Laddar annons
Bästa bland nya viner, småpartier, 18 maj
13 May, 2018

Bästa bland nya viner, småpartier, 18 maj

NYA VINER. Månadens andra småpartilansering släpps den 18 maj och Vinbanken har plockat de bästa köpen. Nyhetsvinernas priser sticker iväg upp och det är som vi tycker enda smolket i bägaren.

Maj månad medför alltid många och för det mesta riktigt bra vinnyheter. Så även detta nådens år 2018 med två olika lanseringar (4 och 18 maj) med sammanlagt upp mot 120 viner. Ibland är det svårt att välja ut vilka som ska få bli omskrivna men här kommer ett personligt urval av 18 maj-vinerna.

Vad man skulle kunna ha lite negativ synpunkt på är priserna – men å andra sidan så dräller det av lågprisviner i ordinarie sortiment.

Längre ned i texten läser du mer, om fler nya viner!

Topp 10 nya viner 18 maj 2018

1. Pierre Péters Les Chétillons 2010 (95423)

Champagne Pierre Péters, Les Mesnil sur Oger, 749 kr, 360 buteljer
Druvor: Chardonnay
Smak: Nobel champagne med helt underbar frukt och läckert strama mineraltoner som drar mot sten och krita. Fina syror och en trots allt ganska mjuk upplevelse. Relativt utvecklad för sin ålder.
Omdöme: Starkt att göra en så bra Chétillons ett svårt år som 2010. Allt finns på plats och slutintrycket är magnifikt. Kan ligga några år och kommer att bli ännu bättre med fem år till på nacken. Les Chétillon är Pierre Péters prestige-champagne. Bjud på sotad tonfisk och pilgrimsmussla med japansk kryddning så blir alla snälla.
Betyg: 4+

Vita viner 18 maj

2. Käferberg Alte Reben Grüner Veltliner 2016 (96228)

Weingut Rabl, Kamptal, Österrike, 199 kr, 1200 but
Druvor: Grüner Veltliner
Smak: Ung och mycket primärfruktig i nuläget med gula plommon och örter. Bra syra och härligt krämigt avslut.
Omdöme: Typisk för sin druvsort med sin pikanta vitpepparton, örtig, krämig och väldigt god. Kan absolut drickas nu men kommer att vinna massor på bara ett år i källaren, ännu mer på tio år! Kan serveras till stekta fiskar – gösfilet med stekt dillpotatis, eller en kalvschnitzel mit Kartoffelsalat så klart när vi ändå är i Österreich!
Betyg: 3+

3. Pinot Gris Clos Windsbuhl 2016 (96139)

Domaine Zind Humbrecht, Alsace, 279 kr, 720 but
Druvor: Pinot gris
Smak: Mycket fin pinot gris med torr till halvtorr smak, rätt låg syra men härlig balans. Frukt som drar mot päron, syltad citrus och riven mandel. Smakar lite sötare än den egentligen är (10g/l)
Omdöme: Läcker pinot gris i en för huset ganska återhållen ton. Men allt finns där det ska. Mycket ung idag men redan sitter smakerna där. Kan ligga många år i en sval källare. Servera till tapas och smårätter och förstås till salta ostar som kräver motstånd.
Betyg: 4+

4. Gerwurztraminer Goldert Grand Cru 2012 (96033)

Domaine Zind Humbrecht, Alsace, 325 kr, 480 but
Druvor: Gewurztraminer
Smak: Påfallande sötma (77 g/l) och allt som druvsorten står för dessutom; rosor, litchie, kanderade citrusskal, grapefrukt, det låter som parfym – och det är det också på sätt och vis, men utan dess jobbiga sidor. Fin balans trots sin sötma och låga syra.
Omdöme: Så gott! Ett sött vin utan att vara dessertvin. Men när och hur man ska dricka vinet är upp till var och en. I Alsace gillar man ank- och gåslever, dessutom frossar man i ostar som luktar mer än man ibland klarar av, då passar detta barockvin perfekt! Är väl så bra en gewurz kan bli.
Betyg: 4+

