Laddar annons
Provning med Olivier Humbrecht på Domaine Zind-Humbrecht
8 Aug, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Provning med Olivier Humbrecht på Domaine Zind-Humbrecht

Solen skiner i Stockholm den 22 maj i när Vinbanken ska på provning med Olivier Humbrecht, ägare och vinbonde bakom etiketten Domaine Zind-Humbrecht.

Olivier Humbrecht Domaine Zind-Humbrecht. Det finns vintillverkare, producenter, odlare och så finns guldkornen, husen och producenterna som tillverkar vin som får vinälskare att hoppa till av glädje. De utvalda är alla något extra. Stil och typ kan skilja sig lika mycket åt som vinerna de gör. Domaine Zind-Humbrecht är en av dessa utvalda, ”grädden på moset” tillverkarna.

Med familjerötter i Alsace är Olivier Humbrecht en fantastisk representant för sitt distrikt. Det är svårt att sätta fingret på ”vad” det där extra är. Men att han utstrålar lika delar lugn, skicklighet och erfarenhet som en stor portion trovärdighet och är en fantastisk ambassadör för alsacevin kan ingen missa.

Sist vi sågs var 2010 och då kunde Olivier Humbrecht konstatera att skörden 2010 var den minsta någonsin och av den anledningen, möjligen men inte säkert, är ingen av dagens viner i provningen från 2010. Som druvodlare verkar man som bonde, man lever med naturen och årgångarna avlöser varandra. Nytt år är en ny giv och anledning till dagens stockholmsvisit är bland annat för att tala om årgång 2015.

”2015 var ett varmt år i Alsace”, säger Olivier Humbrecht. Han fortsätter, ”temperaturerna under högsommaren gick i taket, druvorna mognade snabbt och vi fick en tidig skörd. Vi var faktiskt klara redan den 13 september”.

Som kuriosa kan nämnas att under veckan (1 vecka) innan skörd 2015 byggde druvorna lika mycket fruktsocker som motsvarade 2 volymprocent alkohol. Det berodde på en fantastisk kombination av värme med sol. Vinerna från 2015 har låga pH-värden och hög syra, avslutar Olivier Humbrecht.

Om syra i vin kan vinälskare diskutera i det oändliga. Undertecknad hör till dem som tror att, ”syra är great och ger vin långt liv” medan andra framhåller kropp och struktur som den viktigare egenskapen när åsikter ställs mot varandra. Tror dock att många vinälskare ganska raskt konstaterar att när det kommer till lagringsduglighet och utvecklingspotential för viners smak är en kombination av viners samtliga egenskaper, plus bra lagringsförhållanden, helt avgörande.

Domaine Zind-Humbrecht odlar ekologiskt och biodynamiskt

Domaine Zind–Humbrecht har drivits som biodynamiskt jordbruk sedan 1997. I dag, precis som på provningen 2010, kom frågan om den numer berömda komposten upp. Det var ju faktiskt så att det var skiten som förblev skit och som vägrade bli humus (jord) som blev den väckarklocka och anledning till att Olivier Humbrecht ställde om sitt jordbruk till hållbara odlingsmetoder.

Problemet visade sig vara att hästarna som stod för spillningen utfodrades med hö och havre odlade med konventionella metoder. Spillningen förmultnade inte på grund av höga resthalter från antibiotika som fanns med i spillningen.

Numer tas spillning från ekojordbrukare och deras djur och om jag minns rätt, sa Olivier Humbrecht att, ”en bra kompost är till hälften animalisk, till hälften vegetabilisk”, redan 2010. Bra att han är konsekvent tänker jag när jag hör samma upprepas. Och så fortsätter Olivier Humbrecht raskt  med att föra in samtalet på vikten av maskar. Maskarna är guld värda och fungerar som odlarens öra mot marken. Maskarna är jordbrukarens markörer för att veta om jorden mår bra, berättar Olivier ivrigt.

Inte hade någon av journalisterna på provningen trott annat men vi får veta att, ”ja tack, maskarna mår utmärkt" och jag konstaterar samtidigt att vinerna bara blir bättre och att även jag älskar maskar!

