Titel vin-till-vegetarisk-hizikipuck-vinbanken Bildtext

Vin till vegetarisk Hizikipuck | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

VEGETARISKT. Mat från havet är inte bara fisk och skaldjur. Alger eller tång konsumeras frekvent i många andra länder, framförallt i Japan där den bruna havsalgen hiziki växer. Vegetarianer lagar gärna denna goda alg-rätt och serverar med ett mousserande vin.

Den bruna havsalgen hiziki växer på klippor längs kusten i östra Japan. När hiziki som behöver kokas i cirka 12 timmar blir svart läggs den i solen för att torka, innan den förpackas. Smaken är kraftfull. Algen används i matlagning tillsammans med andra råvaror.

Ett torrt, mousserande vin från Sydafrika passar bra då frukten i vinet smakar generöst men fortfarande stramt.

Vinet till  maten, vegetarisk Hizikipuck

Pongrácz Brut (7628)

Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 125 kr
Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gul fruktig smak, inslag av gröna och röda äpplen, bröd och nougat. Bra längd.
Supertrevligt bubbel med stil!

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg

Recept | Hizikipuck med groddar, bönor, pumpakärnor och dadlar | 4 portioner

2 dl mandlar
0,5 dl Hiziki
2 ägg
1 dl bovete
rapsolja/smör
salt och svartpeppar

Gör så här

  • Lägg mandlarna i blöt cirka 6 timmar.
  • Lägg algen i blöt enligt anvisningarna på påsen.
  • Mixa mandlarna och blanda med övriga ingredienser.
  • Forma till puckar och stek varsamt i rapsolja/smör.

Recept sallad | 4 portioner

2 dl böngroddar
20 stora vita bönor, kokta
1 rödbeta
6 färska dadlar
1 dl pumpakärnor
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad

Recept och foto ur boken: Vego och vin av Peter Streijffert. Foto: Lasse Hallström

Lämna ett svar