Laddar annons
17 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Karins goda silltårta passar öl av lager-typ

Snart är det midsommar. Karin Ahlström Jensen står bakom receptet till den goda silltårtan. Gott med ett glas källarsval öl!

Öltips till silltårta. Är ni fler än mig som har stress innan helgen är detta inlägg för er. Först ett enkelt recept på silltårta. Sedan en av alla fantastiska sillsorter på burk, koka färskpotatis, toppa med smör, hackad gräslök och salt för sommarens bästa delikatess. Avslutningsvis jordgubbar, med eller utan vaniljglass. Om alla gäster är nöjda - javisst!

En rätt som jag inte vill vara utan är matjessilltårta. Så gott och så enkelt!

Jag gör silltårtan kvällen innan, kyler ölen och snapsen och så kan firandet av midsommarafton börja.

Skål och Glad midsommar!

RECEPT | Matjessilltårta

100 g smör
200 g kavring
4 gelatinblad
250 g finhackade matjesfiléer, spara spadet från burken
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 finhackad rödlök
1 dl hackad dill
nymalen svartpeppar

Garnering:
0,5 dl finhackad rödlök
0,5 dl hackad gräslök
0,5 dl hackad dill
äggskivor (om man vill)
rädisor i halvor (om man vill)

Gör så här

1. Smält smöret och skär brödet i skivor. Mixa kavringen i en matberedare eller mixer tillsammans med det smälta smöret. Fördela brödet i en rund form, ca 24 cm. Ställ den kallt.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.

3. Finhacka löken, gärna i matberedare. Blanda i matjessillen. Kör med intervallknappen tills det är finfördelat men inte mos. Blanda ihop med lite spad från burken, dillen, gräddfilen, crème fraichen. Krydda med svartpeppar.

4. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjesblandningen. Blanda med resten i bunken och rör om ordentligt. Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen över natten eller minst fyra timmar.

Öltips till silltårta

1. Nils Oscar God lager (1305), Nils Oscar Company, 19,90 kr (330 ml)
Smakrik lager, ganska fruktig och med trevlig brödighet.

3. Oppigårds Indian Tribute (1415), Oppigårds bryggeri, 24 kr (330 ml)
Fruktig, lite knäckig ton med tydligt humlebett på slutet. Den mest smakrika av de tre för att det är en ale, lär passa precis lika bra till den grillade fläskkarrén.

3. Kallholmen Levande Lagar (1005), EKO, Skellefteå Bryggeri,  22,20 kr (330 ml)
Maltig smakrik, lite knäckig humlearomatisk öl med fin längd. Ölet börjar säljas i butik 1 juli 2021 - nu är det ett beställningsöl.

FLER RECEPT MED DRYCKESTIPS - SÖK I VINBANKENS RECEPTBANK