Laddar annons
Juvé & Camps valde att stanna kvar i cava: Har skett en enorm utveckling
10 May, 2024

Juvé & Camps valde att stanna kvar i cava: Har skett en enorm utveckling

De senaste åren har alltid fler cavaproducenter valt att bryta sig loss och sluta kalla sig själva för cava. Juvé & Camps valde dock en helt annan väg, trots att de uppfyllde alla kraven för en utbrytning. Nu börjar de se resultaten av förändringarna inom cava. 

I flera hundra års tid har Juvé & Camps producerat cava i hjärtat av Katalonien. Ihop med flera andra både stora och små cavahus var de med och satte det mousserande vinet på världskartan. Men i takt med att allt fler upptäckte cava runtom i världen så ökade även produktionen, och skillnaden i kvalitet inom cava blev stor. Det gjorde att flera producenter valde att bryta sig loss och bilda egna appellationer då de ansåg att begreppet cava var urholkat och att det inte var värt att kalla sig för cava längre. 

Inom de nybildade organisationerna och appellationerna ställdes det hårdare krav som skulle stärka de spanska mousserande vinernas rykte. 

– Vi hade också möjlighet att bryta oss loss då vi uppfyllde alla de hårdare kraven som ställdes, men samtidigt fick vi löften från cava om att kraven skulle skärpas även här, berättar Victor Bernabé som arbetar hos Juvé & Camps. 

"Vi ville inte svika vårt ursprung"

– Men vi har alltid varit ett cavahus så vi ville inte svika vårt ursprung. Vi har en lång historia inom cava och vi ville vara med och förändra konsumenternas syn på cava. För oss hade det kanske varit mest bekvämt att bryta oss loss och starta något nytt, men vi har alltid varit så pass associerade med cava så vi bestämde oss för att stanna kvar. 

Kritiken mot cava grundar sig i att allt fler större aktörer började skapa mousserande vin som uppfyllde de låga kraven på vinerna. Det gjorde att synen på cava försämrades drastiskt och många viners pris sjönk rejält runtom i världen. I andra änden stod dock flera aktörer som skapade cava som kostade mer och som var producerade med högre krav kring bland annat lagring. En av dessa var Juvé & Camps som alltid skapat cava i en annan prisklass än vad vi kanske är vana vid att se på Systembolaget. 

Juve & Camps vinkällare
Juve & Camps vinkällare.

– När fick löften från cava om att kraven skulle höjas så var vi nöjda och vi valde att stanna kvar och kämpa för det.

Juvé & Camps stack även ut i mängden genom att man valde en ekologisk väg, och sedan 2015 odlar man helt ekologiskt på sina vingårdar som man dessutom äger helt själva. På så sätt har man större kontroll på druvornas kvalitet än vad man ofta har man när köper in druvor från flera odlare. 

"I dag vet folk att det finns skillnader mellan olika cavor"

Samtidigt menar Victor Bernabé att kunskapen bland konsumenterna blivit mycket högre de senaste åren genom ett gediget arbete med att kommunicera skillnaderna mellan olika cavor.

– Det är en stor skillnad. I dag vet folk att det finns skillnader mellan olika cavor. Folk känner till att det är skillnad mellan till exempel en cava och en gran reserva cava, och att det då även skiljer i pris. Det är nog en av de största utvecklingarna vi sett, vilket är oerhört kul.

Vingård i Katalonien
Vingård i Katalonien

Ser ni samma skillnad på den internationella marknaden?

– Ja det gör vi faktiskt. Allt fler inser att det finns olika typer av cavor. Allt kostar inte runt 100 kronor, utan det finns till exempel gran reserva som kostar några hundralappar. Det är lite som med champagne. Det finns champagner för runt 300 kronor och så finns det champagner som kostar mycket mer än så. Trots att båda är champagne så känner folk till att det är en skillnad mellan dessa. 

Ångrar ni er att ni stannat kvar och fortsatt kallar er för cava?

– Definitivt inte. Som sagt, Juvé & Camps har alltid varit ett cavahus och det är kul att se att vi kunnat vara med och få till en förändring i hur folk ser på cava. Det är en stor skillnad på hur det var förr jämfört med nu, avslutar Victor Bernabé.