vin-till-persisk-mat-2018-vinbanken

Vin till persisk mat 2018

Favoritmarkera

PERSISK MAT TILL VIN. Örtigt ris, berberis, yoghurtsåser och tsatsiki, aubergine smak av saffran med kyckling, lamm eller fisk som lax. Persisk mat är smakrik och spännande. Öl fungerar bra, men om man vill ha vin till persisk mat, hur ska man tänka då?

Numera hittar vi smakinfluenser från världens kök i minsta lilla butik i form av hummus och tsatsiki med mera. Persisk mat och mat från mellanöstern är rik, kryddig och härligt färgglad.

Men persisk mat är också förvånande finstämd i sin kryddning, nästan mild och grytor som drar åt stuvningar är en av många specialiteter. Glöm inte syrliga yoghurtsåser med många smaker eller röror av rökta grönsaker. Olivolja ingår i det persiska köket.

Vad sägs om att laga en krämig, två recept: baba ghanouj baba ganoush 

Traditionellt dricks te eller vatten till maten

Det enklaste valet av dryck till den kryddiga maten med många smaker kan vara öl eller enligt tradition, te. Men hur ska man egentligen tänka när man väljer vin till persisk mat?

Vin till meze

En måltid med mat från mellanöstern börjar nästan alltid med meze, smårätter av olika slag.

Det kan vara en rökig baba ganoush, det vill säga aubergineröra, citronfrisk tabouleh med färska örter, en brödsallad med citrusfrukter och ostfyllda bakverk. Efter mezen är det ganska vanligt att servera olika sorters grillat kött som lammkotletter, kebab och kyckling. Massor av läckra och spännande smaker på ett och samma bord som ska matchas med lämpligt vin.

Prova rosévin eller en gewürztraminer

Det är en utmaning att välja vin till denna mix av smaker som meze är. Vi föreslår en test av rosévin. Ett friskt och fräscht rosévin från Provence exempelvis blir utmärkt.

Rosévin och vitt vin till meze

Välj fruktiga, friska och torra viner, undvik sötma. Het mat kan behöva lite sötma i vinet, men kryddig mat smakar bättre med en frisk fruktighet.

Vill du prova ett mousserande vin till så välj ett torrt och friskt vin, gärna från nya världen. Till de örtkryddiga rätterna med persilja och koriander passar det bra med ett kryddigt vitt, typ vin på gewürztraminer om du gillar det.

NYTT VIN PÅ LISTAN (2018-07-24)

1. Via del Campo 2017 (2900)

Nordic Sea Winery, VdlT Castilla Spanien, 74 kr
Fruktig, pigg smak av geléhallon, jordgubbar och gul frukt. Kan fungera till meze med olika yoghurtsåser.

2. Mulderbosch Rosé 2017 (6077)

Mulderbosch Vineyards, Coastal Region Sydafrika, 85 kr
Torr, medelfyllig. Smak av frukt och bär, örtigt inslag och bra längd.

3. M de Minuty Rosé 2017 (2590)

Château Minuty, Côtes de Provence Frankrike, 119 kr
Torr, medelfyllig, frisk och fruktig smak av örter, bär och röd frukt. Trevlig med fokus på stramhet, gärna till alla syrliga såser och röror.

4. Saint Clair Vicar’s Choice Rosé 2017 (4651)

Saint Clair Family Estate, East Coast Nya Zeeland, 169 kr för 1,5 liter.
Druvor: Pinot noir, pinot gris
Laxrosa färg. Frisk, örtig mineraldoft. Smaken är torr, medelfyllig, fruktigt örtig och skönt rödbärig av hallon och jordgubbar.Fin längd.

Vita viner

1. Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2017 (4993)

Cantine Colomba Bianca, Terre Siciliane Italien, 79 kr
Druvor: Catarratto, zibibbo
Torr till halvtorr, medelfyllig. Fruktig, gula äpplen, hint av persika och tydligt exotisk, lätt parfymerad och kryddig. Bra eftersmak. Möjligen det sötaste vinet av tre här på förslag. Undvik kryddstarka och tydligt syrliga rätter.

2. Vicar’s Choice Pinot Gris Riesling Gewürztraminer 2015 (6317)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 92 kr
Beställningssortimentet.
Druvor: Pinot gris, riesling och gewürztraminer.
Torr, medelfyllig. Fruktig, av söt aprikos, mogna äpplen, bra och lång eftersmak med lätt krydda.

3. Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2016 (5244)

Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 99 kr
Druvor: Gewurztraminer
Torr med sötmogen fruktförnimmelse, medelfyllig. Örtig, grön frukt med inslag av passionsfrukt, blommor och kryddor. Vinet har den knivsudd sötma varför de mest kryddstarka rätterna ska undvikas, precis som syrliga yoghurtsåser. Bäst till mildare rätter, gärna med en lätt rökt smak.

Rött vin till smakrika kötträtter i persiska köket

Ett fylligt rödvin gör alltid jobbet till grillat rött kött. Om det är kyckling som serveras så välj ett kryddigt vin med lagom kraft, typ en crianza från Rioja. Kött som kryddats med starkare kryddor kan behöva lite mer muskler så testa också gärna nero d’avola från Sicilien eller en mullig cabernet från Kalifornien.

1. Montepulciano d’Abruzzo Umani Ronchi 2016 (2337)

Umani Ronchi, Montepulciano d’Abruzzo Italien, 70 kr
Druvor: Montepulciano
Smaken är medelfyllig med mörka bär, saftigt generös och lite kryddiga inslag. Kryddig med bra längd.

2. Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2017 (2073)

Org de Rac, Swartland Sydafrika, 79 kr
Rödblå. Doft av fat, rök och mörk frukt. Medelfyllig, fruktig och bärig smak med mjuk och rund helhet. Generös och härlig.

Här är förslag på en crianza, nu i BS (beställningssortimentet). Conde de Valdemar Crianza 2013 (12659), 79 kr. Karin har recenserat vinet tidigare i “vin till gnocchi med lammfärs”

För att äta persisk mat rekommenderar Vinbanken, restaurang Vanak i Akalla!

Tidigare artikel av Karin Ahlström Jensen: Drick vin till persisk mat

Kommentera