Laddar annons
April 2021: Systembolagets vinnyheter 20/4 - recension och tabell
19 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

April 2021: Systembolagets vinnyheter 20/4 - recension och tabell

Christian Stojkovic provar alla viner i tillfälligt sortiment Systembolaget. Varje vecka publiceras en tabell över alla nyhetsviner samt recensioner, tips och råd om vinnyheterna.

VINNYHETER SYSTEMBOLAGET 20 APRIL. Den 20 april lanserar Systembolaget vinnyheter i det tillfälliga sortimentet. Är man inte i desperat behov att fylla vinkylen är det en plånboksvänlig vecka med få stjärnskott. Det saknas dock inte fynd och det finns flera intressanta viner.

Bland de vita vinerna går topplaceringen till Dog Point Chardonnay från Nya Zeeland. Veckans bästa vin är familjen Palacios Villa de Corullón från högpresterande regionen Bierzo. Gillar man bordeaux är Château Puygueraud ett måste. Det är sällan vi får möjlighet att köpa bra Bordeaux för under 200 kronor per flaska. Som alltid det finns fler tips som är rejält prisvärda. Gå därför igenom texten och tabellen.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Champagne och Mousserande

• André Jacquart Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru (90058), 469 kr

Stor och elegant doft med nybakta bröd, pomerans, gula äpplen och citrusfrukter. Bra fokuserad eftersmak med lime, vita blommor, bra syra, bra sälta och fina mineraltoner. Servera till Grillade pilgrimsmusslor med tapenade och crostini.

• Aphros Phaunus PET NAT Rosé Adega Aphros Wine 2019 (95540), EKO, 229 Kr

En elegant och välbalanserat Pet Nat från Vinho Verde med smultron, hallon, citrus och kalk. Bra balanserad eftersmak med blodgrape, lime, grapefrukt, bra syra och bra sälta och fina mineraltoner. BRA!

Vinnyheter 20 april tillfälligt sortiment Frankrike vitt vin

• Domaine des Carlines La Vouivre 2018 (93278), Côtes du Jura, 269 kr

Stor och varm chardonnay (kompletterat med 30 % av den lokala druvan savagnin) med päron, gula äpplen, apelsinskal och nya fat, . Extremt välbalanserad med massor med extrakt, vita päron, skaltoner, mango, energi, mineral, sälta och syra BRA!

• François 1er Vieilles Vignes Domaine Des Huards 2017 (95126), EKO, 279 kr

Stor, varm doft med gula äpplen, päron vita persikor, kalk, skaltoner och ananas. Varmt mogen eftersmak med en rustikt, fyllig känsla med bra längd, syra, sälta och mineral. Ett smakrikt och häftigt vin gjort i en rustikt tilltalande stil på druvan romorantin. Romorantin ses som en avlägsen släkting till chardonnay och som numera enbart växer i Cour-Cheverny i Loiredalen, vilket är detta vins ursprung. Prova till kalvfärsburgare med citron och schezuanpepparpotatis.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | vitt vin Spanien och Nya Zeeland

• Guímaro Blanco 2019 (93218), Ribeira Sacra, 174 kr

Välkomponerade, snygga och lite rustika toner med vita päron, vita blommor och kalk. Välbalanserad eftersmak med persika, citrusskal, mineral och lite sälta. Jag saknar möjligen en gnutta syra men ett välgjort intressant vin.

• Dog Point Chardonnay 2018 (92322), Marlborough, EKO 269 kr

Stor och elegant chardonnay med gula äpplen, kex, päron, persika och välrostade ekfatstoner. Fin smak med grillade citroner, vita persikor, vitpeppar, mineral, bra syra och bra sälta. En lysande ung chardonnay som kombinerar lite reserverad kraft med elegans och krispiga, fina syror.

