Laddar annons
Bäst i test vecka 36 - Systembolagets beställningssortiment
6 Sep, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 36 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 36 blir det två nedslag i olika regioner i Frankrike, ett i Galicien i norra Spanien och ett i Toscana i Italien.

Några av vinerna känner vi igen sedan tidigare artiklar men byte av årgångar gör att vi tar upp dessa igen. Familjens Mazzeis Chianti Classico har nyligen bytt årgång och fortsätter imponera. Det och mycket mer i bäst i test vecka 36.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 36 - Systembolagets beställningssortiment

Frago

Fraga do Corvo Blanco 2021 (57706), Fragas do Lecer, Galicien 159 kr 16,5 poäng (++)

Ung, frisk, pigg och trevlig doft med äpplen, mandariner, blommor och örter. Ett smakrikt och elegant vitt vin med grapefrukt, pomerans, energi, bra balans, snygga syror, mineraler, sälta och längd. Välgjort, väldigt prisvärt och imponerande hur bra viner druvan godello åstadkommer i olika prisklasser. Drick 22-25. Servera till piggvar med ärtpesto, färsk potatis, skirat smör och pepparrot. Fragas do Lecer importeras av Handpicked Wines.

Monterrei är nog det minst kända ursprunget i Galicien. Det är ett litet distrikt som ligger en bit in landet från kusten och gränsar till Portugal. Det finns ungefär 25 vinproducenter och en av dem är Fragas do Lecer. Företaget startades 2005 av familjen Boo-Rivero och omfattar idag 18 hektar. Huvudelen av vingårdarna är planterade med godello och mencia men även en del albariño och treixadura är planterade.

 

voyvary

Domaine des Aubusieres Cuvée Silex Vouvray 2021 (76953), Loire, 169 kr 16,5 poäng (++)

Aromatisk doft med gula äpplen, päron, citrus, vita persikor och saltvattenstänkta våta stenar. Smakrik lång eftersmak med krossad sten, citronzest, kalk, en gnutta restsötma som hanteras av den underbart mineralrika syran och sältan. Drick 22-27. Servera till Halstrad abborrfilé med blomkålspuré och sockerärtor. Domaine des Aubusieres importeras av Handpicked Wines.

Domaine Des Aubuisieres drivs av Bernard Fouquet som har några av de bästa vingårdslägena i Vouvray. Alla odlingar är planterade med chenin blanc som är områdets enda tillåtna druva. Namnet Silex är benämningen på jordmånen som består av kalksten lera och flinta. Från årgång 2020 är odlingarna certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. En fransk hållbarhetsmärkning som bland annat ser till biologisk mångfald i vingården och hållbar vattenförsörjning. Cuvée Silex har lite restsötma men det upplevs ändå mer som ett torrt vin snarare än ett halvtorrt.

 

Mommessin

Mommessin Saint Amour 2020 (90555), Beaujolais, 219 kr 17 poäng (++)

Solmogen mörkt rödbärig frukt med vildhallon, björnbär, jordgubbar, rosor, körsbär och charkuterier. Smaken är välbalanserad och packad med krossade röda och mörka bär, engelsk lakrits, längd, elegant syrastruktur. Drick vid 16-17 grader i en stor bourgognekupa. Förra någon vecka sedan skrev vi om Fleurien från samma producent. Mommessins Saint Amour är lite mörkare i frukten men lika bra och lika charmig som förra veckans vin. Drick 22-27. Mommessin importeras av Tryffelsvinet.

Mommessin var från början en känd negociant i Bourgogne som startades av Jean-Marie Mommessin i mitten på 1800-talet. 1932köpte Mommessin den välkända vingården Clos de Tart. 1997 såldes delar av Mommessin till Boissetgruppen som har fortsatt producera högkvalitativa Beaujolaisviner under namnet Mommessin.

 

Fonterutoli

Fonterutoli 2020 (32229), Chianti Classico, 139 kr 17 poäng (++)

Fonterutolis Chianto Classico var inte bara med på vår lista över de 10 mest prisvärda vinerna i beställningssortimentet utan låg faktiskt i toppen av denna. Nu har vi en ny årgång som även denna placerar vinet högt i vår lista. Det här är fortfarande ett ungt vin med återhållen frukt som kräver ordentlig luftning för att öppna sig. Möjligen är den här lite stramare i frukten och har lite mer mörka körsbärssyror i eftersmaken än de två tidigare årgångarna men det är hejdlöst fyndigt, prisvärt.

Bara för att se vilken utveckling ett ungt vin av den typen kan genomgå prova att öppna flaskan dag 1. Häll över halva flaskan i en karaff, prova ett glas, häll tillbaka resten i flaskan, ställ in i kylskåpet med korken i . Dag 2 tar ni ut flaskan låter den komma upp i temperatur och provar igen. Jag tror att ni kommer att uppleva att vinet har lagt på mer vikt, blivit mörkare i frukten men också lite mer ”öppet” och tillgängligt.

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här vinet klarar fyndgränsen med milslång marginal även efter årgångsbytet och är fortfarande ett riktigt KLIPP. Drick 2022-2028. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.