Laddar annons
5 feta rostade chardonnayviner
20 Mar, 2022

5 feta rostade chardonnayviner

De rostade, kaffe och tobaksdoftande smörfeta chardonnayvinerna är tillbaka. 5 viner du inte vill missa.

5 feta rostade chardonnyaviner på Systembolaget och privatimport. Detaljen som lyfter just den här smakstilen in i finrummet är ett smörigt skimmer av gul frukt, som en nervkittlande mix av syrlig exotism i kombination med mogen trädgårdsfrukt. Tänker på äpplen av alla sorter.

Mums så god - och användbar - just den här stilen av vita viner är och precis därför strålande kul att plocka upp igen.

Okej. Det kan gott vara så att undertecknad inte ägnat just dessa vita viner någon vidare uppmärksamhet senare tid. Ha överseende och tänk att en vinälskare är ganska lättroad, och ombytlig.

Fram för de 5 feta, rostade chardonnayvinerna, vi har saknat er.

Edouard Delaunay Saint Romain Le Village Blanc 2018 (76844), 419 kr

Lagringsdugligt finvin (syns även på den gröna tonen i färgen). För den som serverar vinet nu är maten viktig. Vad sägs om Påskens lamm, finare fläsk eller fågel. Tillbehör som ex smörig sås eller majjo är ett måste.

Smaken är torr, fyllig, gulfruktig med en stor portion av exotisk frukt, persika, inslag av nötter, gula äpplen, rostat kaffe och fat. En touch av smör med en vit- och gulblommig rondör avslutar. Balanserad och nyanserad smak med stor potential.
Betyg: 4+

Saint-Romain som ligger i Côte de Beaune, Bourgogne är ett ursprung att bevaka för vita viner som är alternativ till Meursault. Under senare år har priserna på vin från hela Bourgogne rusat, främst från de mest berömda byarna och vingårdarna. Anledningar är stor efterfrågan i kombination med problematiska årgångar. Att titta utanför boxen, det vill säga styra blicken mot mindre kända delar är ett sätt att "hänga kvar".

Det är mindre än 6 km mellan Meursault och Saint-Romain som ligger i riktning nordväst. På vägen mellan byarna passerar man Auxy-Duresses. Saint-Romain är ett kuperat område och vingårdarna ligger insprängda mellan berg och stora skogspartier. Känslan av "en annan plats" är märkbar, lägg till det lantliga intrycket. det här vinet kommer från två namngivna vingårdslägen i södra delen av Saint-Romain.

5 feta, rostade chardonnayviner

Omaka Reserve Chardonnay 2018 (77587), 169 kr

Bred, solig smak av rostat kaffe och fat. Inslag av mandel och mogen, gulgrön frukt. Bra längd med fin balans.
Betyg: 4

Josef Chromy Chardonnay 2015 (6448), 179 kr

Från Tasmanien, i Australien kommer det här vinet som numer hittas i beställningssortimentet. För alla som letar efter ett skolboksexempel på en rostad chardonnay - här är vinet! Torr, fyllig, generöst solig och fruktig med balanserad fruktsyra, smak av rostade kaffebönor, fat. Generöst bombastisk med stil!
Betyg: 4

Org de Rac Reserve Chardonnay 2018 (70729), EKO, 159 kr

gulgrön, nyanserad frukt med en perfekt avvägd fetma, lång läcker smak, rostade drag och bra balans. Ett toppköp för pengen.
Betyg: 4+

Mousserande chardonnayvin

Org de Rac La Verne Blanc de Blanc 2014 (privatimport - Vinia)

Torr, fyllig, nyanserat fruktig med begynnande mognadston, en touch av fat, rostat kaffe och choklad. Nyanserad, lång eftersmak. Spännande vin, se årgången, som smakar mer! MCC står för Méthode Cap Classique, Sydafrikansk beteckning för mousserande vin tillverkade enligt gängse sätt i Champagne.
Betyg: 4

Fler förslag på chardonnayvin, se nya Topp 10 chardonnayvinlistan - smakstilen varierar dock - här är inte bara de "feta och rostade".