Orange vin

• Vignoble du Rêveur Artisan 2019 (93485), Alsace, EKO, 239 kr

Ett aromatiskt och blommigt vin med apelsin, blodgrape, mandarin, aprikos och ananas. Smaken är extraktrik med skaltoner, lite malt och grapefrukt. Vinet är gjort på druvorna pinot gris och gewurztraminer.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Frankrike rött vin

• Château Fonplégade 2016 (93508), Saint-Emilion, 499 kr

Stram, lite återhållen doft med björnbär, plommon, svarta vinbär, piptobak och ceder. Bra koncentrerad, fyllig frukt med tjära, mörk choklad, nyrostat kaffe, skog och tydliga tanniner. En imponerande bra St-Emilion från kanonåret 2016 för anständigt få pengar.

• Château Puygueraud 2017 (91256), Bordeaux, 199 kr

Djup, mörkt mogen frukt med svarta vinbär, plommon svartpeppar, björnbär, rökta charkuterier och ceder. Bra koncentrerad frukt med björnbär, choklad, kaffe och granbarr. Extremt prisvärd Bordeaux från miniapellationen Côte de Francs som erbjuder allt som hör till och med lite extra.

• Cornas Domaine Gérard Courbis 2017 (93338), Rhône, 399 kr

Stor, tät och solmogen doft med viol, tjära varm jord, vingummin, slånbär, blommor, lagerblad och rosépeppar. Djupt mogen, fyllig eftersmak med koncentration, kaffe, mörk choklad, mineral, svartpeppar och oliver.

• Causse du Bousquet Mas Champart 2017 (93488), Languedoc-Roussillion, 199 kr

Mörk, solmogen frukt med svarta vinbär, viol, svartpeppar, lagerblad och charkuterier. Fylligt med bra längd, choklad, lång smak med välbalanserad ek.

• Domaine du Pas de l'Escalette Les Clapas Rouge 2019 (93422), Languedoc-Roussillion, EKO, 199 kr

Varmt mogen och örtig frukt med svarta vinbär, viol, vingummin, björnbär och fat. Fylligt med koncentrerad, varmt mogen frukt med kaffe, engelsk lakrits, svartpeppar, viol kaffe, mineral och lång eftersmak.

Recension vinnyheter | Languedoc-Roussilion Spanien rött vin

• López de Heredia Viña Cubillo Crianza 2011 (91810), Rioja, 179 kr

Medelstor, mogen Rioja med ganska ung bärig frukt med körsbär, kryddor, mandlar och fat. Eftersmaken är medelstor i traditionell stil med nypon, lagerblad, blodgrape och dill. För efterföljare av den här skolan är detta en riktigt bra Cubillo med mer koncentrerad frukt än vad vi normalt finner i detta vin.

• Thalarn Castell d'Encus 2016 (93274) Costers del Segre, 379 kr

Djup, mörkt mogen frukt med viol, björnbär, salami och nya fat . Eftersmaken är fyllig med chark, varm jord, kaffe choklad och bra längd.

• Telmo Rodriguez Matallana 2015 (93191),Ribera del Duero, 495 kr

Mörk och moget och komplext i en traditionell stil med bigarråer, kaffe, eukalyptus, varm jord och rökig, rostad ek. Bra, fyllig smak med balans, stort djup, kaffe, choklad och kryddor. Fram med grillen och så blir det en grillad biffstek med balsamicoglaze med broccoli och salviakryddade potatisklyftor.

• Villa de Corullón Descendientes de J Palacios 2018 (92635), Bierzo, 399 kr

Bra mogen frukt med mycket extrakt, härligt solmogna mörka bär, björnbär, nypon, blodgrape, körsbär och vildhallon. Fyllig, tät och komplex smak med imponerande längd, ett lite kärvt avslut med körsbärssyror som lugnar ner sig med luftning. En riktigt bra Corullón!

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Italien rött vin

• Barbaresco Rabajà Luisin 2015 (93493), 399 kr

Solmogen, lite stram Barbaresco med en ljuvlig kryddpåse av aromer som mynta, anis, lagerblad, eukalyptus slånbär, te och balsamvinäger. Bra, fokuserad smak med blodgrape, kaffe och mörk choklad.

