Laddar annons
Bäst i test vecka 13 - Fynd från Spanien och Portugal
28 Mar, 2023

Bäst i test vecka 13 - Fynd från Spanien och Portugal

I ”Bäst-i-Test” vecka 13 vänder vi blickarna mot Iberiska halvön. Det är första gången vi har med viner från Valdeorras i Bäst-i-Test men det är verkligen ett område att hålla ögonen på. Den här gången blir det två vita viner som det ”klickade” direkt med när vi provade dem. Producenten heter Viña Somoza, resten hittar ni här nedanför. Valen för veckans röda viner är dels en exklusivare Rioja och ett smakrikt och välgjort vin som har adress Douro i Portugal.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin så är Bäst i test perfekt för dig. Det är även en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Det spritter av vinaktivitet i spanska Galicien. Regioner som Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei och Valdeorras har en explosionsartad tillväxt av spännande och högpresterande nya producenter. I Valdeorras, med svalt atlantluftsklimat, dominerar vita druvor och bland dem är godello den mest odlade. Geografiskt ligger Valdeorras inklämt mellan Rías baixas och Bierzo. Röda druvor är mindre vanliga men det produceras en del rödviner där druvan mencia ofta dominerar. Idag håller vi oss till godello och det är bara att fortsätta att vara imponerad över hur fantastiskt bra viner det görs av den här druvan i nordvästra Spanien.

Bäst i test vecka 13 - Fynd från Spanien och Portugal

Nino

Neno Godello 2020 (52717), Valdeorras, Galicien, 175 kr 17 poäng (++)

Frisk, ren doft med äpplen, citrus, melon, fänkål och örter. Vibrerande pigg och energirik smak med citrusskal, limeblad, smör, mineraler, balans, pigg, frisk syra och fin sälta. Ett sagolikt välgjort och balanserat vin som hör hemma i sommarskafferiet. Servera till panerad smörstekt abborre med potatis och gröna ärtor. Drick 23-26.

As2

As 2 Ladeiras 2019 (79955), Valdeorras, Galicien, 249 kr 17,5 poäng (++)

Elegant och återhållet floralt med äpplen, gråpäron, pomerans, citronzest, melon och örter. Smaken är frisk och livligt pigg med gröna äpplen, grapefrukt, härlig syra, mineraler, lite sälta och en svag ton av nykärnat smör i eftersmaken. Ett underbart friskt vin med sagolik balans och vibrerande syrastruktur. Lite mer extrakt än i lillaskonet Neno men smakmässiga skillnaden mellan dessa två är inte stor. Drick 23-27.

Viña Somoza är en av flera nya intressanta bodegor och startades av Victor Fernandez 2001. Sedan 2015 är Javier Garcia ansvarig vinmakare. Somoza har 8 hektar vingårdar som ligger på mellan 350 och 630 meters höjd. Jordmånerna varierar men består huvudsakligen av granit, skiffer och lera. Vineriet ligger i västra Valdeorras i A Rúa. Jäsningen görs i en blandning av stora fat, rostfritt stål och ekfat. Neno och As 2 importeras av Tryffelsvinet.

Bäst i test vecka 13

Marqués de Vargas 2016 Selección Privada (50639), Rioja, 559 kr 18,5 poäng (+)

Det härvinet gav en riktigt överraskande och positiv känsla när jag satte näsan i det första gången. Doften bjuder på tät, rik och varmt mogen frukt med plommon, mörka körsbär, piptobak, läder, lavendel, salvia, asiatiska kryddor och rökiga fat. Djup, rik och välbalanserad smak som kombinerar koncentration och kraft med komplexitet och viss elegans. En väldigt välgjord Rioja i en stil som levererar en del av de klassiska dragen av rökta ekfat och körsbärssyrlighet men på en väl avvägd nivå och utan att de skuggar den fina mognaden och frukten i vinet. En riktigt imponerande Rioja av mycket hög kvalitet. Servera till stekt biff med potatisgratäng. Drick 23-27.

Marqués de Vargas ligger i ett område öster om Logroño som lokalt kallas ”de tre markiserna”. Anledningen var att tre markiser planterade vinrankor i området på 1850-talet. Den mest kända av dessa var marqués de Murietta en annan var marqués de Vargas från familjen de la Mata. Till skillnad från Murietta som också grundande företaget med sitt namn nöjde sig la Mata med att plantera druvor. Egendomen ägs fortfarande av familjen de la Mata men det var först 1989 företaget Marqués de Vargas etablerades och en bodega byggdes. Vingårdarna är traditionellt planterade med tempranillo, graciano och mazuelo. Man använder inga kemiska bekämpningsmedel men är inte ekocertifierade. Lagringen sker på amerikanska, franska och ryska ekfat. Utöver Marqués de Vargas ingår även Conde de San Cristóbal i Ribera del Duero och Pazo de San Mauro i Rías Baixas i gruppen av vinproducerande företag som ägs av familjen de la Mata. Marqués de Vargas importeras av Hermansson & Co.

Manoella

Manoella 2020 (73662), Portugal, Wine & Soul, Douro, 199 kr, 17 poäng (++)

Djup doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad och en lätt rökighet. Stor fyllig smak med plommon, mörka körsbär, engelsk lakrits, läder, choklad, fat och mogna runda tanniner. Ett underbart rikt ungt vin som kan drickas idag men klarar flera års lagring och passar till allt från grillen. Prova med hemmagjorda högrevsburgare eller om man prova något vegetariskt portabelloburgare.

Wine & Soul är en nyskapande relativt ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra
Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.