Laddar annons
Vinnyheter APRIL - recension vinlansering Systembolaget 27/4
26 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinnyheter APRIL - recension vinlansering Systembolaget 27/4

Nyhetslansering tillfälligt sortiment Systembolaget den 27 april. Ett utmärkande tecken för lanseringen är prisvärdhet med flera trevliga och spännande viner.

VINNYHETER APRIL. Ska man lyfta tre favoriter är mina val enkla: bland de vita tänker inte jag missa Tolpuddle Chardonnay från Tasmanien. Ett lysande all-roundvin med extra allt. Men det finns fler bra viner att upptäcka bland vinnyheter april. Missa inte översikten i tabellen.

Snabbval

Lanseringens bästa vin alla kategorier är en härlig Bordeaux i form av Leoville Poyferré – en verklig storhet från St Julien i Medoc.

Till sist går det inte att låta bli att vara imponerad av Sydafrikanska Mullineux som står för hela sex viner i denna lansering. Bäst och mest spännande av dessa är Mullineux Olerasay, ett sött vitt vin på druvan chenin blanc. Men som vanligt finns det mer som ni hittar i texten och i tabellen.

VINNYHETER APRIL - Champagne

• Egly-Ouriet Les Premices Brut (93505), 539 kr

Stor doft med vinteräpplen, nybakt bröd, päron, perika och mandlar. Gräddig eftersmak med en ganksa dov ton, bra struktur, med citrus, aprikosskal och mineral.

Vitt vin Frankrike lansering nyheter den 27 april

• Bouzeron Louis Jadot Domaine Gagey 2019 (90003), 179 kr

Stram, snyggt snajdad bourgogne aligoté med päron, gula äpplen, persikor och snyggt balanserade fat. Välbalanserad med citrus, kryddor, snygg sälta mineral, kalk, och bra längd. Bouzeron är en by i södra Bourgogne i närheten av det mer kända Rully med endast 47 hektar vingårdar. Servera till grillad lax med stuvad spenat och ett spett med vitlökmarinerade grillade champinjoner.

• Guigal Condrieu 2019 (93555), Norra Rhône, 439 kr

Aromatisk och elegant Condrieu med gula äpplen, vita blommor, citroner, passionsfrukt, mango och en udd saffran. Kraftig struktur med skaltoner, grillade citroner, blommor, päronskal, bra längd, med mineral som hålls ihop av en fin syra.

• Heimbourg Riesling Domaine Zind Humbrecht 2017 (96178), Alsace EKO, 319 kr

Stor och varmt mogen och aromatisk riesling med gula äpplen, apelsin, mandarin och vita persikor. Bra balanserad smak med djup koncentration av äpplen, kryddor, citrusskal, kalk, bra syra och underbar längd med mineral och sälta.

Vitt vin Nya Zeeland - VINNYHETER APRIL

• Dog Point Sauvignon Blanc 2020 (93288), Marlborough EKO, 195 kr

Stor aromatisk och ganska kraftig sauvignon blanc med krusbär, fläder, nässlor, vita vinbär och gula äpplen. Bra, elegant smak med mineral, extrakt, vita blommor, vita vinbär, fin syra, mineral och sälta. Ett fantastiskt bra vin med en stramhet och ett djup som imponerar stort. Dog Point släppte en chardonnay förra tisdagen. Några flaskor eller mer av varje är en rolig kombo inför kommande vår- och sommarkvällar.

• Tolpuddle Vineyard Chardonnay 2019 (91808), Shaw and Smith, 379 kr

Snyggt stram chardonnay med vita päron, vita persikor, kalk, blommor, mariekex och eleganta fat. Rik och mogen frukt med gula äpplen, mineral, sälta och våta stenar och härligt balanserad ek. Har man väntat på en elegant ekad chardonnay i fyndkostym kan jag meddela att väntan är över. Tolpuddle är en av de mer uppmärksammade producenterna på Tasmanien som blir allt mer uppskattat för potentialen som det något kallare klimat ger. Vinet passar till solnedgång serverat med tortelloni med rökt laxkräm, apelsin- och salviasås med grillad grön sparris.