Vinprovning med Olivier Humbrecht, Domaine Zind-Humbrecht

1. Zind 2015 (73431), 249 kr

Trevligt vinblandning mellan chardonnay och auxerrois. Aromatisk smak med fin struktur, inslag av gulgrön citrus och en knivsudd mineral.
Betyg: 3+

2. Riesling Heimbourg 2016 (96136), 269 kr. Lanserades 18/5.

Gulgrön färg. Lätt jästig doft, vinet kan gott få vänta med att drickas något år. Torr, medelfyllig (för en känslig gom kan en upplevelse av ett mer sött vin swisha förbi näthinnan ) "sötman" kommer av mogen frukt, av persika och generösa gulgrönfruktiga inslag. Tydligt örtig. Lång eftersmak. Vinet är knastertorrt, enligt Olivier Humbrecht.
Betyg: 3+

3. Riesling Clos Windsbuhl 2016, cirka 550 kr

Tydlig mineraldoft-härlig! Torr, medelfyllig, gröngul fruktig smak av citrus, inslag av päron och en lätt blommig rondör. Inslag av örter och mineral. Nyanserad och komplex.
Betyg: 4

4. Riesling Clos Windsbuhl 2011 (restaurang), 549 kr

Gul färg med bärnstenshint. Fantastisk, sammansatt och komplex doft. Mineraltonen är intakt. Vinet är torrt, medelfylligt av gröna äpplen, balanserad syra och som en buljongtärning (tät) av örter, blommor och mineral. Lång eftersmak.
Betyg: 4+

5. Riesling Clos Windsbuhl 1999

Gul, bärnstensfärg. Makalös komplex, nyanserad doft. Torr, medelfyllig gulfruktig smak av mogen äpplen i alla färger, inslag av persika med en knivsudd torkade fruktnoter i kulissen. Lång eftersmak. Komplex.
Betyg: 4+

6. Pinot Gris Heimbourg 2016, cirka 399 kr

Ljusgul. Nyanserad doft av vit frukt. Torr, medelfyllig smak som till sitt väsen gör ett bredare intryck, lätt kryddig smak av päron och en knivsudd blommig rondör.
Betyg: 3

7. Pinot Gris Clos Windsbuhl 2016 (96139), 279 kr. Lanseras 18/5.

Doft av mineral! Torr, medel/fyllig av gula och gröna frukter en hint gulmogen persika och stringent syra och generös mineralsmak. Lång eftersmak. Ungt vin. Potential för framtida stordåd!
Betyg: 4+

8. Pinot Gris Thann 2011 (restaurang), 229 kr

Bärnsten. Nyanserad doft med inslag av kola. Torr, fyllig smak av koncentrerad gul frukt, liten honungstwist och smak av mineral. Elegant och finstämd samtidigt distinkt koncentrerad. Olivier Humbrecht berättar att hans far köpte vingården 1977.
Betyg: 5

9. Pinot Gris Clos Windsbuhl 1999

Doft av apelsin, nötter, karamell och kanderad frukt. Söt smak av apelsin, aprikos med tydliga karamelltoner. Hög syra, elegant och lång eftersmak. Sockerhalten ligger på 40 g/liter. Vinet har en liten anstrykning av botrytis (för mig är det smaken av bl a honung)
Betyg: 4

10. Gewurztraminer Clos Windsbuhl 2016, cirka 550 kr

Vingårdsläge som Olivier Humbrecht köpte 1987.
Smaken är fruktig, någon kan tycka mer söt i smaken men sötman ligger på 4,5 g liter cirka, vilket inte är ett sött vin, men det är när frukten är mogen som den generösa stilen kliver fram. Blommiga drag, inslag av kryddor och smak av exotisk frukt är alla finfina karaktärsdrag för en stilig gewurztraminer.
Betyg: 4

11. Gewurztraminer Goldert 2012 (96033), 325 kr. Lanseras 18/5.

Kryddig, för övrigt sluten som jag upplever doften. Söt smak av mogen gul frukt, plommon och persikor, läckert kryddig och balanserad syra. Fin längd. Vinet smakade fantastiskt och var en klockren match till ostbricka, hårdost och getost.
3+

12. Gewurztraminer Goldert 2003

Färgen är lite dimmig. Doften minner av citrus och örter samt mineral. Smaken är söt, fyllig och närapå eldigt gulfruktig. Årgången var varm, het och vinerna har kommit ut av blandad kvalitet. För mig var detta provningens svagaste vin. Dock, tänk på att ingångsnivån är hög och att det ändå är kul och intressant att följa vin genom olika år då viners smak avspeglar vädret under en specifik årgång på ett enastående sätt. En upplevelse i sig.
Betyg: 2

13. Gewurztraminer Clos Windsbuhl 1999

Bärnstensfärg. Stor, härlig karamelldoft. Det var en hel del botrytis i vingården detta år får vi höra. Torr-söt smak, gul exotisk frukt, tydligt kryddig, mogen och stor med en nypa ingefära som avslutning. God.
Betyg: 4

Marc de Gewurztraminer 2003 (40245), 649 kr för 375 ml. Lanseras 17/5.
Ej provad. Destillatet är lagrat 11 år på fat av ask-trä.

Huvudbild: https://www.vinunic.se/sv/producenter/frankrike_zind-humbrecht/