Laddar annons
20 Feb, 2017

Vin till Osso Buco

VIN TILL OSSO BUCO. En mustig, smakrik rätt som Osso Buco kräver ett vin av liknande smakrika kaliber. Veckans vin till Osso Buco har sina ursprung i Argentina och bonusvinet i liten butelj, i Frankrike.

Kolla gärna in ytterligare ett recept på Osso Buco med vinförslag av Karin Ahlström Jensens (vinerna i texten kan ha bytt årgång och säkerligen pris).

Vin till maten

Cameleon Selection Malbec 2016 (6581), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 90 kr

Smak: Medlefyllig. Fruktig av röda, mogna plommon, körsbär, tydligt örtig, touch av mynta och tobak. Bra längd. Supertrevlig, friskt fruktigt vinköp!

Den lilla flaskan -
Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2014 (3626), Château Plantier, Saint-Estèphe Frankrike, 130 kr för 375 ml

Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörk ton, tydligt stram och kärnig, lätt viol, choklad och körsbärsmak. Suveränt vin i modern ungdomsstil a la dricka vin efter maten, utan att för den skull vara nedtyngd av sötma.

Recept | Osso Buco | 4 portioner

4 skivor kalvlägg, ca 3 cm tjocka
1 liten morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk tomatpuré
10 cl vitt vin
8 dl buljong eller vatten
0,5 tsk rosmarin
olja
salt, peppar
vetemjöl
citronskal
hackad persilja

Gör så här

  • Skär grönsakerna i så små tärningar som möjligt. Hacka dem sedan.

  • Salta, peppra och vänd kalvläggen i mjöl. Bryn sedan i olja och matfett.

  • Låt grönsakerna följa med. Fräs dem lite. Häll i det vit vinet. Fyll på med de krossade tomaterna, tomatpurén och rosmarin. Låt allt koka ihop lite.

  • Fyll på med buljongen, eller vattnet, så att vätskan står över läggen. Lägg på ett lock och låt koka i 1,5 timme.

  • Ta upp läggen. Koka ner såsen. Smaka av med krossad vitlök, rivna citronskal och hackad persilja. Om nödvändigt, red av såsen med arrowroot utrörd i lite kallt vatten.