Laddar annons
Artadi gör monumental webblansering på Systembolaget
21 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Artadi gör monumental webblansering på Systembolaget

I webblanseringen den 22/4 är fyra vingårdsriojor från Artadi. Alla fyra viner är monumentala och alla är mer än väl värda sin egen uppmärksamhet.

ARTADI I WEBBLANSERING SYSTEMBOLAGET. La Poza är en riktigt bra Rioja som skulle ta första plats i vilken tävling som helst men nu har den oturen att stå bredvid sina syskon och då blir det jobbigt. El Pison är ett i det närmaste perfekt vin tätt följd av El Carretil.

För mig är ändå Valdegines det vin som är mest imponerande dels p g a kvaliteten till det förhållandevis modesta priset men också hur vinet är symfoniskt komponerat med smakrikedom struktur, harmoni, balans och slagverk som klämmer till med imponerande kraft på rätt ställen.

År 2018 slog ARTADI, ypperligt träffsäkert, huvudet på spiken!

Webblansering av Artadi 22/4 på Systembolaget

• Artadi La Poza 2018 (93371), Rioja, EKO, 1099 kr 18,5 poäng

Stram, snyggt mogen frukt med vinteräpplen, bigarråer, plommon, charkuterier och fat. Djupt koncentrerad smak med körsbär, plommon, blodgrape, lite rökta aromer, kraftigt extrakt, mörk choklad, mineral och elegant balansade nya fat. Drick 22-30

• Artadi El Carretil 2018 (93376), Rioja, EKO 1799 kr 19 poäng

Djupt mörk frukt med kraft och mognad av plommon, mörka körsbär, kryddig frukt, svartpeppar, oliver och väl integrerade nya fat. Superbalanserad smak med kaffe, mörk choklad, blodgrape, koncentration, elegans och djup. En imponerande komplext eftersmak som varar i minuter. WOW! Drick 23-32

• Artadi El Pison 2018 (93777), Rioja, EKO, 2 699 kr 20 poäng

Djupt mörk och varm solmogen frukt med mörka körsbär, plommon, oliver, mocha, lavendel och elegant balanserade nya fat. Superkoncentrerad fylligt mogen frukt med svarta vinbär, kaffe, mörk choklad och en smekande balans som följs av en lång, perfekt balanserad eftersmak som ligger kvar i en liten evighet. WOW!

2 699 kronor är visserligen hutlöst mycket pengar men hade det varit ett vin från Bourgogne eller hetat PINGUS hade det kostat tre gånger mer så kanske ändå. Drick 23-32.

• Artadi Valdegines 2018 (93379), Rioja, EKO 599 kr 18,5 poäng

Imponerande, fullständigt ogenomtränglig lila färg. Mörkt solmogen frukt med bigarråer, vildhallon, plommon, lavendel, lagerblad och nya fat. Stram, snygg eftersmak med svarta vinbär, stort djup, mandlar och kanske mest imponerande en sagolik kraft kombinerat med harmoni, balans och elegans. WOW! HATTEN AV! och KÖP! Drick 22-30

LÄS MER OM RIOJA.

RECENSION VINNYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET 20/4