Till receptet på den grillade bläckfisken och heta lime- och jalapeñodressingen smakar en balanserad lageröl perfekt. För vindrickare rekommenderas ett vitt vin med halvtorr, eller tydligt fruktmogen smak. Båda serveras svalt, självklart!
Att tillaga bläckfisk är lite tricky för att inte få den där gummiliknande smaken - som man absolut inte vill ha, såklart. Följ receptet och saken är "biff".
Öl till grillad bläckfisk
1. Kallholmen levande lager (1005), 17:90 kr för 330 ml. EKO.
Skellefteå Bryggeri AB, Västerbottens län , Skellefteå kommun Sverige
Ölet har en maltig och lite knäckig smak med inslag av gul frukt som persika och honung. Beskan är medel. Eftersmaken fruktig och lång.
Betyg: 4
Vin till grillad bläckfisk
2. Satellite 2017 (6200)
Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 95 kr
Druva: Sauvignon blanc
Smak: Frisk, aromatisk doft. Smaken är torr, medelfyllig och fruktigt frisk av gröna frukter som päron och mogen lime, en hint örtiga noter och fin längd. Aromatisk och drickvänligt god.
Betyg: 4
Recept | Grillad bläckfisk med lime- och jalapeñodressing och nudlar, 4 portioner
ca 500 g bläckfisk
ca 3 dl mjölk
3 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 0,5 citron
0,25 tsk salt
0,3 rödlök
150 g tunna risnudlar
200 g salladskål
100 g sockerärtor
10 rädisor
blandade groddar och skott som böngroddar, vattenkrasse, ärtskott, solrosskottLime- och jalapeñodressing
1 jalapeño eller grön chili
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl pressad limesaft
0,5 dl flytande honung
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
0,5 dl färska korianderblad, hårt packade
1 dl olivolja
salt och peppar
Gör så här
1. Rensa bläckfiskruben och dra bort brosket (om det inte redan är gjort). Lägg ner bläckfisken i mjölken och låt den dra i cirka 1 timme för att möra upp köttet. Ta upp bläckfisken ur mjölken och skölj den. Blanda bläckfisken med olja, citronsaft och citronskal och salt. Marinera i minst 1 timme.
2. Skala och skär rödlöken i i tunna skivor och lägg i kallt vatten.
3. Kärna ur jalapeñon till dressingen. Mixa den tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av.
5. Strimla salladskålen tunt. Skär sockerärtorna i tunna strimlor och rädisorna i skivor. Sila bort vttnet från rödlöken.
6. Grilla bläckfisken runtom i ett par minuter. Skär bläckfiskruben i skivor.
7. Lägg upp salladskålen i skålar eller på ett stort serveringsfat. Fördela nudlar, lök, sockerärtor, rädisor och bläckfisk ovanpå. Ringla över dressingen och toppa med skott och groddar. Servera direkt.
Recept och foto: Till bords med systrarna Eisenman, foto: Ulrika Ekblom. Förlag Bonnier Fakta.
Vill du veta vilka böcker om vin, mat och recept vi recenserat, besök "Vinbankens Bokrecension".
Läs mer om
Skellefteå bryggeri äger Kallholmen levande lager
Kallholmen brygger öl för den goda smaken