Kantarellpizza bianco med pecorino
Kantarellpizza bianco med pecorino är den smakrika rätten som hyllar de första kantarellerna för hösten. Ihop med rätt vin höjs upplevelsen.
RECEPT. För oss på Vinbanken handlar det också om nyfikenhet på nya smaker och oväntade kombinationer. Och att hitta magin som uppstår när man träffar den perfekta balansen mellan mat och dryck. Då lyfter maten och drycken varandra till en ny nivå.
Att matcha mat och dryck behöver inte vara svårt eller krångligt. Utgå från de dominerande smakerna i maten och vinet och ta hjälp av några enkla tips:
1. Kraftiga viner till kraftig mat, lätta viner till lätt mat. På så sätt kommer man känna både vad vinet och maten smakar, och man är friare att välja mellan röda och vita viner.
2. Spegla smakerna. Samma aromer i vin och mat är helt enkelt bästa kompisar. Vill du exempelvis lyfta de gräsiga tonerna i en sauvignon blanc från Nya Zeeland kan du med fördel laga mat med färska örter.
3. Balansera grundsmakerna. Fett, salt och syra i mat tar fram sötman och fruktigheten i ett vin samtidigt som det dämpar strävhet, syra, beska och umami. Ett exempel är pubmat som ofta är salt och fet för att möta upp beskan i öl.
Beska, sötma, hetta och umami tar ofta fram de mindre angenäma smakerna i ett vin. Men till söta desserter passar söta viner. Men för att dämpa hetta i kryddstark mat funkar viner med lätt sötma alldeles utmärkt. En halvtorr riesling till het asiatisk mat är en lyckträff!
Alla uppfattar dock inte smaker på samma sätt, så glöm inte att också utgå från dina egna smaklökar. Att prova nytt och ofta är ett bra sätt att hitta de kombinationer som just du gillar.
Så oavsett om du precis har börjat laga mat eller är en erfaren matkreatör och snabbt behöver svänga ihop vardagsmiddagen eller vill laga något helt nytt hoppas vi att du hittar inspiration här.
Kantarellpizza bianco med pecorino är den smakrika rätten som hyllar de första kantarellerna för hösten. Ihop med rätt vin höjs upplevelsen.
Vinkokta blåmusslor med rejält med grädde, timjan, lök och persilja är rätten som passar såväl till sommaren som till vintern.
Det här receptet på italienska köttbullar i tomatsås är både oerhört smakrikt men även väldigt enkelt att göra.
Smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås är rätten som passar i alla tillfällen. En fräsch och enkel rätt att göra.
En lite pyssligare maträtt är Tajine de Poulet som i det här receptet går i tydligt franska tecken. Vinet är rött, franskt.
Råraka med skagenröra som är smaksatt med pepparrot är synonymt med svensk sommar. Dessutom med ett vintips till.
Vodkapasta var den trendiga pastarätten för ett antal år sedan. Här serveras den på ett modern och mer fräscht sätt.
Fish taco med mangosalsa och chipotlemajonnäs är en smakrik och modern variant på tacos. Passar riktigt bra under sommaren.