SETTESOLI. Siciliens största vinkooperativ värnar både om kvalitet och traditioner. 2000 odlare och deras familjer gör gemensam sak för att visa upp det bästa av siciliansk vin- och matkultur.
Vinkooperativet Cantine Settesoli grundades 1958 av lokala vinbönder på sydvästra Sicilien. Regionen var fattig och bildandet av kooperativet var ett sätt att tackla en tuff lågkonjunktur och försöka få familjerna att stanna kvar på ön.
Sicilien är ungefär åtta gånger större än Gotland och har drygt 5 miljoner invånare. Ön ligger inte särskilt långt från Afrika och ön har 300 soldagar per år. Det varma vädret gör att vinrankans rötter måste söka sig långt, långt ner för att söka vatten och fukt.
Sicilien producerar mer vin än hela Australien, totalt är 100 000 hektar av ön vingårdar. Settesoli är öns största producent med sina 6 000 hektar i området Agrigento runt staden Menfi. 1958 planterades kooperativets första vinrankor – tidigare växte här bara oliv- och citrusträd - och 1965 kunde man skörda druvor för första gången i Settesolis historia.
Kul läsning: Mandrarossas köksbrigad är 25 matlagningskunniga kvinnor
Syrah och grillo – Settesoli odlar 28 olika druvor
Från den dagen har Settesoli aktivt arbetat med att förbättra kvaliteten på odlingar och viner. 1985 inleddes ett arbete med att kartlägga de olika jordmånerna i Agrigento, där kooperativets vingårdar finns. Här finns sammanlagt fem olika jordmåner, som var och en passar för olika druvsorter.
Blått, böljande hav och gröna odlingar. Vingården börjar nästan på stranden.
Totalt odlas 28 olika druvor, allt från välkända internationella varianter som syrah och chardonnay till inhemska sicilianska sorter som grillo och frappato. Vingårdarna är DOC-klassade och börjar nästan vid stranden av medelhavet. De fortsätter 400 meter upp för bergssluttningarna, något som skapar olika mikroklimat med speciella förutsättningar för varje druvsort.
Settesolis arbete med hållbarhet och miljö
Settesoli började med ekologisk odling 2007 och idag är 12 procent av odlingarna certifierade och arbetet fortsätter. De flesta av odlarna arbetar redan enligt dessa metoder och i framtiden kommer nog allt fler att satsa på en certifiering, då det är något som konsumenterna efterfrågar och uppskattar.
Miljömedvetenheten är nämligen mycket viktig. Redan 2008 driftsattes här Italiens största solenergianläggning med över 1500 solpaneler och 2009 gick man helt över till förpackningar av returmaterial. För att kunna göra kvalitetsuppföljningar har kooperativet utvecklat ett spårbarhetssystem där varje flaska kan spåras tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.
Cantine Settesoli tar hjälp av mobilen vid skörden
Kooperativet Settesoli sysselsätter ungefär 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området och är således en viktig del av regionens försörjning. De lokala odlarna bestämmer inte själva vilka druvsorter de ska odla, det bestäms i samråd med kooperativets sex agronomer efter bedömning av den speciella jordmånen på platsen. Ju bättre kvalitet druvorna har vid leveransen desto mer får odlaren betalt, det finns alltså ett starkt incitament att vara noggrann i vingården.
En av Settesolis agronomer Filippo Buttafuoco, kollar ett fält med pinot grigio, planterad i kalkrik jord.
När det är dags för skörd bestäms datumet tillsammans med kooperativets agronomer och vinmakare. Vinbondens arbete följs sedan via en app i en smartphone.
Varje år produceras 20 miljoner flaskor under varumärkena Settesoli, Mandrarossa och Inycon. Mandrarossa är kvalitetslinjen medan Inycon enbart går på export. 70 procent av den sammanlagda produktionen exporteras. Redan år 2000 nådde en bag-in-box med chardonnay och pinot grigio de svenska konsumenterna som genast blev förtjusta. Populariteten håller i sig och än idag säljs cirka 25 000 boxar från Inycon varje månad.
Mandrarossa Wine Tour – Vinskördarfest i augusti
Sista helgen i augusti ordnas Mandrarossa VineYard Tour, ett event som brukar locka mer än 3000 personer ut på kooperativets vinfält. Där får besökarna själva hjälpa till med druvskörd och provsmakning av både vin och mat. I år går vinfesten av stapeln den 26–27 augusti. Betrakta dig härmed som inbjuden!
Prova vinerna från kooperativet Settesoli
Detta är ett urval av de viner från kooperativet Settesoli som just nu finns på Systembolaget.
Prego Bianco (12347) Italien, 64 för 1000 ml (tetra)
Frisk doft av citrus. Frisk och fruktig smak av päron och citrus. Ett lättsamt men helt ok ”lågprisvin” i en miljövänlig förpackning som passar perfekt till försommarens alla picknickar.
Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2016 (2153), Sicilien, Italien, 195 kr för 3000 ml (box)
Ganska liten doft av citrus, vita blommor och aprikos. Fruktig och rätt aromatisk smak med inslag av aprikos, ananas och citrus. Häll upp i karaffer och servera detta allroundvin på buffébordet.
Inycon Chardonnay 2015 (12418), Sicilien, Italien, 79 kr
Ett ekologiskt vin gjort på enbart chardonnay. Frisk, tropisk doft av ananas och varm citrus. Frisk och fruktig smak av citrus, ananas, päron och honungsmelon. En oekad och fräsch chardonnay. Välgjort vin till mycket bra pris.
Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2015 (71441), Sicilien, Italien, 249 kr för 1500 ml
Ett vin gjort på 100 procent petit verdot är inte vanligt, den används framför allt som inblandningsdruva i relativt små kvantiteter. Den kräver mycket sol för att mogna helt och det får den på Sicilien. Kryddig och varm doft och smak av kryddor som rosmarin och viol med inslag av mörka bär. Ett inbjudande, solvarmt vin som ändå är torrt (>3g socker/l) och i matvänlig stil. Vinet säljs på en trevlig, ”knubbig” magnumflaska i traditionell stil, så kallad barilotto.
Fakta | Settesoli
- Siciliens största vinkooperativ
- Grundades 1958
- 2000 odlare
- 6000 hektar=5 procent av Siciliens vinodlingar
- Ligger på sydvästra kusten, i provinsen Agrigento, Sicilien
- 28 olika druvsorter odlas på 5 olika jordmåner
- Vinerna produceras med varumärkena Settesoli, Mandrarossa och Inycon
Huvudbild: Salvatore Lombardo, en av Settesoli kooperativets vinbönder och Salvatore Li Petri, vd för Cantine Settesoli.
Artikel i samarbete med importör.