Vitt Chile lansering nyheter den 27 april

• Baettig Vino de Viñedo Chardonnay 2019 (95597), Traiguén, Via Vinica SpA, 279 kr

En ung, frisk, chardonnay med päron, gula äpplen, citrus, bra eftersmak med fin syra, sälta och lite brynt smör från ekfat. En ny bekantskap från Chile som levererar en chardonnay i en lite stramare mindre tropisk och mer energiladdad stil än vad vi är vana vid från Chile.

Vitt vin Sydafrika lansering nyheter den 27 april

• Mullineux Granite Chenin 2019 (93186), Swartland, 499 kr

Stram, rustik chenin blanc med gula äpplen, päron, skaltoner, persikomarmelad, kalk och fat. Snygg balans med värme, extrakt, våt ylle, sälta, mineral och en rustik lång eftersmak.

• Mullineux Quartz Chenin 2019 (93189), Swartland, Mullineux 499 kr

Ung och stram, med vita päron, gula äpplen, ciutrusskal och tydliga nya fat. Stram och mer reserverat än syskonet Granite. Bra balans, citrus, pomerans, krossad sten, mineral, kalk, sälta, fint avvägda fat och bra längd. Servera till vitlöksmarinerad kyckling med grillad mango och balsamicoglaze på en bädd av sallad.

VINNYHETER APRIL - sött vitt 'nära perfektion'

• Mullineux Olerasay No 2 Mullineux & Leeu Family Wines (95302), Swartland, 500 kr

Stor aromrik doft med torkade aprikoser, blodapelsin, fikon, ananaspastiller och pomerans. Ett mycket snyggt och välgjort sött vin med stor komplexitet, aprikosmarmelad, citrusskal, mineraler och exceptionellt bra syra. Ett fascinerande välgjort vin men kaskader av aromer där de flesta går mot torkade frukter och engelsk fruktkaka men det mest imponerande är den helt perfekta syrastrukturen som gör att man överhuvudtaget inte reflekterar över vare sig sockernivå eller den låga alkoholhalten på 8,5 %. Ett imponerande sött vitt i en helt egen stil och dessutom på en svårslagen nivå.

Orange vinnyhet den 27 april

• Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2018 (92366), Niederösterreich, 129 kr

Stor aromatisk doft med persika, aprikos, Del mote frutkcoctail, inlagda päron, smultron, hallon. Stor smak med grapefrukt, päron, äpplen, persika och grapefrukt, mineral, viss sälta men kunde haft lite mer syra.

• Airlie Bank Gris on Skins Punt Road Wines 2020 (95591), Australien, 159 kr

Elegant strukturerad doft med blodgrape, smultron, hallon, vattenmelon och mandlar. Ovanlig smak som drar lite mot sura körsbär och citrus och visst finns det viss elegans, sälta och längd.

Rosé lansering nyheter den 27 april

Longview Nebbiolo Rosato2020 (93429), Adelaide Hills, 149 kr

Mogen, välbalanserad rosé med hallon, smultron, jordgubbar, rönnbär, rabarber, vinteräpplen mineral, bra balans med fin sälta och syra.

Rött vin Frankrike - VINNYHETER APRIL

• Château Gazin Pomerol 2018 (93320), Pomerol, 935 kr

Mogen varm frukt med björnbärsmarmelad, plommon, vildhallon, mörka körsbär, piptobak och ceder. Fylligt koncentrerad smak med pomerans, mörk choklad, engelsk lakrits, kaffe och bra längd.

• Château Léoville-Poyferre 2018 (93554), Saint-Julien, 1 034 kr

Mörk, koncentrerad frukt med björnbär, svarta vinbär, mörka plommon, viol och väl integrerade nya fat. Fylligt med mogen mörk frukt, blåbär, mörk choklad, kaffe och ceder. Ett slagskott som trots all sin kraft och sina 14,5 % alkohol ändå lyckas vara elegant och balanserat. Bordeaux när det är som bäst.

• Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2017 (93556), 499 kr

Snygg och välbalanserad med viol, björnbär, tjära, kryddor, extrakt och lätt rostade fat. Medelfyllig till fyllig mogen frukt med svarta vinbär, mörka körsbär, choklad, charm och värme med bra längd, saknar möjligen lite kraften som fanns i den tidigare årgången.

