villa-della-torre-allegrini-palazzo-della-torre-vinbanken

Renässans för Allegrini Palazzo della Torre

Favoritmarkera

ALLEGRINI. Som en pånyttfödelse liknande den tidsperiod som kallas renässansen och som kom att utgå från Italien mellan 1400- till 1600-talet, lyfter Vinbanken fram det röda vinet Palazzo della Torre. Det är dags att återupptäcka vinet som har, nästan, samma namn som hotellet, Villa della Torre.

Villa della Torre eller tornvillan

Översatt från italienska betyder Villa della Torre villan med tornet. Med förebild från det antika Rom byggdes det ståtliga palatset utanför Verona redan på 1500-talet med eget kapell, en stor fiskdamm, överdådiga öppna spisar med extra allt vad gäller dekorationer, dito gårdsplan samt trädgård.

Det sparades varken på utsmyckning eller resurser i begynnelsen eller senare när familjen Allegrini köpte mark, och mycket senare även ytterligare mark med tillhörande slott. Det var i slutet av 1970-talet som allt började och sedan har det tagit många, långa år att slutföra renoveringar och ombyggnad av Villa della Torre som idag inrymmer ett luxuöst 10-rumshotell. Marilisa Allegrini berättar att hon är mycket glad över att många gäster väljer att komma ända från Sverige.

Under medeltiden och renässansen bodde en adelsfamilj på Villa della Torre. De bedrev jordbruk på den kringliggande marken och där odlades oliver, grönsaker, frukt och vindruvor. Genom åren har blivit allt mer fokus på druvodling. Alla odlar druvor idag på bekostnad av grönsakerna i köksträdgården.

1978 kom den första årgången av vinet från vingården som omsluter villan, ”Palazzo della Torre”. Klimatet i Valpolicella är gynnsamt, även om det är variation i spannet mellan milt och svalt kontinentalt. Distriktets många dalar, i nordsydlig riktning, har egna klimatzoner och läget är lika viktigt här som i vilken Stockholmsmäklares bostadsannons som helst.

Marilisa Allegrini driver idag Allegrinis verksamhet med sin bror Franco. Här syns hon på ett gammalt fint familjefoto i Palazzo della Torre tillsammans med sin avlidne pappa, den legendariske Giovanni Allegrini som grundade familjeföretaget Allegrini.

Vingården Palazzo della Torre

Av familjen Allegrinis cirka 150 ha vingårdsmark i Valpolicella står vingården Palazzo della Torre för 26 av dem. Det är ungefär lika stort som 52 fullstora fotbollsplaner, men det som är unikt är vingårdens terrasserade lägen.

Stenväggarna kallas lokalt för marogne och är mycket gamla. I de tjocka väggarna mellan, under, över och närmast runtom de olika stenarna och blocken frodas ett eget mikroklimat. Förutom insekter och växtlighet bidrar själva stenterrasseringen till god dränering. Väggen har även en stabiliserande effekt genom att bidra till att fukt dunstar bort, något som betyder färre mögelangrepp och friskare druvor.

Merparten av vinstockarna beskärs enligt guyot-modellen men i begynnelsen var de alla planterade som pergola, vilket är det klassiska odlingssättet i Valpolicella. Jordmånen varierar, men är generellt mycket stenig med en stor mängd kalksten. Denna komposition gynnar druvans olika sockerkomponenter samtidigt som dess syranivåer är stabila.

Stenväggarna runt vingårdens terrasserade lägen kallas ”marogne”.

 

Faktaruta | Palazzo della Torre

Grundades: Vingården planterades 1960
Storlek: 45 ha
Beskärning: Guyot-modellen
Densitet: 4 500 stockar/ha
Druvsorter: 70% corvina veronese, 25% rondinella, 5% sangiovese
Jordmån: Lera och småsten med inblandning av kalksten
Vinifikation: Dubbel jäsning enligt egen metod. En del av druvorna torkas, enligt appassimento-metoden och pressas efter torkningen. Denna del ges till redan färdigjäst vin. En andra jäsning sker sedan. Vinet lagras därefter i ekfat, cirka 15 + 2 månader samt ytterligare 7 månader i flaska innan försäljning.

Vinet Palazzo della Torre

Vi har haft förmånen att prova äldre årgångar, bland annat den helt strålande och mycket eleganta årgången 2000 i magnumflaska. Årgång 2007 var också mycket bra, dock med andra framträdande kännetecken som torkade frukter och en rejäl näve örter, kryddor och apelsinsmak. Läckert.

På frågan om Palazzo della Torre kan lagras, är svaret ja, det fungerar utmärkt.

Allegrini Palazzo della Torre 2013 (74997), Venetien, Italien, 150 kr (fr 1/3 149 kr)

I skrivande stund finns aktuell årgång av vinet i drygt 70 butiker. Det är fylligt, fruktigt och kryddigt. Med en djup och lång smak av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, choklad, och fat klarar det kraftiga kötträtter men passar också bra till en bit ost eller till fatet med charkuterier.

Lufta gärna någon timme och låt alla smaker komma till sin rätt. Ett smakrikt, mulligt, mångsidigt och prisvärt rödvin som även kan lagras 5-10 år. Varför inte köpa några flaskor och prova efterhand.
Betyg: 4

Vinbanken frågar Marilisa Allegrini:
Vilken svensk maträtt vill du rekommendera för Palazzo della Torre?

”Vinet passar utmärkt till rätter av kalvkött, fläsk eller lamm. Jag tycker själv mycket om Wallenbergare så det får bli min val!”

Långkokt lammstek med La Grola

Huvudbild: Villa della Torre.

Inlägget presenterades 2017, i samarbete med  importör vid tillfället Enjoy Wine and Spirits.

Lämna ett svar