Laddar annons
Så känner du igen en äkta Ripasso
20 Nov, 2023

Så känner du igen en äkta Ripasso

På Systembolaget i dag kan vi hitta strax under 100 viner med ursprung Valpolicella där det står Ripasso på etiketten. Vi i Sverige har de senaste decennierna haft en enorm förkärlek gentemot dessa viner då de har en unik smakprofil. Men hur känner man skillnad på de olika Ripasso-vinerna och hur känner man igen en ”äkta” Ripasso?

Det går inte att bortse från att området Valpolicella har fått rejäl konkurrens från andra italienska vinområden på den svenska marknaden. Men vi i Sverige har fortfarande en enorm förkärlek till viner från området, vilket fortsatt kan ses på Systembolagets försäljningssiffror. Och just Ripasso-viner hör till de allra mest populära. Men det kan vara lite av en djungel att navigera sig igenom alla Ripasso-viner som finns på Systembolaget.

Vad är egentligen skillnaden mellan en Ripasso som kostar 89 kronor och en som ligger på en bit över 200 kronor? Det finns flera saker du som vindrickare bör hålla koll på för att känna igen skillnaderna mellan olika Ripasso-viner. Det finns några enkla knep som du snabbt kan tyda baserat på etiketten för att få reda på vilken typ av Ripasso-vin det är

Begreppet Superiore

Om du ser begreppet superiore på en etikett så ska du veta att det är hårdare krav på vinerna än vad det är om det inte står superiore. Druvorna når en lite högre mognadsgrad och vinet måste lagras en längre period. Detta gör att vinet får en annan ton och karaktär än vad många andra viner från området får. Det optimala är att man hittar ett vin med begreppet superiore i kombination med nedanstående faktorer, för då får man en äkta bild av vad Ripasso-vin är.

Begreppet Classico

Om du hittar begreppet Valpolicella Classico så är du garanterad att få ett vin som kommer från ursprungsområdet. Det är dock inte alltid man skriver ut det på etiketten, utan detta kan hittas på baksidan allt som oftast. Ofta i Italien så har appellationerna växt och området bara blivit större och större. Vinhusen som då kommit från hjärtat av området har satt press på lagstiftarna om att skilja sig från de andra, då de gärna vill visa upp att de kommer från just ursprungsområdet. Samma sak kan man se i Chianti där det är stor skillnad mellan just Chianti och Chianti Classico. Samma sak gäller Valpolicella och Valpolicella Classico. Om du hittar Valpolicella Classico på en etikett så måste druvorna komma från kommunerna Fumane, Marano, Negrar, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio. Dessa viner har en tendens att kosta lite mer men har generellt även ett högre rykte och är mer ansedda. 

Famiglie Storiche

Har du reagerat på att många Ripasso-viner, Amarone-viner och andra viner från området är ganska billiga? Då är du långt ifrån ensam. Detta gjorde att flera av de anrika familjerna slog sig ihop för att skapa organisationen ”Famiglie Storiche” vars syfte är att värna om hantverket. I dag är det totalt 13 producenter som är en del av den här organisationen och som värnar om sättet man ska göra vin på från området. Dessa producenter är Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini och Zenato. Om du ser några av dessa namn på hyllan så vet du att vinet kommer från en producent som har en lång och anrik historia i området och som är en del av en organisation som värnar om vinerna och hantverket som satt Valpolicella på världskartan. Viner från dessa familjer hör till några av de absolut bästa i hela landet och hyllas av experter år efter år. 

Tydlig karaktär

En äkta Ripasso ska alltid ha lite diskreta toner av torkad frukt. Det ska finnas massvis av smak, det ska vara mörk frukt, kryddor och en tydlig fatkaraktär. Om du har två Ripasso-viner där det ena uppfyller de två ovanstående kraven och det andra inte uppfyller kraven, så kommer du med största sannolikhet känna en enorm skillnad på vinerna. Det äkta Ripasso-vinet har en distinkt karaktär av plommon, mörk choklad, vanilj ett visst djup och en härlig balans. 

Ovanstående artikel är en annons från importören Provinum Vinhandel AB.