Vin till vegetarisk pizza på blomkålsbotten med zucchini, svamp och oliver
Vin till vegetarisk pizza. Perfekt sportlovsmat att samlas kring, och enkelt att laga en stor sats i långpanna. Vinet är rött, bussig av vardagskaraktär.
RECEPT. För oss på Vinbanken handlar det också om nyfikenhet på nya smaker och oväntade kombinationer. Och att hitta magin som uppstår när man träffar den perfekta balansen mellan mat och dryck. Då lyfter maten och drycken varandra till en ny nivå.
Att matcha mat och dryck behöver inte vara svårt eller krångligt. Utgå från de dominerande smakerna i maten och vinet och ta hjälp av några enkla tips:
1. Kraftiga viner till kraftig mat, lätta viner till lätt mat. På så sätt kommer man känna både vad vinet och maten smakar, och man är friare att välja mellan röda och vita viner.
2. Spegla smakerna. Samma aromer i vin och mat är helt enkelt bästa kompisar. Vill du exempelvis lyfta de gräsiga tonerna i en sauvignon blanc från Nya Zeeland kan du med fördel laga mat med färska örter.
3. Balansera grundsmakerna. Fett, salt och syra i mat tar fram sötman och fruktigheten i ett vin samtidigt som det dämpar strävhet, syra, beska och umami. Ett exempel är pubmat som ofta är salt och fet för att möta upp beskan i öl.
Beska, sötma, hetta och umami tar ofta fram de mindre angenäma smakerna i ett vin. Men till söta desserter passar söta viner. Men för att dämpa hetta i kryddstark mat funkar viner med lätt sötma alldeles utmärkt. En halvtorr riesling till het asiatisk mat är en lyckträff!
Alla uppfattar dock inte smaker på samma sätt, så glöm inte att också utgå från dina egna smaklökar. Att prova nytt och ofta är ett bra sätt att hitta de kombinationer som just du gillar.
Så oavsett om du precis har börjat laga mat eller är en erfaren matkreatör och snabbt behöver svänga ihop vardagsmiddagen eller vill laga något helt nytt hoppas vi att du hittar inspiration här.
Vin till vegetarisk pizza. Perfekt sportlovsmat att samlas kring, och enkelt att laga en stor sats i långpanna. Vinet är rött, bussig av vardagskaraktär.
Den krämig kycklinggrytan är busenkel att laga. Uppgradera middagen med att bjuda på ett italienskt rött med örtkryddiga smakdrag.
Minns du ungdomsfestens middag, på landet eller på plats i fjällstugan. Mat för vinter passar ett rött okomplicerat vin, till chili con carne.
Laga egen sushi, vego eller traditionell. Sakke är traditionell dryck men ett vin till sushi smakar också gott, när man väljer 'rätt'.
Visst passar ett glas vin Tiktok-pasta, den virala rätten som alla talar om nu. Utmaningen för vinvalet är att möta både sötma och syra i maträtten.
Ett glas mjölk eller en kopp starkt, svart kaffe i all ära, men få drycker slår ett glas Vin Santo till semla.
Njut av helgen och toppa middagen med ett sött, mörkt vin till chokladdesserten Tigermousse. Syndigt gott med förförisk mersmak!
Bjud på en festlig middag med vin till hjortstek med enbärssås. Det röda vinet är ekocertifierat av druvan cabernet sauvignon