Vin till julbordet | vinköplistan 51

Favoritmarkera

VIN TILL JULBORDET. Bra vinval till julbordets salta och söta rätter är fruktiga röda och vita viner med hög syra.

Fruktiga viner passar bra till julbordets många och olika rätter. Det är även bra om vinet har hög syra.

Fruktsyran kommer balansera matens syra och sälta. Och fruktigheten möter sötman i maten. Slutsats: sälta gör att vin (generellt) smakar mildare, sötare och fruktigare. Sötma i maten gör att vinet smakar kraftigare, torrare mer bittert och mindre fruktigt.

Fredagsvin är förslag på bussiga vardagsviner, ni vet dom som är lätta att tycka om och som passar vardagsrätter. Till julens mat är genren perfekt då julmat är traditionella rätter som både är salta och söta.

Lördagsvin gör sig utmärkt till en bättre middag och är viner med lite större personlighet. Denna vecka har jag lagt fokus på att även lördagsvinet ska passa till julbordets söta och salta rätter.

Vitt och rött fredagsvin, under 100 kr

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Druvor: 74% sauvignon blanc, 26% semillion.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk av krusbär och fläder, vit vinbärsbladssmak och solig citron plus hintar av lime. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, enklare vin.

2. Beaujolais Nouveau Jacques Charlet 2019 (92240)

Frankrike, 89 kr
Smaken är medelfyllig, frisk och bärig av jordgubbar med inslag av körsbär. Trevlig längd.
Passar utmärkt bra till charkuterier, fläskkött eller vegetariska rätter. Kanske allra bäst till en skiva nygriljerad julskinka på knäckemacka.
Betyg: 4

Vitt och rött lördagsvin, 100 200 kr

1. Gustave Lorentz Evidence Riesling 2016 (75875). EKO.

Alsace Frankrike, 139 kr
Friskt, torrt vin som smakar av citrus, melon, gula äpplen och har en lätt kryddig avslutning. Eftersmaken har härlig längd, en lätt fetma samt klingande fruktsyra. Välgjord alsaceriesling som gör sig perfekt till vegetariskt eller till gravad och rimmad lax.
Betyg: 4

2. Veramonte Syrah 2018 (2289)

Chile, 149 kr
Fylligt, mörkfruktigt vin, plommon, med inslag av kanderade bär, björnbär, örter och fat. En knivsudd eldig värme i längden gör helhetsintrycket mustigt. Ursprunget Casablanca ligger i Valparaíso. Matcha med revbensspjäll eller viltpatén.
Betyg: 3

Huvudbild: Hotell Fars Hatt

Fler tips: i Tidigare vinköplistor hittar du här.

Lämna ett svar