lätta mumsbitar av ceviche med pepprig smak, till sashimi och liknande.
Betyg: 4 av 5

Vitt vin, ej ekologiskt

Monemvasia Κidonitsa 2014 (70648), Monemvasia Winery

Druvor: Κidonitsa
Region: Laconia, s. Peloponnesos
Rosévin, ekologiskt

Ljusgul, vit- och grönfruktig doft av örter och mineral. Torr, medel/fyllig och tydligt koncentrerad smak av päron och vita stenfrukter. Örtkryddor och mineral är påtagligt. Lång koncentrerad eftersmak. Till småplock med oliver och andra aptitretare, både av fågel, fisk och skaldjur.
Betyg: 4,5 av 5

Rosévin, ekologiskt

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2014 (76068), Thymiopoulos Vineyards

Druvor: Xinomavro
Ursprung: Naoussa
Alko.halt: 13%

Rödorange, klar färg med bärig doft. Torr, medelfyllig smak av rödmogen frukt. Inslag av bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har smak av örtkryddor och en bra längd. Ovanligt bred smak med viss kraft. En rosé med smak av bär men utan bärens sötma. Bra längd! Servera vid tillfällen när rosevin passar bra.
Betyg: 4 av 5

Rött vin, ekologiska

Brintziki Avgoustiatis 2010 (79205), Brintziki Estate

Druvor: Avgoustiatis
Ursprung: Lantzoi, P.G.I. Ilia, Peloponnesos
Alko.halt: 12,5%
Vinifiering: Lagrad 12 månader på ekfat

Röd färg, doft av rostat kaffe. Medelfyllig, mörk fruktsmak med hintar av bär, bittra fat-tanniner  och smak av lakrits. Mjuk frukt. Faten tar över.
Betyg: 2 av 5

Domaine Sangiovese-Syrah 2011 (70656), Domaine Zafeirakis

Druvor: Sangiovese
Region: Thessalia, centrala Grekland (Tirnavos)
Alko.halt: 13%
Odling och tillverkning: Lagrat 12 månader på franska ekfat.

Rödblå, transparent färg. Bärig doft. Torr, medel/fyllig smak av röd frukt med kärniga drag som av körsbär, inslag av plommon, stram syra, fruktiga tanniner och markerade fat. Inte i optimal balans - i dag.
Betyg: 3 av 5

Domaine Limniona 2011 (73006), Domaine Zafeirakis

Druvor: Limniona
Region: Kampilaga Tirnavos, centrala Grekland.
Alko.halt: 13 %
Odling och tillverkning: Lagrat 12 månader på ekfat.

Färgen är röd och doften röd-bärig. Medel/fyllig smak av mogna röda körsbär, örter, mjuka tanniner, sammetslen struktur, en lätt violton med en lång balanserad eftersmak. Hjärtligt vin och gärna som ett vardagsvin i uppgraderad tappning.
Betyg: 3,5 av 5

Estate Papaioannou, Terroir Papaioannou 2004 (73238), Estate Papaioannou

Druvor: Agiorgitiko (St. George)
Region: Nemea, Peloponnesos
Alko.halt: 14%

Röd, utvecklad färg. doften är dito, utvecklad och mogen. Fylligt vin, röd frukt som körsbär, inslag av torkade fikon och russin, en nypa aprikos, nypon samt kryddor. Uttalade, men inte ogint hårda, tanniner och en riktigt bra längd.
Betyg: 4 av 5

Estate Papaioannou, Lyric Petit Verdot 2005 (78169), Estate Papaioannou

Druvor: Petit Verdot
Region: Nemea, Peloponnesos
Alko.halt: 13,5 %

Röd mörk färg med en utvecklad nyans vid kanten, rimmen. Fruktig, mörk doft med inslag av lakrits. Fyllig, stor och smakrik, mörkt röd och blåmogen frukt, tydlig violton, inslag av örter, tobak och blyerts och plommon. En touch av fat. Komplext vin med fin balans.
Betyg: 4,5 av 5

Markovitis Xinomavro 2012 (76650), Markovitis Winery

Druvor: Xinomavro [ uttalas ksee no' ma vro ]
Region: Naoussa, norra Grekland
Alko.halt: 13%
Odling och tillverkning: Lagrad 12 månader på ekfat.
Röd utvecklad färg. Kryddig fat-doft. Medel/fyllig smak, torr i stilen med drag av nypon, lätt körsbärston och smak av röda plommon. Kärnig smak med spänstig syra och en balanserad, lätt eftersmak. Supertrevligt vin som ett uppgraderat husvin och för mig att njuta till vardagsmat.
Betyg: 3,5 av 5