LÄS GÄRNA JOHAN EDSTRÖM OM LA-LA-LA PROVNINGEN 2016

VINNYHETER APRIL - rött vin Italien

• Ognostro Azienda Agricola Tinessa 2018 (93575), 359 kr

Frisk doft med personlighet och mogen frukt av viol, tjära, björnbär, nypon, kaffe, nougat och örter. Medelfyllig till fyllig eftersmak med längd och koncentrerad frukt med kakao, björnbär och nougat.
O´gnostro betyder bläck på napolitanska och beskriver färgen på vinet som druvan aglianico ger.

• Montessu Agricola Punica 2017 (95424), Isola dei Nuraghi, 159 kr

Frisk solmogen frukt med svarta vinbär, plommon, vildhallon, julkryddor, mynta, läder och rostade fat. Bra och lite oväntad fyllig eftersmak med björnbär, kaffe och choklad. Bra balans och bra längd. Gjort huvudsakligen av carinano kompletterat med cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och syrah. Isola dei Nuraghi ligger på östra sidan av Sardinien.

• Contrado Santo Spirito Palmento Costanzo 2017 (93574), Etna, EKO, 499 kr

Frisk stram frukt drar som en saltvattenstänkt havsbris med oliver, mynta, slånbär, örter, oliver och mynta. Medelfylligt med bra extrakt, bra djup, kaffe, balsamvinäger, nypon, energi och mineraler. Det är inte ett vin med opulent tillgänglig charm men mycket personlighet ”den helige anden” levererar i detta stiltypiska Etnavin. Passar till Kalvfärsburgare serverade med stekt nudelsallad.

• Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2019 (91140), Lambrusco di Sorbara, 129 kr

En frisk och ren Lambrusco med eleganta bubblor, ren syrlig frukt med energi, smultron, jordgubbar, lingon, rönnbär och röda vinbär, mineral och sälta.

Rött vin Sydafrika - VINNYHETER APRIL

• Mullineux Granite Syrah 2018 (93185), Swartland, 699 kr

Stort och kraftigt med mörka körsbär, björnbär, mörka plommon, tjära, kaffe och fat. Stor, fyllig eftersmak med viol, mörk choklad och imponerande koncentration, längd och balans.

• Mullineux Iron Syrah 2018 (93187), Swartland, 699 kr

Medelfylligt med varmt mogen frukt med körsbärsmarmelad, björnbär, provencalska örter, te, nötter, mandlar, lite rökiga charkuteritoner, mineral och bra längd.

• Mullineux Schist Syrah 2018 (93188), Swartland, 699 kr

Stort med mogen frukt, mörka körsbär, vildhallon, viol kraft extrakt, lavendel, örter och fat. Fylligt rökt chark, djup, balans, mineral och mogen varm frukt. Samtliga viner från Mullineux är värda uppmärksamhet. Vad gäller de röda vinerna från årgången 2018 är Granite lite rustikare och lite kärvare men kanske också lite mer koncentrerad. Schist är påfallande tillgängligt med mer omedelbar charm. Kvalitetsmässigt är de svåra att skilja. Jag finner båda dessa mer strukturerade och balanserade än syskonet ”Iron”.

• Lismore Syrah 2017 (93492), Cape South Coast, 359 kr

Stor doft med mörka, mogna bär, björnbär, viol, charkuterier och rökta, nya fat. Stort och fylligt med silkiga tanniner, bra extrakt och bra syra. Så långt är allt bra men när vi kommer till vinets balans är det i min smak för dominerat av ekfat. Smaken drar mot hickoryextrakt och det blir lite för mycket. Sannolikt lägger detta och blir mer integrerad i frukten med några års vila på flaska men idag finns inte balansen.

• SC Pannell Smart Grenache 2018 (93476), Australien, Clarendon, 369 kr

Ett rödfruktigt, friskt vin med varmt mogen grenachig frukt med körsbär, vildhallon, bra koncentration, bra balans och medelfyllig struktur med en vibrerande lång eftersmak med intensitet.

TABELL

[drinklist id="93660"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar