Laddar annons
”Galet” vin från Mallorca lanseras i Sverige
6 Jun, 2024
Uppdaterad: 
6 Jun, 2024

”Galet” vin från Mallorca lanseras i Sverige

När Miquel Àngel Cerdà och hans två vänner år 1994 bestämde sig för att göra vin på Mallorca så var de bland de allra första att göra det, men istället för franska druvor så valde de att satsa på bortglömda inhemska druvor. I dag är de föregångare när det kommer till vinproduktion på Mallorca, och nu lanserar de sitt nya ”galna” projekt. 

Varje år vallfärdar miljontals turister till semesterön Mallorca i Medelhavet. Det har varit ett av svenskarnas favoritresmål ända sedan 1960-talet. Soltimmarna är många, vädret är varmt och ön har blivit ett tryggt charterresmål för turister från Europas alla hörn. Vinproduktion har dock inte varit något som man främst förknippat turistön med, men det håller på att förändras i allt snabbare takt, mycket tack vare producenten Anima Negra. 

Satte inhemska druvor på kartan

Året är 1994 när vännerna Miquel Àngel Cerdà, Pere Obrador och Francesc Grimau väljer att börja skapa vin. Där och då fanns det endast sex producenter på hela ön, men samtliga arbetade enbart med franska druvor. Det var dock inget alternativ för de tre vännerna som istället ville lyfta inhemska druvsorter som knappt någon hade hört talas om. 

– När vi skulle börja så var det ingen som ens ville ha druvan callet. Vi fick rankorna och druvorna gratis av de andra. Sedan var det bara att börja experimentera och skapa vin, berättar Miquel Àngel Cerdà i en intervju med Vinbanken i samband med ett besök i Sverige.

Mallorca vin
På en av Europas varmaste platser odlas druvorna.

Några år senare hade de skapat ett så pass bra vin att de valde att göra något som få andra hade gjort tidigare, nämligen exportera vin från Mallorca utomlands. Tidigare hade de få producenterna som fanns på ön enbart fokuserat på besökarna och att de skulle ha något att dricka vid sina besök på ön, men knappt någon hade exporterat vin till andra länder. Tyskland, Danmark och sedermera även Sverige fick ta del av sina första mallorkinska viner.

– Vi har alltid varit ärliga mot vårt ursprung, Mallorca. Och vi har alltid fokuserat på våra druvor, för vi vet vad de går för och vad vi kan skapa med dem. 

"Lo Foll" är "Galningen" på katalanska

Vinet An/2 finns i dag på flera hyllor runtom i landet och är gjort på 85 procent mallorkinska druvor. Nu lanseras vinets syskon, och det är en hyllning till en av öns främsta personligheter, ”Galningen” Ramon Llull. Just begreppet galningen översätts till ”Lo Foll” på katalanska, och det är också namnet på det nya vinet som nu lanseras i Sverige. 

Historien om "Lo Foll"

Ramon "Lo Foll" Llull anses vara den förste store författaren på katalanska och saligförklarades av påven Pius IX år 1857. Han föddes runt 1235 på Palma de Mallorca och tillhörde en mycket förmögen familj som flytt till Mallorca efter morernas invasion av den iberiska halvön. Han gifte sig och fick två barn men inledde sedan en kärleksrelation med en gift kvinna som slutade så pass olyckligt att han fick en sinnesförvirring och började få religiösa uppenbarelser. 

Därefter började han sitt missionerande och strövade genom nästan hela den då kända världen; Europa, Asien och Afrika. Utöver sitt missionerande skrev "Lo Foll" ett stort antal verk på flera olika språk inklusive latin, arabiska och katalanska. Han var även vetenskapsman och anses vara den som uppfann salpetersyran och var övertygad om att det fanns en kontinent på andra halvklotet. Enligt vad många tror gick han en tragisk död tillmötes då han 80 år gammal stenades till döds år 1316 efter ett religiöst föredrag.

Vin Mallorca

När  Miquel Àngel Cerdà och hans vänner startade sinverksamhet 1994 så var de nummer sju i ordningen att odla vin. I dag finns det över hundra producenter på ön. Enligt Miquel Àngel Cerdà så trodde han själv aldrig att deras lilla satsning på 1990-talet skulle växa sig så här stor.

"En speciell plats att odla druvor på"

– Vi exporterar våra viner till runt 40 länder i dag, och totalt producerar vi runt 300 000 flaskor. Jag hade faktiskt aldrig trott det, men det visar samtidigt att det finns ett stort intresse som bara ökar och ökar när det kommer till vin från Mallorca?

Ni har alltså sett att fler och fler börjar få upp ögonen för viner från Mallorca?

– Ja, självklart. Det stora antalet producenter som finns där i dag visar det. Det är en speciell plats att odla druvor på, och vi har verkligen helt fantastiska förutsättningar att skapa vin på ön. Jag tycker personligen att alla öar i Medelhavet borde få en egen appellation, för vi har mycket gemensamt med dem. 

Callet
Callet är den främsta druvan i Miquel Angels viner.

Vinet, Lo Foll, har en alkoholhalt på 12,5 procent. Hur lyckas ni med det när ni producerar vin på en av Europas varmaste platser?

– Det handlar om att känna till ön, jordmånerna och vilken påverkan havet har. Vi lyckas behålla syran och hålla nere alkoholhalten tack vare att vi har vindar men även för att vi vet hur fuktigheten i jorden spelar in.

Efter att ha arbetat i över 30 år med att sätta Mallorca på vinkartan så är Miquel Àngel Cerdà stolt över hur långt de kommit och vilken utveckling de inhemska druvorna haft. 

– Jag skulle säga att Lo Foll är ett ärligt uttryck av Mallorca som vinområde. Det visar verkligen hur vin från Mallorca ska smaka, och vilken potential det finns i ön, avslutar Miquel Àngel Cerdà.