Tetramythos Cabernet Sauvignon 2011 (75595), Tetramythos Winery

Druvor: Cabernet Sauvignon
Region: Aegialia, Peloponnesos
Alko.halt: 13%

Mörk röd, tät färg. Tydlig svartvinbärsdoft och av fat. Fylligt vin. Rik av mörk frukt, mogna svartavinbär och av strama tanniner, balanserad syra och dito fat. En lätt pärlande munkänsla gör att jag funderar om vinet är nybuteljerat. Lufta är en säker väg till framgång i smakutväxling och det bör ni absolut göra här. Favoritmat är stekar, som lamm eller fläskfilé med rödvinsås, svamp och smålök.
Betyg: 3,5 av 5

Thymiopoulos Earth & Sky 2013 (73286), Thymiopoulos Vineyards

Druvor: Xinomavro
Ursprung: Naoussa
Alko.halt: 14%
Vinifiering: Vingårdarna är 37-42 år gamla och har vulkan- och kalkhaltig jord, finns på 180-470 m. höjd. Lagrade 18 mån. på ekfat och filtreras ej när vinet tappas på flaska.

Rödblå, transparent färg. Doften är bärig, örtig med fatinslag. Smaken fyllig. Det finns inslag av mogna bär och frukter, en balanserad syra, lätt violton, fat, tydlig mineralton och kryddiga noter. Det är en 'regelrätt' smakexplosion i munnen där man riktigt märker av att det händer saker i munnen. Inte ett vin som andra, det kräver tid och uppskattande reflektion då syran är förhållandevis hög och den örtiga kaxigheten är långt ifrån insmickrande. Serveras gärna till kallskuret, till risotto med svamp och salsiccia eller en fläskstek med viltsmak.
Betyg: 5 av 5

Thymiopoulos Young Vines 2013 (74928-01), Thymiopoulos Vineyards

Druvor: Xinomavro
Ursprung: Naoussa, P.D.O
Alko.halt: 13%
Vinifiering: Vingårdarna är 7-10 år gamla och har kalkhaltig jord, finns på 180-470 m. höjd. Vinet lagras på ståltankar och filtreras ej när vinet tappas på flaska.

Rödblå fräg och en soft som minner om vanilj. Medelfyllig, bärig smak med isnlag av örter, hallon och solvarma björnbär. En lätt lingonton stramar upp och kommer med tannin. Bärig eftersmak. Otroligt lättdrucket vin med kul personlighet i snäll stil.
Betyg: 4 av 5

Rött vin, ej ekologiskt

Monemvasia "300" 2005 (75958-01), Monemvasia Winery

Druvor: 70% agiorgitiko, 30% mavraki
Region: Lakonia, södra Peloponnesos
Alko.halt: 13%

Mörk röd tät färg, aningen utvecklad. Doft av läder, fikon och fat. Vinet är fylligt, rikt av mörk frukt med en av mognaden tillförd sötma, russin och torkade frukter, inslag av läder och en helhet av balans, rondör och bra utveckling. Faten sticker ut en aning men spolierar inte helhetsintrycket.
Betyg: 4 av 5

Sött vin, ej ekologiskt

Monemvasia Malvasia 2010 (75095-02), Monemvasia Winery

Druvor: kidonitsa, asyrtiko, monemvasia, asproudi
Ursprung: Lakonia,Peloponnesos
Alko.halt: 13%
Vinifiering: Framställt av soltorkade druvor som torkat ca 10-12 dagar. Sötman kommer från restsocker. Lagrad 24 månader på gamla ekfat.

Bärnsten, klar färg. Utvecklad doft av torkade frukter. Söt smak. Medelfyllig, rik och balanserat koncentrerad smak av karamell, torkade frukter, fikon, russin och dadlar. Lång balanserad eftersmak. Meditationsvin, eller till de små bakverken med mandlar, fikon eller russin. Till karamell-smaker eller godis med brända sockerinslag. Fungerar även till ost, som en mogen nötig Gruyere eller Comté.
Betyg: 5 av 5