cotta-och-timjan-vinbanken

Vin till grönsakspaj med ricotta och timjan

Favoritmarkera

RÖTT VIN. Vin till grönsakspaj med ricotta och timjan är ett bättre vardagsvin med fin fruktsyra som framförallt matchar osten i pajen väl.

Ny årgång och nu även EKO-certifierad. Familjeföretaget är anrikt och satsar nu stort på miljö och hållbarhet i företagets arbete.

Vin till grönsakspaj med ricotta

Checchi Chianti Riserva 2015 (72358), Italien, 119 kr

Vinet doftar kärnigt och frisk, smaken är medelfyllig, frisk av röd frukt med lätt kryddigsnits och en fin längd. Här är ett härligt vin till vardagsrätter som pasta eller paj,  eller till en risotto med svamp. Till matförslag är ingången ricotta- samt Västerbottensosten.
Betyg: 4

Recept | Grönsakspaj med ricotta och timjan | 8 portioner

1 rulle kyld pajdeg (à 250 g)
3 ägg
250 g ricottaost
3 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
1 tsk torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 stora morrötter (gärna i olika färger)
2 små zucchini (à ca 250 g)

Gör så här
1. Sätt ugnen på + 200 C.

2. Rulla ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter (för 8 portioner). Nagga botten och ställ i kylen ca 20 minuter.

3. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan temperaturen i ugnen till + 175 C.

4. Vispa ihop ägg, ost, timjan, vitlök, salt och peppar. Bred ut i pajskalet.

5. Skala moroten. Huývla morot och zucchini längsmed till långa tunna remsor med en skalare eller osthyvel. De ska bli cirka 30 stycken av varje. Lägg en morotsremsa och en zucchiniremsa på varndra och rulla ihop till en ros. Ska bli 30 rosor. Fördela grönsaksrosorna i ett fin mönster i pajformen.

6. Ställ i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, täck med folie mot slutet om pajen får mycket färg. Låt svalna lite. Servera pajen ljummen.

Recept & bild: ICA

Kommentera