vin-till-spenatpaj-med-rokt-lax-vinbanken

Vin till spenatpaj med rökt lax

Favoritmarkera

ALSACE. Denna rätt, spenatpaj med rökt lax, är lättlagad och matig. Den rökta laxen styr vinvalet till Alsace och till vitt vin. Dem som vill utesluter lax för ett vegetariskt alternativ.

Servera gärna en sallad till spenatpajen och rökta laxen för mer färg på tallriken.

Vin till maten, spenatpaj med rökt lax

L’ami des Crustacés 2016 (78506)

Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 89 kr
Druvor: Pinot blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt, smak av melon och päron, med en mjuk citruston och knivsudd honung.
Omdöme: Spontant gott, drickvänligt och användbart vin!
Passar också till rimmad lax med dillstuvad potatis
Betyg: 4+

Recept | Spenatpaj med rökt lax, 4 portioner

Paj
400 g fryst bladspenat
1 förp filodeg (à 270 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
4 ägg
2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
1 tsk salt
1 krm peppar

Lax och sallad
125 g rädisor
1/2 påse mangoldskott (à 65 g)
200 g skivad kallrökt lax
1/2 citron

Gör så här
1. Paj: Tina spenaten och filodegen.

2. Sätt ugnen på 200°C.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lökhacket mjukt av oljan. Krama ur vätskan från spenaten. Rör ner spenaten i fräset.

4. Klä en smord pajform, ca 27 cm i diameter (för 4 port), med ett ark filodeg. Pensla arket med lite vatten och lägg på ett nytt ark. Upprepa med resten av filodegsarken men det räcker att pensla mellan vartannat ark. Låt degen vecka sig över kanten på formen.

5. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar. Rör ned spenatfräset i äggblandningen och häll det sedan i pajformen.

6. Sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills äggen har stelnat.

7. Skiva rädisorna och blanda dem med mangoldskott. Servera pajen med lax, sallad och citronen skuren i klyftor.

Recept: ICA

Kommentera