Laddar annons
Vin till advent | vinköplistan #47
25 Nov, 2016

Vin till advent | vinköplistan #47

VIN. Ett fredagsvin och ett lördagsvin, vardag eller fest, vitt och rött. Ett vitt boxvin med ny tappning är också recenserat. Trotjänaren Periquita Original passar utmärkt när maten följer årstidens smaker som rotsaker och svamp.

Veckans #vinköplista kommer med förslag på några trotjänare som bytt årgång och är extra bra för tillfället, precis som att Col d'Orcias Rosso di Montalcino är en "okänd pärla" i beställningssortimentet och förtjänar lite uppmärksamhet. Sällsynt bra vin med tydlig ursprungskänsla av körsbär samt den där lätt kittlande kärva mandeltouchen.

Vitt vin - upp till 90 kr

Chenin Blanc Steen op Hout 2016 (2701), Mulderbosch Vineyards, Western Cape Sydafrika, 85 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av gula äpplen, päron, citrus och krusbär samt melon. Fin eftersmak.
Omdöme: Supertrevligt vardagsvin!

Passar till

Lagade fiskrättter eller ljust kött, gärna kyckling i recept som andas "tropiskt". Ett recept på laxsallad skulle också kunna passa bra.

Vitt vin - upp till 170 kr

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967), Ampelidae, Loire Frankrike, 99 kr
Druvor: sauvignon blanc
Smak: Smaken är grönskimrande äppelfrisk, med inslag av päron, lätt örtig och med en för Loiredistriktet skön aromatisk aura. Frisk, klockren eftersmak.
Omdöme: Krispigt, torr, medelfylligt vin som är så färskt som kom det direkt från fälten, via press och alkoholjäsning. Toppval!
+

Passar till

Som fördrinksvin, till snacks och småplock, förrätter eller varmrätt med syrliga smaker som kommer matcha vinet perfekt. Ceviche, vit fisk, pilgrimsmussla, ostron, räkor naturell är några förslag. Prova gärna Musslor i vin eller med grädde, Moules vin alternativt, à la crème

Rött vin - upp till 90 kr

Periquita Original 2015 (2574), José Maria da Fonseca, Portugal, 69 kr
Druvor: Castelão, trincadeira och aragonez.
Smak: Medelfyllig, lätt kärnig och kryddig smak med tanninkärv snits, en touch av torkad frukt, mörk frukt och en knivsudd sötma som från mörka bär. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Har alltid favoriserat Original och så även nu, för att smak behållit någon av sin egensinniga kärvstil, som är så härlig och typisk. Servera till mat. Okomplicerat vardagsvin med viss stil av ursprung.
+

Passar till

Husmans passar utmärkt och lika gärna i modern tappning som klassiska rätter. Prova gärna till pulled pork, rätter av fläskkarre eller kassler lagade med en stor portion örter eller som lite "finare middagsalternativ", lamm som i recept "lammfile".

Rött vin - upp till 170 kr

Rosso di Montalcino 2013 (70303), Col d'Orcia, Rosso di Montalcino Italien, 139 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig, rödfrukt som körsbär, inslag av mandelkärnor, lätt torra tanniner, örter och pinje. Balanserade tanniner med en knivsudd torkad fruktsmak.
Omdöme: Supertrevlig Rosso di Montalcino som är orättvist förpassad ;-) till beställningssortimentet.

Passar till

Helgens bättre middag, gärna lamm (alltid en säker råvara till rött vin eller varför inte kalv. Karins recept på biffsallad med chevre är ytterligare ett tips.
Om vinet ovan inte är listat i din butik och du "bara måste ha ett förslag - nu" är tipset Le Volte 2014 (32472), 159 kr denna veckas vinval i Måndagsmatchen. Svamprisotto är matmatchen!

Veckans extra:
Vitt boxvin: Zumbali Chenin Blanc (2058), 169 kr för 3 L box. Att prova och recensera bolagets storsäljare är mycket viktigt och Zumbali är storsäljare bland vita boxviner. På provningen den 22 november fick journalister chansen. Och jag blev inte besviken, vinet är förvisso enkelt, det smakar av gul frukt, har en lätt honungston och med inslag av tropisk frukt och en frisk syra som som balanserar. Zumbali håller stilen med andra ord och är ett bra vardagsvin i boxvingenren.

Huvudbild: Col d'Orcia är en av de äldsta producenterna i Montalcino med anor till första halvan av 1700-talet då den adliga familjen Delle Ciaia från Siena grundade egendomen. Nu ägs och drivs gården av Francesco Marone Cinzano, bilden.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!

För glögginspiration rekommenderas Topp 10-listan över årets glögg.

https://vinbanken.se/2016/11/06/glogg-2016-arets-basta-glogg-julsnaps-och-julmust/

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons