Laddar annons
Tilltugg till vodka med Thomas Kuuttanen, Purity
14 Jul, 2018

Tilltugg till vodka med Thomas Kuuttanen, Purity

TILLTUGG TILL VODKA. Vinbankens specialitet är tilltugg och kombinationer men när vi kom till vodka fick vi fråga Master Blendern Thomas Kuuttanen för Purity Vodka om tips på goda kombinationer.  

Förra året testade vi Purity Vodka till olika tilltugg men innan dess hade vi intervjuat Master Blendern Thomas Kuuttanen om hans favoriter. Och det visade sig vara helt rätt då han hade många spännande förslag att dela med sig av. Ett som vi fastnade för var ostron och vodka. Smakar möjligen som bäst när man dränker ostronet i vodkan...

Eller vad sägs om sushi och den ryska klassikern saltgurka, honung och smetana.

Den mest oväntade mixen var mellan vodka och rökig whisky. Inte direkt ett tilltugg såklart men som en rolig kombination var rökig whisky och vodka i en klass för sig. Like it or diss it!

Master blender Thomas Kuutanen om hur man dricker vodka

Hur serverar du Purity vodka?
– Jag gillar Purity Vodka så ren som möjligt. Gärna i en Vodka Martini eller on-the-rocks med några droppar vatten. När jag vill ha något mer läskande brukar jag hälla en näve blandade bär i en karaff med vatten och när vattnet dragit åt sig smakerna så blandar jag bärvattnet med Purity Vodka i ett högt glas med mycket is.

Vad skiljer Purity Vodka i smak från mer “vanliga” sorter?
– Purity Vodka beskrivs ofta som ”extra allt”. Den är betydligt fylligare än annan vodka, med mer karaktär och en nästan umami-liknande mineralrikedom, samt en bakomliggande lakritssötma.

Vilka tilltugg serverar du till?
– Lätta, fräscha tilltugg fungerar alltid bäst. Det finns ingen bättre dryck till caviar eller ostron än en riktigt bra vodka. Sushi och Purity Vodka i ett highball glas med mycket is, en skiva gurka och vatten (50/50) är också en klockren kombination. Och så naturligtvis klassikern saltgurka med smetana och honung.

– Efter maten är det uppfriskande en nygjord citronsorbet serverad i ett martiniglas där man håller över någon centiliter Purity Vodka precis innan servering.

Vilken är din favoritdrink på Purity Vodka?
– Purity Martini är min favorit. 6 cl Purity Vodka och 1,5 cl vatten rörs med is och silas sedan i ett kylt martiniglas med oliverna serverade på ett fat vid sidan om.

Vad säger du till dem som är ganska ovana vid att prova vodka?
– Våga prova! När du upptäcker att Purity Vodka till och med är njutbar i rumstemperatur utan något annat än några droppar vatten så förstår du snart hur enkelt det är att blanda drinkar med den.

Vilken är den mest oväntade kombinationen med Purity Vodka?
– Purity Vodka och superrökig whisky!

Gör så här
• Skölj ett whiskyglas med exempelvis Laphroaig Single Malt och häll ut dropparna som blir över. Fyll med is, Purity Vodka, en skvätt vatten och en tunn bit apelsinskal.

Doften är kraftfullt rökig med massor av citrus, men smaken är en mild, elegant och mineralrik med endast en antydan av rök i bakgrunden. Fantastiskt gott serverad med exempelvis laxsnittar toppade med laxrom.

Tilltugg till Purity Vodka
• Saltgurka, smetana och honung
• Alla sorters caviar och rom
• Ostron
• Sushi
• Rökt lax eller annan rökt fisk med dill & gurksallad
• Blinier med rökt laxröra
• Stor kapris
• Potatisfyllda piroger
• Friterad eller stekt fetaost eller halloumi

Recept | Råraka med löjrom till Purity Vodka – 4 portioner

1 bakpotatis
smör
salt
svartpeppar
1 ekologisk citron
4 msk löjrom eller annan rom
4 msk finhackad rödlök
4 msk smetana, crème fraiche eller gräddfil
Gör så här

• Skala potatisen och riv den grovt. Smält rejält med smör i två stekpannor. Klicka ner två ”högar” riven potatis i respektive panna och platta till. Stek på ganska hög värme för att få färg och frasighet. Vänd några gånger för att få samma stekyta på båda sidor.

• Lägg upp och servera direkt med rom, smetana, lök och citron. Ett glas kyld vodka passar perfekt till.

Läs mer om Purity Vodka och Vinbankens test av eko-vodka

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons