Bäst i test vecka 14 - Fyra prisvärda viner från fyra länder
”Bäst-i-Test” vecka 14 får lite karaktären av ett uppsamlingsheat. Vi frångår principen av ”två vita och två röda” men det görs inget avkall på kvaliteten – det här är verkligen fyra riktigt bra viner med personligheter som speglar sina ursprung. Ibland känns det som man letar något utan att hitta det fullt ut men så är det icke denna vecka – jag är stormförtjust i alla fyra viner. Ursprungen denna gång är Sussex i England, Kalifornien, Kampanien i Italien och Pfalz i Tyskland. Producenterna är Rathfinny, Stag's Leap Wine Cellars, Mastroberardino och Philipp Kuhn.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter
lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.
3-8 dagar innan vinerna kommer fram
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.
Bäst i test vecka 14
Rathfinny Classic cuvee Brut 2018 (53109), Sussex, England, 329 kr, 17,5 poäng(+)
Ett torrt, friskt och elegant mousserande vin med ren, mogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, röda äpplen, pomelo, nektariner, blommor, mandlar, sälta och mineraler. En charmig och generös cuvée med harmonisk frukt gjord på 50 % pinot noir, 35 % chardonnay och 15 % pinot meunier. Priset på 329 kronor är så bra att det borde radera ut all tveksamhet att våga prova detta istället för, eller bredvid en Champagne. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola och riven parmesan. Drick 23-28. Med årgången 2018 tar Rathfinny ett kliv fram och går från bra och lovande till att vara en av topproducenterna av engelskt bubbel. Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.
Rathfinny startades av Mark och Sara Driver 2010. Från starten har all planering och utveckling gjorts med millimeterprecision. Idag har Rathfinny 92 hektar vingårdar som är planterade med chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Mark har varit en av de starkast drivande krafterna för att Sussex ska bli Englands första PDO inom vin (geografiskt ursprungsområde) vilket det fattades beslut om 2022.
Mastroberardino Fiano di Avellino 2021 (73662), Kampanien, Fiano di Avellino, 185 kr 17 poäng (++)
Ungt, friskt och lätt aromatiskt med blommor, gråpäron, gröna äpplen, färsk timjan och krispigt frisk smak med citrus, mineraler, sälta och en frasig vulkanisk struktur med ett litet friskt bett av grapefrukt och färska mandlar. Det här är egentligen ett vitt vin som klarar ganska lång lagring men den härligt rena krispigheten är vinets främsta egenskap vilket gör att rekommendationen är att dricka det ganska ungt: 23-25. Mastroberardino importeras av Tryffelsvinet.
Familjen Mastroberadino har varit vinodlare i staden Irpinia i Kampanien i sekler. Vid rodret sitter Piero som är den tionde Mastroberardinon i ordningen. I det sydligt belägna Kampanien är somrarna heta och temperaturen går periodvis upp till närmare 40 grader. En stor del av Mastroberardinos 230 hektar vingårdar ligger därför på höjder mellan 350 och 550 meter över havet. Fiano är en druva som har haft en skakig tillvaro under lång tid. Under slutet av 1800-talet och stor del av 1900-talet blev den allt mer sällsynt eftersom den ger så små skördar och därför under lång tid ansågs ohållbar att odla. Mastroberardino har varit en av de starkaste förespråkarna för fiano. Under 2000-talet har trenden vänt och 2004 fick Fiano di Avellino DOCG-status.
Stag's Leap Karia Chardonnay 2021 (79281), Kalifornien, Napa Valley, 329 kr 17,5 (+)
Ung pigg och frisk doft med äpplen, citrusblommor, persika, citronskal, päron, smör och fat. Smakrikt men elegant med massor av pigga citrustoner, ingefära, krispiga syror, mineraler och lite sälta. En supertrevlig chardonnay från Napa Valley till ett svårlaget pris. Namnet Karia kommer från grekiska och betyder graciös eller elegant. Drick 23-26. Servera till en skaldjursrisotto med saffran eller risotto Milanese. Stag's Leap importeras av Vinunic.
Stag's Leap Wine Cellars grundades av Warren Winiarsky 1970 och hör till en av de mest kända producenterna i Kalifornien och Napa Valley. Stag's Leap blev världskänt när vinet provades blint tillsammans med några av de stora Bordeauxslotten i Paris 1976 och kom först i provningen. Sedan 2007 ägs Stag's Leap av Washingtonbaserade Chateau Ste Michelle.
Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2020 (74134), Pfalz, EKO, 189 kr 16,5 poäng (++)
Stor och druvtypisk mogen varm frukt med tranbär, jordgubbar, nypon, vildhallon, kryddpeppar och läder. Välbalanserad smak med granatäpplen, kryddor, balans, värme och fina körsbärssyror. Den nya årgången av Kuhns pinot noir är betydligt stramare än vinet från 2019 och kräver lite mer tid i glaset för att öppna sig. Allt finns där men ge vinet rejält med tid för att utveckla sig. Drick 23-28. Servera till ugnsbakade rotsaker med grillad lax. Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.
Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner men också för chardonnay. Men för er som har följt de här sidorna vet också att vi är mycket imponerande av Kuhns rieslingviner. Familjen Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade.