Laddar annons
Nya, ädla spritsorter på Systembolaget 3 augusti
7 Aug, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya, ädla spritsorter på Systembolaget 3 augusti

SPRIT. Ädla destillat med hög kvalitet är något som Systembolaget och leverantörerna är bra på att få hem till Sverige. Tre fina nya spritsorter lanseras den 3 augusti.

Över landet finns många whiskyklubbar vars medlemmar är mycket aktiva. Om du är intresserad att gå med i en klubb är det bara att googla dig fram till närmaste förening.

Nya spritsorter-ädla destillat-på Systembolaget 3 aug 2018

1. Plantation OFTD (40295)

Cognac Ferrand, Jamaica, 449 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 69%
Rödbrun. Doftar som konditoriets "dammsugare". Smaken är söt av russin, fikon och fat-eldig. Finaste balansen finns ej pga sötma och hög alkoholhalt.
Betyg: 3+

2. Adega Velha 12 XO (99346)

Aveleda, Portugal, 449 kr för 500 ml.
Alkoholhalt: 40%
Brun färg. Nyanserad doft av russin. Smak av fikon, frukt som mogna päron med inslag av fat. Lång läcker eftersmak. Nyanserad.
Betyg: 4

Här är ett destillat som är en brandy, d v s liknande cognac (Frankrike). Destillerad av druvor: vinhão, azal (röd), borracal och espadeiro, i en ”alambic charentais", kopparpanna. Destillationen görs två gånger och därefter lagras spriten på franska ekfat 12 år.

Lär mer!
Vilken är södra Europas mest klassiska sprit - brandy
Brandy - en introduktion

3. Arran Small Batch Fino Sherry (40296)

Isle of Arran Distillers, Storbritannien, 699 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 54,2%
Bärnstensfärg. Medium-rökig doft. Smaken är tydligt rökig, maltig men också fruktig av äpplen, frisk och spänstig med gott driv, touch av kola och fat. Nyanserad.
Betyg: 4
.
Arran Distillery ligger ungefär mellan staden Glasgow och en annan berömd whisky-ö, Islay. Arran är också en ö där klimatet är tempererat av influenser från Golfströmmen. Whisky från Arran mognar raskt och den anses hålla hög kvalitet. Vattnet sägs vara Skottlands bästa och kommer från Loch na Davie, en ensligt belägen sjö i inlandet. tillverkningen sker traditionellt, dubbeldestillation i kopparpanna, 23 vol%, därefter 68 vol%. Som hos många andra destillerier utvecklas lagringstekniker och här har de använt begagnade sherry-fat.