Strozzapreti á la carbonara
Recept och vintips till strozzapreti á la carbonara, som är en av de fyra klassiska pastorna som kommer från huvudstaden Rom.
För oss på Vinbanken handlar det också om nyfikenhet på nya smaker och oväntade kombinationer. Och att hitta magin som uppstår när man träffar den perfekta balansen mellan mat och dryck. Då lyfter maten och drycken varandra till en ny nivå. Därför har vi här samlat recept som lyfter just mat och dryck till en helt ny nivå.
Att matcha mat och dryck behöver inte vara svårt eller krångligt. Utgå från de dominerande smakerna i maten och vinet och ta hjälp av några enkla tips.
Vi har samlat våra bästa recept här nedan där vi delat upp dem i olika kategorier. Och nedan kan du även hitta lite konkreta tips på hur du ska tänka när du ska matcha mat och dryck. Missa heller inte matkreatören Adrian Cederlunds helt egna kategori där alla hans recept är samlade, och där kan du även se snygga filmklipp på hur du enkelt och smidigt lagar rätterna. Varje recept och rätt har dessutom ett vintips som passar till den specifika rätten och till det receptet.
1. Kraftiga viner till kraftig mat, lätta viner till lätt mat. På så sätt kommer man känna både vad vinet och maten smakar, och man är friare att välja mellan röda och vita viner.
2. Spegla smakerna. Samma aromer i vin och mat är helt enkelt bästa kompisar. Vill du exempelvis lyfta de gräsiga tonerna i en sauvignon blanc från Nya Zeeland kan du med fördel laga mat med färska örter.
3. Balansera grundsmakerna. Fett, salt och syra i mat tar fram sötman och fruktigheten i ett vin samtidigt som det dämpar strävhet, syra, beska och umami. Ett exempel är pubmat som ofta är salt och fet för att möta upp beskan i öl.
Beska, sötma, hetta och umami tar ofta fram de mindre angenäma smakerna i ett vin. Men till söta desserter passar söta viner. Men för att dämpa hetta i kryddstark mat funkar viner med lätt sötma alldeles utmärkt. En halvtorr riesling till het asiatisk mat är en lyckträff!
Alla uppfattar dock inte smaker på samma sätt, så glöm inte att också utgå från dina egna smaklökar. Att prova nytt och ofta är ett bra sätt att hitta de kombinationer som just du gillar.
Så oavsett om du precis har börjat laga mat eller är en erfaren matkreatör och snabbt behöver svänga ihop vardagsmiddagen eller vill laga något helt nytt hoppas vi att du hittar inspiration här.
Vi har samlat alla möjliga recept inom kött, fisk, skaldjur, svamp, ost och mycket annat här nedan. Varje vecka publicerar vi nya recept med matchande vintips och även innovativa filmer där du kan se hur recepten tillagas.
Recept och vintips till strozzapreti á la carbonara, som är en av de fyra klassiska pastorna som kommer från huvudstaden Rom.
Recept på blancheras sparris med hollandaisesås. I receptet har vi med både gröna och vita sparrisar för att kombinera smakerna.
Recept och vintips till tagliatelle med jätteräkor, chili och grillad paprika. En smakrik rätt som bjuder på det bästa av alla världar.
Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd är en perfekt rätt om du är sugen på att slänga ihop något du aldrig gjort förut.
Recept på en fantastisk förrätt bestående av bresaola och tryffel. Ihop med ett pärlande rött vin höjs rätten.
Recept på räksallad med pepparrot och dillsås. En fräsch rätt som är perfekt när vårvärmen ligger på och man är sugen på en god sallad.
Recept på bookmaker toast. En riktigt klassiker på många svenska pubar som bjuder på goda smakkombinationer.
Recept på risotto med sparris och stekta pilgrimsmusslor. En smakrik rätt som är perfekt till våren och sommaren.