5. Chablis Grand Cru Bougros 2008 (96080)

Jean-Marc Brocard, Chablis, Bourgogne, 949 kr, 1500 ml, 360 but
Druvor: Beaunois (lokalt namn på chardonnay)
Smak: Balanserad och fin Chablis med relativt snäll syra för sitt distrikt och mycket smak av moget finvin, drag av citrus och lite smörigt ekfat (eller så är det åldern). Gott som tusan – och lättdrucket.
Omdöme: Helt mogen ståtlig Chablis i lika ståtlig butelj, och till det priset är det bara till att tacka och ta emot. Vinner inte på att lagras mycket längre utan drick upp den i midsommar till fina vita fisken som ugnsbakad pigg- eller slätvar med beurre blanc, nypotatis och vit sparris.
Betyg: 4

Röda viner 18 maj

1. Cune Imperial Gran Reserva 2011 (95357)

Compañia Vinicola del Norte del España, Rioja, 329 kr, 2400 but
Druvor: Tempranillo 85%, graciano, mazuelo
Smak: Koncentrerad och mörk med underbart tät frukt och läckert kryddiga toner från sina 24 månader på fransk och amerikansk ek. Alla sorters mörka bär samsas i glaset tillsammans med fina ekfat och en början till mognad. Mycket komplext vin.
Omdöme: Cune är en mycket respektabel firma i Rioja Alta. 2011 är en gudabenådad årgång med torka och vind så stockarna fick kämpa för att ge frukt. Låg kvantitet – hög kvalitet. Servera till en högkvalitativ mixed grill i sommar med både kött, korv och grönsaker. Eller spar till hösten (eller senare) och bjud till vilt eller gås. Kan sparas länge, till sin 20-årsdag utan vidare. Betyg 4+

2. Château Chasse Spleen 2015 (90457)

Moulis, Médoc, Bordeaux, 329 kr, 1200 but
Druvor: Cabernet sauvignon 65%, merlot 30%, petit verdot
Smak: Ännu så länge ung och ganska knuten i doft och smak men det finns massor av potential bakom den lite blyga fasaden. Massor av mörk frukt, aningen mynta och lakritsrot och fina toner av rostade ekfat utan att ta över alls. Klassiskt Médoc-vin.
Omdöme: Chasse Spleen tillhör inte de klassade slotten i Médoc (60 st) men kvaliteten är på samma nivå som många av dem. Denna 2015 är så bra vin kan bli från slottet även om det idag bara antyder sin nivå. Bara att köpa och lägga undan. Ska du dricka den i år så dekantera i tre timmar innan. Annars spar man den i 10-20 år. Och en lammsadel passar fint till.
Betyg: 4

3. Côte-de-Nuits Village 2015 (95776)

Domaine des Tilleuls, Bourgogne, 329 kr, 168 but
Druvor: Pinot noir
Smak: Finstämd pinot noir i modern men ändå Bourgognetypisk stil med härlig terroir-känsla. Balanserad och god med generös bärig frukt och mer tannin än man skulle tro från början.
Omdöme: Inte bara Bordeaux fick njuta ohämmat av 2015, även Bourgogne gjorde prickfria viner med härlig smak och fin koncentration. Inte alls färdig för glaset i nuläget även om den är hur god som helst. Bättre blir det med fem år i källaren (fast det blir svårt att hålla fingrarna borta). Anka, rapphöna eller något ditåt, eller bara en väldigt god biff eller lammkotlett.
Betyg: 4

4. Chambolle Musigny 2016 (95664)

Virgile Lignier, Bourgogne, 429 kr, 180 but
Druvor: Pinot noir
Smak: Superelegant och fin med massor av mogna röda bär som hallon/jordgubbe/körsbär i absolut lyxförpackning. Väl balanserad ekfatston som ger en lätt rostad smak.
Omdöme: Om 2015 var bra så är 2016 minst lika bra, vilket detta vin är ett bevis på. Chambolle sägs vara det elegantaste av Bourgognes röda viner och det förstår man när man smakar detta vin. Självklart alldeles för ungt att dricka idag – eller… kan i vilket fall som helst sparas i många år. Och när den öppnas så vankas det rådjurssadel.
Betyg: 4+

