Laddar annons
Tillfälligt sortiment 9 september - mousserande och vita viner
7 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment 9 september - mousserande och vita viner

Lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet den 9 september är till antalet en liten lansering men tre viner står ut med extra hög prisvärdhet: det mousserande Izar-Leku, DeAetna Bianco och en Alvarinho från Valados de Melgaço är värdiga platser i vinhyllan.

Bra i en högre prisklass är William Fèvres Chablis Vaulorent och när vi är vi ändå är inne på kapitlet bra vita viner missa inte webblanseringen den 8 september. Det kommer en imponerande uppsättning lysande viner från Van Wolxem i Saar i Tyskland. Mer information om detta finns längst ner i den här texten. Det och mycket mer i recensionen av mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment 9 september.

Mousserande vin från Spanien

Izar-Leku Hondarribi Zuri 2017 (94743), Bodegas y Viñedos Artadi, 229 kr

Det här är ett kristallklart, ståligt rent mousserande vin från norra Spanien som var lysande när det lanserades förra året men ännu bättre med den här årgången. Ren frisk doft med gröna äpplen, örter, mariekex, mandlar och gråpäron. Energiladdad snustorr smak med grapefrukt, krossad sten, rökiga mineraler och knivskarpa syror. En snygg komposition av samma grupp som ligger bakom Artadi i Rioja. De rena syrorna gör att vinet passar utmärkt till fet mat. Prova till en fisksoppa eller friterad bläckfisk med pommes.

Frankrike

Chablis Vaulorent 1er Cru 2017 (92481), William Fèvre, 549 kr

Välsvarvad klassisk Chablis packad med citrusfrukter, persika, gråpäron, massor av mineraler, krispigt eleganta syror, krossad sten, sälta och underbar längd med väl avvägd ek. Servera till ugnsbakad piggvar med ärtpesto och vitvinssås.

Tyskland

Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2020 (94602), WG Dr. Hermann, Mosel, 229kr

Ung frisk och stram reisling med varmt mogen frukt av äpplen, citrus, persika, kalk, blommor och päron. Smaken har en tydlig sötma, bra struktur, fina syror och sälta. Ett klassiskt moselvin med bra balans, längd och imponerande elegans och alkoholhalten håller sig på låga 7,5%. Skaldjur eller en asiatisk wok med lite hetta är bra matval.

Karl May Goldberg Riesling 2020 (94615), Rheinhessen, EKO, 239 kr

Ung frisk och stram riesling med varmt mogen, lite aromatisk, frukt av äpplen, citrus, persika, päron, kalk och blommor. Välbalanserad smak med citrus, gula äpplen, bra syra och längd.

Österrike

Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel 2021 (95521), WG Familie Schmelz, Wachau, 189 kr

Ung, pigg och frisk frukt med päron, citrus, bivax, äpplen, vanilj, bra balans, bra syra med mineraler och bra balans.

Pichler-Krutzler Grüner V. Ried Loibenberg 2019 (93240), Wachau, 399 kr

Stor aromatisk doft med gula äpplen, päron, grapefrukt, flinta, kalk och stram elegant syrastruktur. En rund och rikt mogen grüner veltliner med härligt tillgänglig fukt, lysande balans, massor av mineraler och en lång eftersmak.

Italien

Colle Ozio Grechetto 2020 (94640), Leonardo Bussoletti, Umbrien, EKO, 179 kr

Stram doft med citrus, fläder, gula äpplen, vita vinbär och kalk. Återhållen, elegant och krispigt ren smak med mineraler, örter, grillade citroner och en energigivande saltvattenstänkta våta stenar. Servera till linguine alle vongole.

DeAetna Bianco 2020 (92574), Terra Costantino, Etna, EKO, 179 kr

Piggt och friskt vin från etnas sluttningar i en stram krispigt elegant stil med kalk, aska, päron, blommor, krossad sten, grillade citroner, rökiga mineraler och bra syra.

Portugal

Alvarinho Reserva 2020 (95016), Valados de Melgaço, Vinho Verde, 189 kr

Aromatiskt friskt och fruktigt med päron, äpplen, melon, örter, citrus, bra syra, mineraler och lätt sälta.

USA

Mount Eden Estate Chardonnay 2018 (93503), Santa Cruz Mountains, 549 kr

Stor chardonnay från Kalifornien med allt vad som hör till med ny ek, gula äpplen, persika och physalis. Eftersmaken är frisk med citrus, pigga syror, mineral och bra längd.

Webblansering 8 september

Weblanseringen den 8 september innehåller en imponerande uppsättning viner från van Volxem
Med ursprung Saar i Tyskland. Gillar man riesling är det här högintressant. Enda problemet är att det finns beklämmande få flaskor. Alla vinerna är lysande, för den som önskar stöd i valet får man mycket av det mesta i den någon billigare Van Volxem Glodberg Riesling. Finns budgeten är flaggskeppet Scharzhofberger Pergentsknopf en upplevelse som dessutom får extra skjuts av den lite stramare årgången 2019 men antalet flaskor är tårdrypande få. Slutligen kommer det även några viner från renheten och elegansens mästare Egon Müller där den största prisvärdheten finns i Scharzhof Riesling (se nedan).

Van Volxem Glodberg Riesling 2020 (91819) för 325 kronor 17.5 poäng (++)

Van Volxem Scharzhofberger Pergentsknopf Riesling GG, 2019 (90013) 639 kr 18,5 poäng (++)

Egon Müller Scharzhof Riesling (94683), Mosel, 549 kr 18 poäng (++)

[drinklist id="101756"]