Laddar annons
30 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

12 x 99 kr - en vinfantast väljer

Precis som mycket annat i livet så är vinpreferenser en subjektiv fråga. Vi gillar olika och tur är väl det. Som passionerad vinfantast i 20 år stöter man ofta på påståendet att "du dricker väl inga billiga viner."

Inget kunde vara mer fel. En sann vinfantast sätter samma glädje i att finna vardagsvinet som för en ytterst rimlig peng lyfter till oväntade höjder, lika mycket som att dricka något mer förväntat storslaget. Bägge behövs precis lika mycket.

Så vad väljer då en sann vinnörd när man inte vill kosta på sig något allt för dyrt men ändå ha karaktär och spänning i glaset? Givetvis ett svar som ändras kontinuerligt även om det finns några viner som varit ständigt återkommande inköp under många års tid. Följande 12 viner uppfyller de flesta behov och är viner med sitt alldeles egna uttryck - något som visst går att köpa för ett icke-tresiffrigt belopp. I det här fallet kostar samtliga viner 99 kronor styck. Varför inte prova en blandlåda?

Vita viner

Torr furmint från Tokaj är det nya svarta och ett spännande och mycket matvänligt vin. Prova gärna topproducenten Sauskas instegsvariant 2012 Sauska Furmint Tokaj (72079). Här finns både viss kraft och syror, samtidigt som det uppvisar en stenfruktig ton som backas upp av ett svagt blommigt anslag, mineraler och persikor. Stort användningsområde (3).

Loureiro är ett givet komplement till skaldjur, gärna naturella. Kombinationen av blommighet, citrustoner, grape, örtighet och en äpplig syra ger känslan av sommar i ett glas. Att vinerna dessutom håller en ytterst moderat alkoholhalt gör dem enbart än mer njutbara. Prova Anselmo Mendes 2012 Muros Antigos Loureiro (75549) till dina färska räkor eller musslor (3).

En riesling är ett måste bland trotjänarna. Josef Leitz instegsvin från Rheingau uppfyller alla behov när skaldjur står på menyn. Sallader och vin må vara en kombination som ifrågasätts men 2012 Leitz Eins Zwei Dry Riesling (5822) är inte alls ett dumt val till din caesar sallad. Slösa gärna med parmesanosten (3).

Viognier står högt i kurs hos undertecknad men det franska originalet är inte billigt och budgetvarianterna från södra Frankrike är sällan inspirerande. Tack och lov är australiensiska 2012 Yalumba "Y" Viognier (87475) fyllt med druvkaraktär och riktigt bra för priset. Gott på egen hand, gott till såväl de mer kraftiga fiskrätterna samt en fläskfilé i gräddig sås (3).

Vit Rioja. Hur osexigt låter inte det? Men faktum är att 2009 Muga Blanco (72877) är hur läckert som helst och inte alls så fatad som många säkert misstänker. En svag tropisk ton tillsammans med ett lätt parfymerat anslag, en gnutta vanilj och sköna päronaktiga syror gör Muga till ett klockrent fiskgrillvin. Det fanns en anledning varför Rioja förut var så poppis i Sverige (3).

Boutari är knappast någon liten producent. Det innebär emellertid inte att man måste tillverka strömlinjeformade viner till en neutral marknad. Tvärtom så är deras 2012 Moschofilero Boutari (82090) ett vin fyllt med aromatisk karaktär och mineralfräsande syra och sval frukt. Odlat på hög höjd ger ett mer dämpat resultat av moschofilero-druvan. Klockren till ditt meze-plockbord (3).

Röda viner

Röd Douro till oslagbart pris. 2012 Duorum (2559) levererar långt över sitt pris och vinner även på några års lagring. Här får du mineraler, rosor, sötlakrits och en fin mörka röda bär-känsla. Häll på karaff en timme innan. Kyl lätt. Grillvin (3)!

Argentinska toppviner på malbec har allt för ofta ett ängsligt uttryck och för mycket kosmetika. Synd för druvmaterialet är utmärkt. Ett tips är att istället välja vinerna precis under toppskiktet då de är betydligt mer ärliga i sitt uttryck. 2012 Finca Sophenia Reserve Malbec (6611) är ett skönt vin med violtoner, solmogna bär och ett örtigt uttryck. Maffigt ja, men med balansen i behåll. Till din köttbit med hemmaslungad bearnaise. Kyl lätt (3).

Har du gjort en moussaka någon gång? Undrat vad du ska dricka till? 2009 Ramnista Xinomavro (2070) kyler du lätt och dricker ur dina bourgognekupor. Egensinnigt
och samtidigt urläckert. Grekerna kan (3)!

Tasca d'Almeritas 2009 Regaleali Rosso (73582) är ett sorgligt bortglömt vin i Sverige. Ganska traditionellt och befriat från extraktion. Röda bär, torkade rosor och siciliansk värme gör Regaleali skönt följsamt i munnen och till ett strålande vin till din lasagne. Kyl lätt (3).

Bästa Côtes-du-Rhône på Systembolaget? Ja, under hundringen finns det få som klår 2012 Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône (74503) på fingrarna. Lagom bångstyrigt med toner av lavendel, kryddighet och djurisk syrah. Violaktig smak med hallon och björnbärstoner. Kryddig, pepprig och järnig syrah-syra. Låt gärna ett par flaskor ligga till sig ett par år, om du kan (3).

Roséviner

Många roséviner är färskvara men detta gäller sällan de från Tavel i Rhônedalen. Nu lär 2012 Les Lauzeraies Tavel (2724) snart bytas ut till 2013 men att ha några liggande hemma gör knappast vinerna sämre. En perfekt aptitretare som även konkurrerar med rieslingen ovan om att ackompanjera caesarsalladen (3).

De flesta viner återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Skapa ett konto på deras hemsida, beställ vinerna du önskar och välj vart du vill hämta din beställning. När vinerna har landat i din butik får du ett sms.

 

Författare: Niklas Jörgensen