5. Elephant Hill Reserve Merlot Malbec 2015 (99179)

Elephant Hill, Hawke’s Bay, Nya Zeeland, 249 kr, 588 but
Druvor: Merlot 74%, malbec 24%, tempranillo 2%
Smak: Stor och generös med massor av sötmogen merlotfrukt och lätt mintiga toner som samsas i slutet tillsammans med en hel del ny ek. Mycket av det mesta på ett riktigt välgjort sätt.
Omdöme: Kul vin som verkligen är packat med frukt och fat, väldigt modernt vin men väldigt snyggt hopsnickrat. En stor fet T-benstek på strax över kilot som serveras långt ifrån genomstekt.
Betyg: 3+

Andra vita viner som gjorde intryck bland nyheter 18 maj

När drack du en kerner senast? Om du inte minns hur den smakar så är du inte hjälpt av detta vin heller. Manni Nössig Kerner 2016, Alto Adige, (90324), 199 kr är väldigt mycket mer än de dussinviner som druvan vanligtvis bjuder på. Bred fin frukt, massor av mineral i sval frisk, kryddig stil.

Zind Humbrecht Riesling Heimburg 2016 (96136), 269 kr kvalade inte riktigt in på topplistan, kanske för att den är för ung och outvecklad. Bra är den i vilket fall som helst i sin smala finstämda stil, riesling av klass tar ju tid på sig att vakna.

Två bra chardonnay från nya-världen, Kalifornien respektive Margeret River i West Australia. Bägge i rättfram stil med lätt tropisk frukt och fina ekfat men utan att vara stabbiga eller klumpiga alls. Lite olika i stil där Felix vinner på kraft men ABC på elegans. Au Bon Climat Chardonnay (92157), 209 kr, Vasse Felix Premium Chardonnay (96146), 279 kr.

Så måste man nämna Mullineux; två vita (och tre röda) till priser som ingen vettig människa betalar för Sydafrika men vinerna är grandiosa och koncentrerade med minst 4 i kvalitetsbetyg. Mycket fin frukt, elegant fathantering och tydligt mineraldrivna. Granite Chenin 2016 (96138), 499 kr och Quartz Chenin 2016 (96137), 499 kr.

Veckans naturvin är en torr och lagom grumlig Prosecco från Albino Armani; Casa Belfi Colfondo (90064), 129 kr som smakar bättre än den ser ut och med mycket karaktär för att vara Prosecco.

Nytt rosévin 18 maj

Veckans rosé kommer från Sancerre. Les Pierres Rosé 2017 från Roger Champault (94815), 149 kr är en pigg fräsch rosa kompis med drag av hallon och körsbär (pinot noir) plus en lite smått krävande mineralton som stagar upp den gulliga frukten. Måste inte alls drickas upp nu i vår, lika god om ett år.

Röda nya viner 18 maj

Jag nämnde Mullineux tidigare och här kommer de tre röda: Granite Syrah 2015 (95449), Schist Syrah 2015 (95451) och Iron Syrah (95448) samtliga för 699 kr. I detta tidiga skede är det svårt att särskilja vinerna men det finns små skillnader redan nu. Det viktiga är att det är magnifika viner verkligen – och det bör de ju vara för den prislappen. Mitt tips är att beställa alla tre och dela med andra vingalningar för en helkväll med braai och vänner.

Bordeaux bjuder på ytterligare två godingar från 2015; Château Lagrange i Saint Julien (95334), 469 kr som är sådär elegant och finlemmad som den viner från den byn bjuder på i sina bästa stunder, allt finns på plats! Även Château Giscours (95383), 766 kr från kommunen Margaux är ett strålande exempel på årgången även om prislappen börjar bli lite hög.

Gillar du väldigt mogna viner så kommer det en Sassella från 2005 (95477), 239 kr. Firma Balgera från Valtellina i norra Italien, druvan heter chiavennasca – tycker du det är jobbigt så säg nebbiolo för så heter den i Piemonte. Vinet drar i sin smakstil också mot Barbaresco till. Nästan ena benet i graven men är du lagd åt det lite nekrofila hållet så tror jag att den sitter fint.

Söta nyheter 18 maj

Veckans Sauternes heter Doisy Vedrines (95337), 206 kr 375 ml försiktig och elegant med härlig ädelsötma mot honung och ananas. Ännu lite blyg men härligt god, just som man förväntar sig från kommunen Barsac.

Missa inte rapport från tidigare, nyhetssläpp!

Nytt 4 maj 2018