Laddar annons
13 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin till ost - bästa kombinationerna

RÖTT VIN TILL OST. Röda viner är alltid populära. Men det är inte lika enkelt att matcha rött vin till ost som det är att få till riktigt goda kombinationer mellan vitt vin och ost. Här får du några tips vad du ska tänka på.

Vadå vitt vin till ost, det var det dummaste jag hört – rött ska det va! Många skulle hålla med om det men i december skrev jag att vita viner generellt passar bäst till ost. Och det står jag för. Det hindrar ju inte att man njuter väl så bra av goda röda viner till lika goda ostar.

Tips som gäller år ut och in är att alltid välja mat och dryck med omsorg, det vill säga det du själv tycker om och det som du tycker passar bra ihop. När det kommer till smak är det till syvende och sist bara du själv som vet vad du gillar.

Läs om "den bästa kombinationen - vitt vin till ost".

Grundregel | Röda viner som passar till ost

En grundregel är att plocka fram vin med bra frukt som matchar ostarnas lite ambra karaktär, de allra finaste lagringsvinerna får vänta till ett annat tillfälle. Unga viner med andra ord, helst med lite mjukare tanniner som inte bråkar för mycket i munnen. Vilket vin avgör du själv, det är du som ska njuta.

Grundregel | Ostar som passar till rött vin

Bra rödvinsostar i mitt tycke är relativt milda utan att vara mesiga. Smakrika och välgjorda, gärna lagrade men utan den bitterhet som kan komma smyga fram alltför lång lagring. Vitmögelostar hör definitivt hit, både brie och versionen från Normandie, camembert, är riktiga vänner till röda viner.

Beaujolias | Bra ostvin

Bägge dessa ostar är relativt kortlivade och ska njutas precis när kärnan mjuknat och osten utvecklat sin mjuka ton av champinjnon och början till stallighet. Här vill jag ha ett elegant vin med mjuk frukt. Finaste Beaujolais med för appellationen både kraft och frukt – och högt pris – sitter som hand i handske. Har man tur finns Château des Jacques Moulin á Vent i din affär, annars beställer du och får hem den efter några dagar. Just nu finns strålande årgången 2010 att köpa. Beaujolais ska inte lagras sägs det men det gäller inte detta vin – tvärtom!

Parmesanost

Parmesan när den är bra är i en klass för sig själv. Det finns ingen annan hårdost som når upp till den smakprofil som en 30 – 36 månaders lagrad parmesan gör. Perfekt i sin umami-rika läckra sötma som balanseras av sälta och nötighet. Känns nästan för enkelt att säga Toscana till parmesan men å andra sidan känner de varandra sedan århundraden och trivs oerhört fint tillsammans.

Här bjuder jag på Le Volte dell'Ornellaia, just nu årgång 2013 som dignar av smak, kryddor, kakao, örter och fräscha läckra syror som lyfter parmesanen till skyarna. Om vinet får osten att sjunga så är detta en aria av Verdi. Har du spenderbyxorna på dig så passar du på att köpa och prova Penfold’s Bin 389 för 419 kronor. Mycket pengar för ett storartat vin, ofta kallad ’fattig mans Grange’, men det är knappast något att skämmas över när Grange passerat 4 000 kronors-vallen med bred marginal.

Getost och rött vin

Normalt rekommenderar jag inte rött till getost men en god get, rullad i aska, passar faktiskt oerhört fint till en bra pinotage, och sådana finns. Jacobsdal från Stellenbosch tillhör de säkraste korten, balanserad och fruktig med härlig syra som talar om för geten att man visst kan dricka rött till.

Mozzarella - färskost till rött vin

Hittar du godaste Mozzarellan så köper du Masi Valoplicella, lätt som en plätt.

Västerbotten

Och så måste jag bara slå ett slag för Västerbottensost och Amarone, de har inte vuxit upp tillsammans men Amarone har en ’svensk’ profil som få andra viner. Både Janssons Frestelse (inte säsong just nu kanske) och denna pärla bland svenska ostar tigger och ber om god Amarone. Righetti till vardagspris och Vaio Armaron till helgdagspris.

Här följer en lista på av Vinbanken utvalda goda ostviner som du kan lita på. Nivå på pris och kvalitet får du välja själv!

Förslag röda ostviner

Le Volte dell'Ornellaia 2013 (32472), Ornellaia, Toscana, 159 kr
Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2012 (70303), Tenuta Col d’Orcia, Montalcino, 131 kr
Goda parmesanen eller pecorino

Jacobsdal Pinotage 2012 (22055), Stellenbosch, 120 kronor
Till askrullad get, men även generellt ett bra ostvin

Chateau des Jacques Moulin-à-Vent 2010 (71804), Louis Jadot, Beaujolais Cru , 179 kr
Brie de meaux eller camembert

Conde de Valdemar Gran Reserva 2007 (12601), Bodegas Valdemar, Rioja, 139 kr
Manchego 18 månader eller gruyere

Château de Barbe Blanche 2009 (74108), Lussac-Saint-Emilion Frankrike, 169 kr
Pont Leveque eller Livarot

Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz 2013 (98091), Penfolds, South Australia, 419 kr
Bara njut till hårda dyra ostar

Francisco Gomez 2014 (2255), Hacienda La Serrata, Valencia, 69 kr
Veckans budgetvin som funkar till alla nämnda ostar

Läs mer om:
Ost älskar vita viner
Vin till ost | ostar delas in i sex ostfamiljer

Författare: Johan Edström