Laddar annons
Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 24 mars
22 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 24 mars

Lanseringen av mousserande och vita viner i det tillfälliga sortimentet fredagen den 24 mars bjuder på en så hög övergripande imponerande prisvärdhet att det är svårt att peka ut de självklara valen.

Bäst är Peter Jakob Kuhns Riesling men sedan blir är det verkligen inte lätt. Ska vi bara gå på prisvärdhet blir det ändå Cerro del Toros Albariño från Uruguay, Keermont Terrassenfrån Sydafrika och Vickery Eden Valley Riesling och nu får jag ändå dåligt samvete för att jag inte nämnt ytterligare sex viner. All information, inklusive omdömen och antal flaskor, om mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment 24 mars hittar du i tabellen längst ner.

Mousserande vin

Maeli

Maeli Dili (93121), Maeli, Venetien, EKO, 149 kr

Aromatiskt med vinteräpplen, päron, mandarin, pomerans och melon. Smakrikt med grapefrukt, persika, paranötter, bra syra, skrovliga tanniner paranötter, mineraler och lite sälta.

Frankrike

Les Caillottes 2021 (94204), Pascal Jolivet, Sancerre, 299 kr

I doften finns fläder, päron, citrus, flinta och friska örter. Smaken är frisk med citrus, äpplen, snyggt återhållen och lite spänstig som det kan bli när det gäller en bra Sancerre: flädertonerna är diskreta , den vita blombuketten har precis börjat öppna sig och päronen är strama. Balans, fin syra och ett sammanfattat intryck av precision.

Savadonnay 2018 (94985), Croix-Courbet, Jura, 265 kr

Frisk och pigg doft med äpplen, citrus, mandarin, pomerans, färska örter och en försiktig ton av fat. Smakrikt med grapefrukt, paranöt, grönt te, energi, bra syra och mycket personlighet. Juratypiskt och gjort av 30% savagnin och 70% chardonnay (blir ju liksom savadonnay).

Tyskland

Mousserande och vita viner 24 mars

Kloster Eberbach Baiken 2020 (95284), Rheingau, 199 kr

Varmt mogen frukt av äpplen, citronzest, persika och blommor. Varm, stiltypisk och ren reislingfrukt med bra syra, mineraler, sälta och balans.

Riesling

Hallgartener Hendelberg Riesling Trocken 2019 (95143), WG Peter Jakob Kühn, Rheingau, EKO 296 kr

Ren, varmt mogen frukt av gula äpplen, päron, citrus, lime, begynnande mognad och lite petroleum. Smaken kombinerar smakrikedom och extrakt med sjudande rieslingelegans, rökiga mineraler, läskande energi och rena friska syror – så snyggt!

Italien

Cinque terre Terenzuola 2021 (95273), Liguria di Levante, 246 kr

Härligt rent med citrus, äpplen, melon, basilika och salvia. Krispigt ren smak med steniga mineraler, underbar struktur, syra, balans och lite sälta. Ett superspännande och personligt vin från pestons hemtrakter. Gjort på druvblandningen bosco, vermentino, albarola och ruzzese. Servera till spaghetti med pesto, solvarma tomater, mozzarella och olivolja.

Michele Chiarlo Rovereto Gavi di Gavi 2021 (95305), 179 kr

Speciellt ursprung, speciell druva och en särplägad aromatisk karaktär med gråpäron, äpplen, persika och örter. Pigg, frisk och välbalanserad smak med en underliggande rökighet, mineraler, mandlar, örter och blommor. Gjort på 100% cortese.

Spanien

Domiene

Doniene Gorrondona Doniene 2020 (90689), Bizkaiko Txakolina, 191 kr

Frisk och superpigg lite aromatisk doft med äpplen, päron, persika, citrusskal och någon svag ton av vattenmelon som snabbt seglar förbi. Ståligt ren smak med krossade mineralrika stenar, citronsyra och lite örter. Servera till grillad bläckfisk med pressad citron.

Uruguay

Albariño

Albariño Atlántico 2022 (90562), Bodega Cerro del Toro, Maldonado, 169 kr

Stramt med äpplen, gråpäron, citrusskal, melon, basilika och bommor. I smaken finns en klingande ren energiladdad frukt med härligt läskande syra, krossad sten, mineraler och en fin havssälta. En riktigt snygg tolkning av druvan albariño men denna gång från Uruguay.

Sydafrika

Keermont

Keermont Terrassen 2021 (92559), Stellenbosch, 199 kr

Friskt, rent och piggt med äpplen, blommor, bra balans krispiga mineraler, energi, bra syra och fin sälta. Ett trevligt vin som ger mycket karaktär för pengen.

Australien

Mousserande och vita viner 24 mars

Vickery Eden Valley Riesling 2022 (93579), 149 kr

Pigg frisk riesling med citrus, mandariner, rund rik frukt, gula äpplen och vita blommor Smaken är ren och stram med eleganta drag av citrus, mineraler, sälta och druvtypiska, krispigt fina syror. En välgjord och smakrik riesling för under 150 kronor.

Kanada

Inniskillin Icewine Riesling 2021 (92019), Niagara Peninsula, 699 kr

Aromrik ren frisk frukt med hjortron, aprikos, ananas och örter. Snygg, komplex och balanserad smak med bra syra, lysande koncentration och extraktrik lång eftersmak. Ett mycket bra sött vitt vin från en väldigt bra producent men det är ändå inte en topprestation av Inniskillin.

[drinklist id="104939"]