• Barolo Bussia Cascina Dardi Alessandro e Gian Natale Fantino 2015 (93495), 489 kr

Medelstor doft med mörka körsbär, slånbär, tobak, läder, rostade mandlar och balsamvinäger. Medelfylligt, klassiskt i en personligt elegant stil med kryddor, granit, lagerblad, te och riktigt bra balans. En Barolo Bussia i en lite blygare framtoning än vad vi är vana vid men låt vinet snurra i en stor bourgognekupa så kommer den pratglada italienaren fram.

• Langhe Nebbiolo Piero Benevelli 2019 (93281), 189 kr

Ungt och lite stramt med vildhallon, jordgubbar, örter, kryddor, piptobak, och fat. Medelfylligt med bra djup, körsbär, choklad, björnbär och lätt rökiga charktoner.

• Piastraia Michele Satta 2017 (92141), Toskana, 299 kr

Snygg, mörk koncentrerad frukt med viol, svarta vinbär, björnbär, mentol, lavendel och fat. Bra, fyllig frukt med mognad, värme, mörk choklad, kaffe, snyggt balanserad ny ek och riktigt bra längd med en utmärkt balans.

• Grifalco Damaschito Alglianico del Vulture 2015 (93507), Toskana, 248 kr

Bra, mogen parfymerad, frukt med viol, bigarråer, plommon, nypon och fat. Ett välgjort vin med bra balans, nypon, viol, te och körsbärssyror.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | röda övriga världen

• Simonsig Tiara 2003 (93192), Sydafrika, 239 kr

Stor och mörk frukt med örtiga och peppriga inslag av svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, paprika, choklad och fat. Ett vin med mycket karaktär som faller många i smaken. För mig bjuder det på lite för mycket svart vinbärsfrukt och örtiga inslag.

• Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir 2017 (95402), Sonoma Coast, 739 kr

Lite oförlöst med vildhallon, jordgubbar, extrakt, mörka körsbär, kalk och diskreta, integrerade fat. Lätt till medelfyllig struktur med lång eftersmak med mineral, krita och en vibrerande körsbärssyra. Hirsch Raschen är den högst belägna av Hirsch vingårdar. Alla pinoter från Hirsch behöver tid i glaset för att utvecklas och kanske gäller detta Raschen ännu mer än de övriga. Jag skulle inte vara förvånad om jag om något år konstaterar att jag varit snål mot detta vin.

• Dog Point Pinot Noir EKO 2018 (93325), Marlborough, 359 kr

Varmt mogen frukt med mörka körsbär, charkuterier, vildhallon och fint balanserad rökt ek. Eftersmaken bjuder på en medelfyllig rödbärig struktur med mörka körsbär, smultron och lång eftersmak med vibrerande syror. En imponerande pinot noir från Nya Zeeland. Prova till Hickorygrillad majskyckling med kryddig parmesanpolenta.

• Amy's Moss Wood 2018 (92965), Margaret River, 199 kr

Välbalanserad mogen varm frukt med blåbärspuré, björnbärssylt, svarta vinbär, vildhallon och rostad ek. Medelfylligt med bra längd och silkigt mogna tanniner och vaniljinspirerad ek i eftersmaken. Notera att detta vin finns som magnumflaska med artikelnummer 92970 för 429 kr.

Margret River är att av de mest kända vinproducerande områdena i Western Australia. Det vinproducerande området ligger ca25 mil söder om regionshuvudstaden Perth och börjar bli känt för sitt milda klimat som ger en lång och ganska mild växtperiod.

• Moss Wood Cabernet Sauvignon 2018 (93104), Margaret River, 679 kr

Stor mogen varm frukt med björnbär, violer, svarta vinbär, kaffe, nougat och fat. Eftersmaken är komplext balanserad och smakrikt fyllig med mörk choklad och lång smak.

• Agrelo Cabernet Sauvignon Catena Zapata 2018 (93491), Mendoza, 159 kr

Mörk, solmogen varm frukt med svarta vinbär, kaffe, viol och rostade fat. Eftersmaken är fyllig med körsbär, choklad, lagerblad, mynta och lakrits. Som så ofta i dessa viner: de är inga eleganta ballerinor men man får 'mycket smak per krona'.

Tabell

[drinklist id="93599"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar