Friterad torsk med fänkålsallad och en enkel remouladsås
Recept på friterad torsk med en enkel remouladsås och en härlig fänkålssallad. En rätt som går hem i alla lägen.
För oss på Vinbanken handlar det också om nyfikenhet på nya smaker och oväntade kombinationer. Och att hitta magin som uppstår när man träffar den perfekta balansen mellan mat och dryck. Då lyfter maten och drycken varandra till en ny nivå. Därför har vi här samlat recept som lyfter just mat och dryck till en helt ny nivå.
Att matcha mat och dryck behöver inte vara svårt eller krångligt. Utgå från de dominerande smakerna i maten och vinet och ta hjälp av några enkla tips.
Vi har samlat våra bästa recept här nedan där vi delat upp dem i olika kategorier. Och nedan kan du även hitta lite konkreta tips på hur du ska tänka när du ska matcha mat och dryck. Missa heller inte matkreatören Adrian Cederlunds helt egna kategori där alla hans recept är samlade, och där kan du även se snygga filmklipp på hur du enkelt och smidigt lagar rätterna. Varje recept och rätt har dessutom ett vintips som passar till den specifika rätten och till det receptet.
1. Kraftiga viner till kraftig mat, lätta viner till lätt mat. På så sätt kommer man känna både vad vinet och maten smakar, och man är friare att välja mellan röda och vita viner.
2. Spegla smakerna. Samma aromer i vin och mat är helt enkelt bästa kompisar. Vill du exempelvis lyfta de gräsiga tonerna i en sauvignon blanc från Nya Zeeland kan du med fördel laga mat med färska örter.
3. Balansera grundsmakerna. Fett, salt och syra i mat tar fram sötman och fruktigheten i ett vin samtidigt som det dämpar strävhet, syra, beska och umami. Ett exempel är pubmat som ofta är salt och fet för att möta upp beskan i öl.
Beska, sötma, hetta och umami tar ofta fram de mindre angenäma smakerna i ett vin. Men till söta desserter passar söta viner. Men för att dämpa hetta i kryddstark mat funkar viner med lätt sötma alldeles utmärkt. En halvtorr riesling till het asiatisk mat är en lyckträff!
Alla uppfattar dock inte smaker på samma sätt, så glöm inte att också utgå från dina egna smaklökar. Att prova nytt och ofta är ett bra sätt att hitta de kombinationer som just du gillar.
Så oavsett om du precis har börjat laga mat eller är en erfaren matkreatör och snabbt behöver svänga ihop vardagsmiddagen eller vill laga något helt nytt hoppas vi att du hittar inspiration här.
Vi har samlat alla möjliga recept inom kött, fisk, skaldjur, svamp, ost och mycket annat här nedan. Varje vecka publicerar vi nya recept med matchande vintips och även innovativa filmer där du kan se hur recepten tillagas.
Recept på friterad torsk med en enkel remouladsås och en härlig fänkålssallad. En rätt som går hem i alla lägen.
Recept på linguine med kantareller med salsiccia. En smakrik hösträtt som höjs tack vare den härligt kryddiga salsiccian.
Recept på yakiniku med ris och kålsallad. Denna populära rätt har tagit Sverige med storm. Här får du dessutom ett vintips till rätten.
Recept på spicy tuna melt med avokado och cheddarost. Detta är en macka som man verkligen måste ge en chans och testa.
Recept på fylld pasta med kräftor och mascarpone. En rätt som går att göra året om och som passar utmärkt när man tröttnat på kräftskivorna.
Recept på kycklinggryta med kantareller och svartkål som är perfekt till höstrusket. En krämig och smakrik rätt för alla tillfällen.
Recept på den klassiska franska rätten steak au poivre som serveras ihop med pommes frittes och en syrlig tomatsallad.
Recept på grillad flankstek ihop med en smarrig tomat- och persikasallad som ackompanjeras av ett vintips som passar till rätten.