Laddar annons
Restaurant Pelikan på Söder | måltidsklassiker för spets med snaps
24 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Restaurant Pelikan på Söder | måltidsklassiker för spets med snaps

RESTAURANT PELIKAN. Husmanskostens högborg i Stockholms restaurant-vimmel torde vara Restaurant Pelikan på Blekingegatan 40. Klassiska rätter och drycker som öl och snaps är i fokus på den anrika Södermalmskrogen.

Den stora matsalen är ett öppet, stort rum möblerat med många småbord, runda och rektangulära. Längs väggarna löper höga mörka väggpaneler och takhöjden är enorm. Tre imponerande pelare bär upp taket som dekorerats i en à la Art Noveaustil föreställande apor som svingar sig i lianer. En stor väggmålning i 1940-tals stil förstärker lokalens artistiska ambition längs rummets inre kortsida.

I det vänstra hörnet är en liten bar med spritkassa och en passage till köket. Ljudnivån i lokalen är behaglig och precis som ett dovt sorl sveper in rummet i en slags mellaneuropeisk flärd arbetar personalen metodiskt. Servicen är proffsig, uppmärksam och erfaren, bara den väl värd ett besök av samma anledning.

Köttbullar är en av Pelikans mest populära rätter - de är goda och stora som biljardbollar!

Husmanskost och klassisk dryck hos Restaurant Pelikan

Menyn hos Pelikan är traditionell svensk husmanskost. Gubbröra eller S.O.S som är smör, ost och sill samt varmrätter som köttbullar med gräddsås, fläsklägg och rotmos, kroppkakor och stekt sidfläsk står högt i kurs. Som dessert erbjuds bland andra småländsk ostkaka med varma bär och vispad grädde. Mums, oemotståndlig!

För en riktig nostalgitripp i maten och dryckens värld rekommenderas ”Grosshandlarmiddag” vars drycker är idel gamla godingar. Vad sägs om grosshandlargrogg av Eau-de-Vie och sockerdricka samt öl, isad snaps och avslutningsvis en Avec. Visste ni förresten att franskans avec hos oss i betydelse "efter maten" är en helt okänd benämning i Frankrike där man snarare beställer digestif alternativt cognac eller likör.

Att Pelikan är på riktigt blir jag varse när jag senare beställer espresso, " dessvärre, men du kan gärna få kaffe". Även om en espresso inte är stor avvikning", hör det italienska, koncentrerade kaffet självklart inte hemma i den svenska husmanskostvärlden. Basta! Lyckligtvis serverar Pelikan gott bryggkaffe och inte ett av-kok-kaffe varpå jag fortsätter fundera över om detvar bättre förr.

Snaps i dag - så mycket bättre

Vad man känner till var våra förfäder Stockholmarnas alkoholkonsumtion mycket riklig vilket var en anledning till bildandet av Stockholms utskänkningsbolag (dagens Systembolag). Syftet med det nya bolaget var att säkra ordning och nykterhet bland allmänheten, och som av en slump huserade faktiskt krogen Port Arthur (som drevs av Stockholms utskänkningsbolag), i samma lokal som nu är Restaurant Pelikan.

Att dåtidens sprit inte tillhörde den renaste var sant, att krydda var nödvändigt för att dölja orena smaker. Jämför med i dag när akvavit är som bäst med krydda och alkohol i balans, eller bara som ren smakförhöjare. Spetsad sprit är utan snack så mycket bättre än vad den någonsin varit tidigare.

Hur smakade maten på Restaurant Pelikan

För oss smakade gubbröran med brynt smör och äggula följt av S.O.S. med matjes-, senap-, ört- och vitlök- samt löksillen allra bäst. Köttbullarna var lika goda som de var biljardklotsstora och gräddsåsen var gräddigt sammetslen. Till köttbullarna serverades lingon och en salt, inlagd gurka vilka var lika mycket färgklickar som goda tillbehör.

Det knapriga sidfläsket var stekt som skulle det visas i en reklamfilm och om löksåsen kan vi inte säga annat än, "helt perfekt". Portionen var stora och väl tilltagna och de båda snapsarna Aalborg Jubilaeum och Dild satt lika nödvändigt, som fint till förrätterna som skulle kombinationerna vara gjorda för varandra. Kha-boohm, där satt dom!

Vinbanken frågar Juha Harmaala, källarmästare och restaurangchef; Vilka är Pelikans mest beställda rätter,
"Det är köttbullar, helstekt reninnanlår med höstsvamp, fläsklägg med rotmos och S.O.S. eller gubbröra bland förrätterna".

Vilken snaps är den mest populära,
"Vi säljer ganska mycket snaps, men jag skulle tro att det är Aalborg och sedan O. P. Anderson".

 


Avslutningsvis om Pelikan

Med risk för att klyscha till det med sedan länge väl beprövad kunskap, men att dricka snaps till maten för extra krydda och som smakförhöjare är verkligen oslagbart och skulle kombinationen möjligen kunna vara 2016 års stora gastronomiska come-back? Bland det trevligaste på Pelikan är det hjärtliga bemötandet av personalen som med genuin känsla och fingertoppsdiplomati inte får mig att tappa ansiktet över min espressobeställning eller andra frågor, som vad S.O.S. är.

Och ärligt, jag kommer aldrig göra om just espressofadäsen (blottad förstagångsgäst) då det färska bryggkaffet smakar helt perfekt. På köpet har jag lärt mig "hur det Pelikanfungerar" för här bara är drycken snaps, och smaken förmodligen som bäst till S.O.S, bara minns att du inte kan få espresso efter maten!


Recension | Restaurant Pelikan

BETYG FYRA

Husmanskost, miljö och personal på topp. En högborg för snaps i Stockholm!

Läs mer om Restaurant Pelikan som tagit sitt namn av en källare som låg i Gamla Stan, grundad 1664.