Vit Rioja med kultstatus i Vinköplistan #47
VIT RIOJA. Veckans absoluta höjdare är en vit Rioja Crianza från producenten R López de Heredia Viña Tondonia. Och det är inte vilket vin som helst. Vinköplistan har tagit ett avsteg från mallen och tipsar om ett beställningsvin, i gengäld har vi också plussat på med en röd box och lite annat gott.
Viña Gravonia Blanco Crianza är som jag menar, ett överraska dig själv vin. Här har inte sparats på krut eller ambition under tillverkningen. Efter fyra års lagring på gamla ekfat tappas vinet på butelj och får sedan stanna i källaren ytterligare fyra år. Om det verkligen är en crianza, jo jag tackar för nog överstiger producenten med råge de minimikrav som appellationen föreskriver (crianza vitt vin ska ha minst sex månader på fat och vinet får inte säljas förrän tre år efter skörden-detta är väl korrekt kära nördläsare-svajade till helt plötsligen i regelverket).
Således har ni här ett vin som är moget när det säljs och därför, ett undantag väl värt att uppmärksamma. Gravonia Blanco är vinet du ger dig själv, bara för att vin är kul, smakar gott och passar så bra tillsammans med mat och vänner.
Vinköplistan #47
Vintips, vita viner upp till 100 respektive 200 kronor
1. Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986)
Western Cape Sydafrika, 99 kr BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfylligt gulfruktigt vin med tropisk touch, smak av äpplen, citrus, lätt kryddig och ett uns fetma. Lång eftersmak.
Omdöme: Toppvin till höstens skaldjur!
[dryck id="57864"]
2. Fleur du Cap Chardonnay 2016 (2015)
Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig frukt, vanilj, rök och gul frukt. Bra längd i eftersmaken.
Omdöme: Toppval bland de “billigare” vita vinerna.
Sockerhalt: 3 g/l
Passar till: Längtar efter en svamprisotto, har du kantareller smörsteker du dem först, och till det serverar du en pocherad vit fisk. Hyvla parmesan och klipp persilja över.
[dryck id="57865"]
3. Viña Gravonia Blanco Crianza 2006 (72853)
R López de Heredia Viña Tondonia, Rioja Spanien, 179 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Druvor: Viura
Beskrivning: vacker guldgul färg och stor doft av mogen frukt, nötter och torkade aprikoser. Torr, fylligare smak med tät struktur. Smaken är gul, fruktig och spänstig samtidigt mogen. Örter, lätt kryddig och med klockren spänst. Lång eftersmak. Njut av vinet till ost eller till kalkon alt. kyclingrätter med gräddig vitvinssås. Överraska dig själv vin!
[dryck id="57866"]
Vintips, röda viner upp till 100 respektive 200 kronor
1. Campos de Luz Garnacha 2016 (2718)
Bodegas Esteban Martin, Cariñena Spanien, 59 kr
Druvor: Garnacha.
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, bärig och örtig smak med stramare ryggrad och bra syra.
Omdöme: Bra rött i billiga genren
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: husman, plock och glasvin för prat och tilltugg. Chips fungerar utmärkt för alla som inte orkar fixa tapas!
[dryck id="57670"]
2. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Bärig, lätt kryddig smak med inslag av jordgubb, mogna hallon, örter och en nypa ingefära. Rostade fat och en hint av kakao.
Omdöme: Mustig och generös med tydlig druvkaraktär.
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: Fredagskocken har ett utmärkt recept på fläskytterfilé.
[dryck id="57862"]
Veckans extravin - rött vin i låda
Monlusso Barbera 2016 (2388)
Antica Cantina Di Calosso, Piemonte Italien, 243 kr för 3000 ml
Druvor: Barbera
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, bra balanserad syra, smak av körsbär och örter. Fin längd med fruktiga tanniner.
Omdöme: Toppval i box. Viss karaktär och stil. Servera: som pratvin utan mat eller till husman, pizza är utmärkt!
Sockerhalt: 5 g/l
[dryck id="57863"]
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!
Bild: Corkfolly