Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker
Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker är rätten som man bjuder på när man vill lyxa till det på ett enkelt sätt.
RECEPT. För oss på Vinbanken handlar det också om nyfikenhet på nya smaker och oväntade kombinationer. Och att hitta magin som uppstår när man träffar den perfekta balansen mellan mat och dryck. Då lyfter maten och drycken varandra till en ny nivå.
Att matcha mat och dryck behöver inte vara svårt eller krångligt. Utgå från de dominerande smakerna i maten och vinet och ta hjälp av några enkla tips:
1. Kraftiga viner till kraftig mat, lätta viner till lätt mat. På så sätt kommer man känna både vad vinet och maten smakar, och man är friare att välja mellan röda och vita viner.
2. Spegla smakerna. Samma aromer i vin och mat är helt enkelt bästa kompisar. Vill du exempelvis lyfta de gräsiga tonerna i en sauvignon blanc från Nya Zeeland kan du med fördel laga mat med färska örter.
3. Balansera grundsmakerna. Fett, salt och syra i mat tar fram sötman och fruktigheten i ett vin samtidigt som det dämpar strävhet, syra, beska och umami. Ett exempel är pubmat som ofta är salt och fet för att möta upp beskan i öl.
Beska, sötma, hetta och umami tar ofta fram de mindre angenäma smakerna i ett vin. Men till söta desserter passar söta viner. Men för att dämpa hetta i kryddstark mat funkar viner med lätt sötma alldeles utmärkt. En halvtorr riesling till het asiatisk mat är en lyckträff!
Alla uppfattar dock inte smaker på samma sätt, så glöm inte att också utgå från dina egna smaklökar. Att prova nytt och ofta är ett bra sätt att hitta de kombinationer som just du gillar.
Så oavsett om du precis har börjat laga mat eller är en erfaren matkreatör och snabbt behöver svänga ihop vardagsmiddagen eller vill laga något helt nytt hoppas vi att du hittar inspiration här.
Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker är rätten som man bjuder på när man vill lyxa till det på ett enkelt sätt.
Wok med ryggbiff, chili och kimchidipp är rätten du ska laga när du är sugen på något snabbt, smakrikt och hett.
Sparrisrisotto med parmesan är rätten som både är enkel, snabb och otroligt god. Här bjuder vi även på ett bra vintips till rätten.
Fläskkarré med hoisinsås, kålsallad och ris är en enkel, smidig och otroligt god rätt. Recept och vintips hittar du här.
Vilket vin ska man dricka till råbiff? Det beror helt och hållet på vad råbiffen består av och vilka tillbehör man har till.
Konditorn och profilen Roy Fares lanserade för ett år sedan sin egen cava. Nu tipsar han om att desserter passar utmärkt till hans vin.
Ramsläkspasta med salsiccia och sparris. En enkel och fräsch pastarätt som kombinerar det bästa från Italien med det bästa från Sverige.
Välj ett mer okomplicerat vin för hettan i kimchin tar udden av de mest finstilta nyanserna i maten.