Klassisk Chianti Classico och fräckt vitt från franska Jurancon | Vinköplistan #33

Favoritmarkera

VINKÖPLISTAN. Ett perfekt val till vegorätter är vita Jurancon Sec från Frankrike, kul vin med snitsig och generös smak. Överkomliga lördagsviner som festligare middagsviner sitter utmärkt under sommaren och gärna rött från Chianti Classico.

Chianti Classicovinerna görs av sangiovesedruvan och när smaken är som i vinet Ducale kan man utan tvekan säga att stilen är klassisk, det vill säga att vinet smakar lite torrt. Just den lite kärva stilen (det finns frukt-var inte oroliga) gör att vinet passar utmärkt bra till mat. Det behöver inte vara ”kött”, här passar traditionella, krämiga eller lagade med olivolja, bön-rätter från Toskana utmärkt.

Huvudbild: Toscana och Chianti, är ett område och klassificerat vin, DOCG, i mitten av Toscana, mellan städerna Florens och Siena.

Vinköplistan #33

Två viner under 100 kr, vitt och rött

1. Château Jolys Famille Latrille 2016 (5526). Vitt vin.

Société des Domaines Latrille, Jurancon Sec Frankrike, 99 kr
Druvor: Petit manseng, gros manseng.
Smak: Härligt gul färg och en doft av solig fruktkompott. Vinet är torrt, medel/fylligt, generöst fruktig av gulmogna plommon och mango, tydligt örtig, lätt blommig med drag av honung. Bred smak med finfin längd.
passar till: Kyckling eller vegorätter. Servera till grytan med vita och röda bönor, cocosmjölk, koriander och lime.
Betyg: 4

2. il Conte Montepulciano d\’Abruzzo 2016 (2322). Rött vin.

Nordic Sea Winery, Montepulciano d\’Abruzzo Italien, 69 kr
Druvor: Montepulciano
Smak: Medelfyllig. Fruktig, Spänstig frukt, röda toner, underliggande frukt och bärsötma, lätt kryddig och örtig.
Omdöme: Saftigare stil med viss struktur. Bra längd. Passar vardagsmat och prat. Laga fläskytterfilen med honung för att möta upp till vinets ”söta” smakdrag, honung och oreganostekt fläskytterfile
Sockerhalt: 6 g/l
Betyg: 3

Två viner mellan 100-200 kr, vitt och rött

3. Saint Clair Pioneer Block 3, 2016 (3577). Vitt vin.

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig frisk och fruktig smak av vita vinbär, fläder och krusbär med inslag av örter, balanserade citrusfrukter, lime och mogen och citron. Fin eftersmak. Vinet är nyanserat, och krispigt.
passar till: Finmiddag med skaldjur eller till fiskrätt lagad på grillen, i folie eller en fiskrätt ni lagar i kastrull på spisen med en syrlig, len vitvinsås och kokt potatis.
Betyg: 4+

4. Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601). Rött vin.

Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% graciano.
Smak: Medel/fyllig. Fruktig, nyanserad smak av mogna körsbär och plommon, inslag av russin, fikon och kryddor. Fat. Balanserad med lång eftersmak.
Omdöme: Topptrevlig Rioja med ålder och stil
Passar till: alltid!, ett vin som detta passar till ost eller tilltugg efter middagen men gör sig självfallet mycket bra i kombination till mat. Välj från kyckling med mustiga smaker till fläsk, och nötkött. Gärna till grillat. Prova annars till den mustigt, smakrika rotfrukts- och svampgratängen som VEGO-alternativ.
Betyg: 4+

Veckans extra – rött vin från beställningssortimentet

4. Ruffino Riserva Ducale 2013 (79652). Rött vin. Beställningssortimentet.

Ruffino, Chianti Classico Italien, 155 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medel/fyllig, körsbärskärnig, kryddig smak med fatinslag, en touch av viol, läder och örter. Tanninerna är rödfruktiga, lätt torra precis som ursprunget borgar för. Fin längd.
Passar till: härligt vin till det italienska kökets rätter, och gärna till en fetare entrecote som grillas. Prova även till den klockrena matchen som blir i kombination till marockanska smaker.
Betyg: 4+

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan – Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.

Lämna ett svar