Laddar annons
22 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fynd med vit Rioja | Lillördag

VIN I BS. Den i Sverige relativt nya producenten Bodega Classica är en traditionell riojaproducent. Vinerna har urpsrungstypicitet och etiketter som ser gammalmodiga snarare än moderna ut. Vinbanken har provat husets vita vin som också får tummen upp som "bra husvinsval".

Tidigare har Bodega Classica lanserat en röd crianza och gran reserva som båda fått höga betyg av oss. Alla vinförslag nedan provades för cirka en månad sedan.

Söker du förslag på vilken mat som passar till ett speciellt vin eller vinstil, surfa in på Mat & Middag

VINTIPS I BS

BETYG TRE+ MYNT
 +

Vit Rioja till smakligt pris

Hacienda López de Haro Blanco 2015 (79066), Bodega Classica, 85 kr
Druvor: 100% viura
Bara för att lära känna druvan kan man provsmaka den här vita Riojan. Vinet är torr, medelfylligt och fruktigt med drag av päron och äpplen. Smakar matigt, av en kombination mogen frukt och lätta fatinslag. Trevlig! Vinstockarna är "gamla" enligt producenten (vi känner inte till någon ålder) och de växer i närheten av San Vicente de la Sonsierra, i en del av Rioja Alta som har bra renommé.

Snygg och lyxig chablis för fest

Chablis Grand Cru Vaudésir 2014 (71009), Domaine Besson, 453 kr
Druvor: chardonnay
Grand Cru, ja tack! Vaudésir är en av sju topplägen i Chablis. Åker man med bil kör man ledigt förbi alla på cirka 40 minuter. Utmärkande för Vaudésir är en rik smak med kryddig ton. Årgång 2014 har fått bra omdömen och många har höga förhoppningar, det lär fortfarande visa sig hur bra kvaliteten egentligen är. Fram till idag ser allt lovande ut och som i detta vin, utsökt nyanserat fint samtidigt med kraft. Smaken är torr, medelfyllig, gul- och grönäpplefruktig, balanserad citrus och härlig mineralton och med en lätt smörig avslutning. Det senare kommer av att en del av vinet jäst på fat, lagrats på jästfällning samt på ekfat. Drick nu till fest eller för att spara/lagra.

Röd Bourgogne med ärlig pris

Chorey-lès-Beaune Pièce du Chapitre 2014 (70400), Tollot-Beaut, 229 kr
Druvor: Pinot noir
Här är producenten som var omåttligt populär i Sverige för 30 år (-ish) sedan. Sedan försvann de, andra vinhus knappade in och själva fick de gå tillbaka för att arbeta med kvalitet, och att höja densamma. Denna Chorey-lès-Beaune är supertrevlig, möjligen aningen saftig men det hör också till ursprung/druva/kvalitet. Smaken är lätt till medelfyllig, rödbärig och trevligt "god". Suveränt vin till kallskuret eller rätter som pajer och quiche lrraine, prova även till krämiga färskostar.

Huvudbild: Camille Besson är vinmakare i familjeföretaget.

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Då tipsar vi om vin ur beställningssortimentet. Du kan hinna få hem vinet till - lördag men räkna för säkerhets skull med upp till 10 dagar.