Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 31 mars
29 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 31 mars

Lanseringen av röda viner den i det tillfälliga sortimentet den 31 mars är inte lika färgsprakande som de senaste lanseringarna men det finns några fynd och flera prisvärda viner.

Catena Agrelo Cabernet Sauvignon vinner fyndklassen men Cuvée Sextant är inte långt efter. Därutöver är I Cipressi Nizza Barbera väl värt pengarna. Lanseringens bästa vin är från Brancaia i Toscana. SENT TILLÄGG: notera att Stag´s Leap Fay Cabernet Sauvignon provades dagen innan lanseringen och finns med i texten men inte i tabellen. Samtliga omdömen och all information om röda viner i tillfälligt sortiment 31 mars hittar du i tabellen längst ner.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 31 mars

Frankrike

Beaujolais

Terres Dorées L'Ancien Beaujolais 2021 (93643), 179 kr

Ung lättillgänglig och energiladdad bärigt busig Beaujolais med plommon, hallon, smultron, vinteräpplen och bra körsbärssyror.

Röda viner 31 mars

Cuvee Sextant 2020 (95538), Celliers d'Orfee, Corbières, EKO, 198 kr

Stor rik doft med både djup och kraft som är packad med björnbär, plommon, körsbär, charkuterier och örter. Smaken är fyllig med mörka bär, choklad, oliver och rostade fat. Massor av smak massor av kraft men fortfarande busigt ungt. Gjort på 50% syrah och 50% carignan.

Italien

Grimaldi

Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore 2020 (93076), G. Grimaldi Ferruccio, 189 kr

Ung frisk och lite kryddig nebbiolo med torkade körsbär, violer, tranbär, hallon och en karaktärshöjande lakritston i eftersmaken där vi också hittar lite blodgrape, torra tanniner och bra längd.

Cipressi

I Cipressi Nizza Barbera 2020 (95790), Michele Chiarlo, 189 kr

Stor doft med lite florala toner, mörka bär, kraft, violer, choklad, tobak och lite kanel. Tät rik smak med björnbär, mörka körsbär, kryddor och lakrits. En trevlig barbera med mycket smak och mycket intensitet. Servera till pasta Bolognese eller till pizza.

Brancaia Chianti Classico Gran Selezione 2019 (13028), Toscana, Chianti Classico, 638 kr

Tät och rik frukt med violer, björnbär, barrskog, mörka körsbär, tobak, fat, underbar struktur, koncentration, kalk, fina körsbärssyror och en lång välsvarvad eftersmak. Lanseringens bästa vin och tillika en imponerande och ståtlig Gran Selezione från Brancaia.

Chianti Classico 2019 (94217), Val delle Corti, 229 kr

Ungt och friskt med elegant slimmad frukt av bigarråer, plommon, tranbär, en lätt stallighet, halm, fina körsbärssyror och trevlig struktur. Servera till bistecca fiorentina.

Spanien

PF

P.F. 2021 (95290), Manchuela, Bodegas y Viñedos Ponce, EKO, 199 kr

Stram doft med körsbär, blåbär, björnbär och örter. Välbalanserad med bra, mogen frukt med mineral, blommor, kryddor och intensitet som avslutas med snygga körsbärssyror. Gjort på druvan bobal.

USA

Fay Cabernet Sauvignon 2015 (93691), Kalifornien, Napa Valley, 1195 kr 19 poäng

Djup varmt mogen mörkbärig frukt med violer, svarta vinbär, plommon, kaffe, asiatiska kryddor och läckert integrerade toner av dyra fat. Underbart harmonisk smak med antydan till begynnande mognad, mörka körsbär, eukalyptus, choklad och en lång superbalanserad eftersmak med klockren balans, koncentration, kalk och bra längd. Lite mer åt det eleganta hållet än det bombastiska. Det här är en Cabernet från toppområde i Napa Valley som högpresterar. Kostnaden är visserligen hög men det här ligger ändå en bit ner i den undra halvan av prislappar på viner från Napa Valley med den här kvaliteten.

Australien

Röda viner 31 mars

Dandelion Vineyards Firehawk McLaren Vale Shiraz 2020 (95881), 209 kr

Befriande shirazig shiraz med djup varmt mogen frukt och ärligt överdådig med massor av smaker av violer, björnbär, kaffe, choklad, varma kryddor, örter, lite mentol och rostade fat. Smakrikt och grillvänligt.

Nya Zeeland

Ata

Crimson Ata Rangi 2020 (93010), Ata Rangi, Martinborough, 189 kr

Ung, frisk och energiladdad frukt med jordgubbar, hallon och körsbär. Smaken är snyggt balanserad och lite aromatisk med rosor, tranbär, kanel och fina körsbärssyror. Gjort på pinot noir.

Argentina

Catena

Catena Appellation Agrelo Cabernet Sauvignon 2020 (94179), Mendoza, 169 kr

Ungt och piggt med varmt mogen frukt av svarta vinbär, björnbär, plommon, vildhallon, kryddor, choklad och rostade fat.

[drinklist id="105039"]