Laddar annons
Årets bästa vita viner 2022 - vinskribentens favoriter
19 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årets bästa vita viner 2022 - vinskribentens favoriter

Vinerna på förslag är stilla, det vill säga inte mousserande, pet nat. De är inte heller orange alternativt naturvin.

Årets bästa vita viner. Under året har det lanserats en enorm mängd tillfälliga viner. Mellan tummen och pekfingret är det minst 2 000 nyheter och då har jag inte räknat med nyheterna i beställningssortimentet eller TSLS, tillfälligt sortiment lokalt sortiment. Den senare är kategorin där man hittar de flesta av alla småskaliga svensktillverkade drycker. Som svenska viner vilka säljs i närområdets butiker.

Men det är förmodligen bättre att säga årets vita favoritvin (i s f årets bästa) och som fortfarande går att köpa. Oavsett om i fasta eller i beställningssortimentet.

Bästa vita viner under 150 kronor

Picpul

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2021 (2588)

Calmel & Joseph, Coteaux du Languedoc, Frankrike, 119 kr
Druvor: 100% picuepoul de pinet
Smak: Torr, fyllig. Vit- och grönfruktig, mogen, touch av persika, smak av mogna päron, peppar, örter, salt och klockren frisk fruktsyra. Lång. Utmärkt bra friskt vin med lång eftersmak. Fantastiskt till alla skaldjur men prova även till gräddig kantarellsoppa.
Betyg: 4+

Steinterrassen Riesling 2020 (73551), BS.

Weingut Stadt Krems, Kremstal Österrike, 149 kr
Österrikisk torr, smakrik, nyanserad grönfruktig riesling. Äpplen, päron, grape med härlig syrlig längd, örtkryddig ton med en knivsudd mineral. Utmärkt trevlig, nyanserad, smakrik och ren. Bra köp! Passar alla lättare fiskrätter, buljonger, skyåser, gröna tillbehör eller till skaldjur.
Betyg: 4+

Bästa vita viner över 150 kronor

JOSEf

Josef Cromy Chardonnay 2015 (6448), BS.

Tasmanien Australien, 179 kr
Det här är ett av mina favoritviner, lägg till att det har lite ålder. Läcker, balanserad och torr. Smaken är medel/fyllig, gulfruktig av persika och röda äpplen, inslag av mogen citrus, smör och lite karamell. Lång eftersmak. Passar storhelgens lagade fiskmiddag med gräddig sås lika bra som Julhelgens helstekta kalkon, brysselkål och gräddås.
Betyg: 4

Chenin

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc 2019 (71534), BS

Stellenbosch Sydafrika, 169 kr
Torr, medel/fyllig. Gul frukt, fat, rostad, nötig med en lätt smörighet och tryck i smaken. Bra längd. En chenin som smakar mycket och är balanserad. Bjud till fågel och kyckling i rätter lagade med gula frukter, apelsinkyckling är ett förslag.
Betyg: 4

Bästa vita lyxvin

Saumagen Riesling 2017 (52114), BS.

Weingut Rings, Pfalz Tyskland, 660 kr
Torr, fyllig, generöst fruktmoget rieslingvin av bästa snitt. Smak av äpplen, aprikos, kryddor, örter, mineral. Stor koncentration, kraft och elegans. Bättre riesling än så här är svår att föreställa sig. Ge bort i julklapp till vinvän eller bjud som fördrink när entusiasterna kommer på besök
Betyg: 5

Årets mest oväntade nykomling – vitt vin i burk

De har fullkomligen vällt in i sortimentet under årets sista månader. Vin i burk. Och varför inte, samtidigt som entusiasmen inte infinner sig. Funderar högt om inte vin i burk är som en slags säkerhetsbälte för den som vill bära med sig vin, både hit och dit. Men nu är de här, vinburkarna har kommit för att stanna och de lär bli både fler och större i storleken.

Alvarinho

Adega de Monção Alvarinho 2021 (2825)

Vinho Verde Portugal, 40 kr för 250 ml
Torr, medelfyllig. Fruktig med drag av citrus, lätt rökig. Bra. Trevlig, frisk och smakrik. Bra vin i burk!
Betyg: 4

GÅ HIT FÖR FLER TOPPLISTOR!