Laddar annons
Prisvärda klassiker från Australien
13 Mar, 2024

Prisvärda klassiker från Australien

Trots att Australien är ett relativt ungt vinland så har man gjort sig kända för sin förmåga att få fram några av världens mest uppskattade viner, med ständigt fokus på kvalitet och prisvärdhet.

Det ska egentligen vara omöjligt för Australien att skapa så bra viner som de gör. Med en vinhistoria som sträcker sig knappt 100 år bak i tiden så borde avståndet till Italien, Frankrike och Spanien vara omöjligt att komma i kapp. Men tack vare hängivna producenter, med Penfolds i den absoluta spetsen, har man lyckats nå den absoluta världstoppen på en relativt kort tid.

Just Penfolds har blivit synonymt med den australiensiska framgångssagan genom att skapa viner som håller både hög kvalitet men som samtidigt är extremt prisvärda.  Särskilt genom serien Koonunga Hill som skapades just med syftet att visa att det går att få fram högkvalitativa, lagringsdugliga viner som alla kan ha råd med.

Vad gör Koonunga Hill speciellt?

Man kan säga att Koonunga Hill är vinlandet Australien i ett nötskal. Med dess Chardonnay och Shiraz Cabarnet visar man på ett perfekt sätt hur man kombinerar tradition med innovation och prisvärdhet. 

De här vinerna visar vad australiensisk vinmakning i mångt och mycket handlar om. Det är rena, tillgängliga och fräscha viner med massvis av smak för pengarna. Det är viner som år efter år hyllas av experterna för just kombinationen av kvalitet och prisvärdhet. Och just den här förmågan att få fram viner som inte kostar skjortan, samtidigt som de håller en väldigt hög kvalitetsnivå, är väldigt mycket vad Australien i synnerhet och Penfolds i allmänhet handlar om.

Vinlandet Australien består av en salig blandning av regioner med olika förutsättningar att skapa viner i olika stilar. Vi har allt från de västra delarna där man har mycket fokus på Bordeauxdruvor till de östra delarna där semillon frodas, men även de södra delarna där vi hittar allt från shiraz till riesling. 

Givetvis finns det en rad andra druvor som älskar klimatet i Australien. Penfolds utnyttjar bredden som finns i landet genom sin ”multi-vineyard blending policy” som ser till att de alltid kan välja de bästa druvorna för att hålla en ständigt hög och jämn nivå på sina viner år efter år. Den här metoden ligger till grund för succésagan som stavas Koonunga Hill och som år efter år fortsätter att imponera på så väl den gemene vindrickaren som vinälskaren.

Viner från Koonunga Hill-serien

Den här artikeln sponsras av importören Treasury Wine Estates Sweden AB.