Laddar annons
14 Jan, 2019

Dryckesförslag till dillkött, vitt vin eller öl

KLASSISK MAT. Dillkött är en klassiker i det svenska köket och bästa dryckesförslaget är veteöl, ljus lager eller ett fruktigt vitt vin.

Dillkött är ingen svår rätt att laga. Det är helt enkelt kokt kött med en vansinnigt god sås. Blandningen av syra, sötma och sälta plus den härliga smaken av dill gör det här till en ”måste-prova-klassiker”.

Dryckesförslag till dillkött

Veteöl: Nils Oscar Hefeweizen (1328), 26,80 kr för 330 ml
Ljus lager: Martha Krieger Spitzenpilsner (1662), 18,80 kr för 330 ml.
Fruktigt vitt: Spier Signature 2018 (2234), 79 kr eller Satellite 2017 (6200), 95 kr.

RECEPT | Dillkött, 6 portioner

Till kokning av köttet:
1 morot, skalad och skuren i stora bitar
1 kg kalv- eller lamm (eller kanske t o m älg), bog eller rygg, helst med med ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 dillstjälkar
1 halv purjolök
4 lagerblad

Sås:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl + lite vatten
3-4 dl buljong fr köttet
1-2 msk ättiksprit (12%)
2-3 msk socker
2 dl hackad dill
salt och vitpeppar

Till servering:
Kokt potatis och morötter.

Gör så här:
Om du vill kan du koka köttet ena dagen och såsen nästa. Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i kött, salt, peppar, kryddor, dillstjälkar, morot och purjo. Låt det koka upp igen och skumma av. Sänk sedan värmen och sjud köttet i cirka 2 timmar.

Ta ur köttet och låt det svalna. Skär det sedan i mindre bitar.

Sila buljongen. Koka upp mjölk och grädde i en rymlig gryta. Tillsätt 3-4 dl kalvbuljong och sänk värmen. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ner det i grytan till önskad konsistens. Tillsätt ättiksprit, socker och dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg ner köttet. Rör om och låt allt bli varmt.

Servera med kokt potatis och kokta morötter.