Att göra egen glögg hemma är inte alltid så svårt. Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa, brukar själv inte göra egen glögg, men om hon skulle göra det så skulle det ske enligt nedanstående recept.

Glöggmarknaden i Sverige har blivit allt större. Nya aktörer dyker upp varje år och utmanar de stora jättarna. Man kan lugnt konstatera att glöggen fått ett rejält uppsving på senare år. Allt fler gör även sin egen glögg. Därför frågade vi på Vinbanken Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa, om hur hon skulle göra glögg om det skulle bli aktuellt hemma. -- Jag gör inte egen glögg då jag vet vilket Hantverk Blossa är, men om jag skulle göra det så skulle jag göra det på ett visst sätt, säger Åsa Orsvärn. Här nedan hittar du receptet:

Ingredienser

Kryddor

  • Kryddnejlika
  • Kardemumma
  • Ingefära
  • Pomerans

Sprit

  • Konjak
  • Starkvin (portvin, madeira, sherry)

Övrigt

  • Socker

Gör så här:

  1. Börja under sommaren med att lägga utvalda kryddor, antingen mortlade eller hackade, i konjaken. Mängden kryddor beror helt och hållet på eget tycke och smak, beroende på vilken krydda du vill ska smaka mest.
  2. Låt kryddorna sedan ligga och dra i konjaken i två månader för att skapa en glöggkonjak.
  3. Mortla eller hacka samtliga kryddor för att bättre frigöra smakerna från kryddorna.  Mängden kryddor beror på tycke och smak, beroende på vilken krydda du vill ska smaka mest.
  4. Sila sedan av samtliga kryddor, och nu har man en glöggkryddad konjak.
  5. Välj ett starkvin efter tycke och smak. Förslagsvis madieravin eller portvin.
  6. Bland sedan starkvinet med den glöggkryddade konjaken.
  7. Smaksätt sedan blandningen med kryddorna du tidigare valt. De kryddorna som man silat kan man antingen slänga eller baka med.
  8. Tillsätt till slut socker beroende på hur söt glögg du vill ha.
Hon är hjärnan bakom Blossas glöggsuccé. Svårt att köpa Blossa 03 - få flaskor kvar av den unika glöggen  

Recept andra gillar