vinbanken
vinbanken
vinbanken
vinbanken>
Vinbanken
Home Frankrike Champagne Bästa champagne 2016 upp till 409 kronor

basta-champagne-2016-topp-10

CHAMPAGNE. Här kommer årets Topp 10-lista med de bästa champagnetipsen, med pris upp till 409 kronor.

De exklusiva valen kan du läsa mer om här, Bästa champagnen 2016 bland de exklusiva valen. I samma artikel kan du även läsa mer om graderingen av sötman i champagne.

Varken i artikeln med toppvalen eller i denna text har jag nämnt ostron. Det är närapå utvisning av skribenten då alla champagner passar utmärkt bra till ostron. De riktigt stramsyrliga dryckerna hanterar man i kombination med ostronen med extra citron-stänk och Voilà, saken är klar!

TOPP-10 CHAMPAGNE 2016 | upp till 409 kronor

      • A Viot & Fils Brut Tradition (77657), A Viot & Fils, 175 kr
        Druvor: 60% pinot noir, 30% chardonnay, 10% pinot meunier
        Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Syrlig äppelsmak, juläpplen, brödig ton och smak av örter.
        Omdöme: Trevlig, enkel champagne.
        Passar till: Som fördrink och när du ska göra champagnedrinkar
        Sockerhalt: 6 g/l
        Betyg: 3+
      • Champagne Pannier Extra Brut (2272), Pannier, Champagne Frankrike, 199 kr
        Druvor: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
        Smak: Torr, medelfyllig. Rostad smak med frukt som är mogen och gul, som apelsin som ger en lätt bitterhet, avslutningsvis en smörig ton.
        Omdöme: OK, bra köp i ‘billiga’ champagnegruppen.
        Passar till: som fördrink och när ni ska göra drinkar med champagne
        Sockerhalt: 4 g/l
        Betyg: 3+
      • Palmer & Co Brut Reserve (7372), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 259 kr
        Druvor: 59% pinot noir och 41 % chardonnay
        Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, nyanserad med inslag av bröd och nötter. Mogen citrus, smak av kex och äpple.
        Omdöme: Mycket bra köp!
        Passar till: Gärna till lagad havsfisk med smörstekt svamp och örter eller till en ceviche, alternativt fördrinksplock med gåslever.
        Sockerhalt: 7 g/l
        Betyg: 4+
        Extra: Palmer & Co har många större buteljer att välja bland. Själv sparade jag detta vin i magnumflaskan under 2 år, på köpet fick jag en vinupplevelse många gånger bättre. Spännande!
      • De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs (7885), Union Champagne, 259 kr
        Druvor: Chardonnay
        Smak: Torr, medelfyllig och krispigt frisk av citrus och äpplen, inslag av bröd och kex. Lång eftersmak.
        Omdöme: en champagne väl värd att beställa och vänta på. Toppval.
        Passar till: Citronmarinerade räkor, ceviche, gåslever-snitt eller lagad vit fisk med romsås
        Sockerhalt: 5 gr/l
        Betyg: 4+
        Extra: De Saint Gall Cuvée Vieilles Vignes (77200) av superåret 2002 finns i beställningssortimentet för “låga” 459 kronor
      • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru (2739), Vve Fourny & Fils, 259 kr
        Druvor: Chardonnay
        Smak: Torr, medelfyllig. Grönfruktig, en hint av röda äpplen, pigg av citrus, lätt brödighet och en knivsudd smör.
        Omdöme: Toppval i ”lågprisgruppen”.
        Passar till: Serveras till ”något” syrligt.
        Sockerhalt: 3 g/l
        Betyg: 4-
      • Palmer Blanc de Blancs 2011 (7553), Palmer & Co, 339 kr
        Druvor: Chardonnay
        Smak: Torr, medelfyllig. Nyanserat fruktig, härlig stringent av citrussyra och en lätt beska. Tydligt krämig avslutning ger längd i smaken.
        Omdöme: Stram och krämig, ett toppval i låga pris-gruppen.
        Passar till: Alltid, för alla som gillar ”stramt”! Som fördrink och till syrliga tilltugg eller rätter.
        Sockerhalt: 6 g/l
        Betyg: 5-
      • Vincent Joudart Millésime 2008 (90234), Vincent Joudart, 396 kr
        Druvor: 30% pinot noir, 40% pinot meunier, 30% chardonnay
        Smak: Torr, medelfyllig. Frisk smak av ungdomlig grön citrus, drag av tropisk lime och syrlig grön frukt som granny smith äpplen. En rostad touch samt av nougat finns också. Bra längd.
        Omdöme: Kan sparas några år men inte långlagring.
        Passar till: Gärna till anka eller kyckling, fiskrätt som syrliga fördrinkssnacks.
        Sockerhalt: 7-8 gr/l
        Betyg: 4
      • Deutz Brut Classic (7487), Deutz, 398 kr
        Druvor: Pinot noir, pinot meunier, chardonnay.
        Smak: Torr, medelfylligt äppelfruktig, gröna och röda äpplen, stram balanserad syra, lätt brödig med inslag av nötter. Lite bitter. Nyanserad.
        Omdöme: För tillfället är Deutz Brut Classic i toppkondition.
        Passar: gärna till syrliga smaker.
        Sockerhalt: 8 gr/l
        Betyg: 4+
      • Veuve Clicquot Brut Gula Änkan (7424), Veuve Clicquot, 409 kr
        Druvor: 50-55% pinot noir, 28-33% chardonnay och 15-20% pinot meunier.
        Smak: Torr, medelfyllig och elegant. Stramsyrlig smak av äpplen, mogen citrus, bröd och kex. Det finns en mjuk rondör i smaken som påminner om vanilj.
        Omdöme: Precis som förra året, är Gula Änkan ”trevlig champagne i finstämd allroundstil”. Bra köp!
        Passar till: Ljusa kötträtter, som örtig kyckling
        Sockerhalt: 6 gr/l
        Betyg: 4-
      • Louis Roederer Brut Premier (7602), Louis Roederer, 409 kr
        Druvor: 66% pinot noir och 34% chardonnay.
        Smak: Torr, medelfyllig frisk och nyanserad smak av gula äpplen, inslag av choklad, rostat bröd och nötter. En knivsudd grape ger en liten bitter touch. Bra längd.
        Omdöme: Välgjord, snygg standardcuvée som alltid håller stilen. Smakar mycket.
        Passar till: som fördrink, till snittar eller rätter med havsfisk och skaldjur.
        Sockerhalt: 7 gr/l
        Betyg: 4
        Extra: gillar ni som undertecknad, frisk smak så det ”knakar”, är det klockrena tipset från huset Louis Roederar Brut Nature 2009 (77525), 695 kronor och betyg, 5. Men se upp, bara för dem som gillar ”stramt”!

Röttorps bästa mousserande och champagne för årets sista helgdagar 2016

Champagne och mousserande inför helgerna 2016

Tilltugg till champagne och fördrink

10 enkla tilltugg till fördrink

Champagnevisp och tips på champagnedrinkar

Varför champagnevisp och tips på drinkar

Extraläsning, champagne

Champagnehistoria med Gula Änkan, Mme Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin

Lämna svar