Laddar annons
Bästa pinot noir 2018 | Topp 10
7 Jun, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa pinot noir 2018 | Topp 10

PINOT NOIR. Oförtjänt kallad för "diva" bland världens druvsorter. Faktum är att merlot är minst sagt lika kinkig och vi skulle kunna nämna fler. Pinot noirvin är toppen för många, för andra till och med magiska när smakens nyanser spelar som klockrena noter i ett komplicerat musikstycke.

Har pinotvinet mognad, oxidation, hoppar återigen andra jämfota av lycka. Få viner gör sig så bra till mat, frågar ni mig. Vinerna i listan presenteras i prisordning, från billiga till dyrare. ned i artikeln, lite mer om druvan för dem som vill veta mer.

Topp 10 | pinot noir, sommaren 2018

1. Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 2016 (6603)

Concha y Toro, Chile Chile, 79 kr
Smak: Lätt/medelfyllig. Syrliga, knappt mogna körsbär. Blå frukter. Örtig hint.
Omdöme: Hög syra kräver fet mat som en entrecote, krämiga och eller feta såser och rejäla smörklickar.
Betyg: 3

2. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Smak: Medelfyllig. Bärig smak med inslag av jordgubbar, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat och en hint av kakao.
Omdöme: Mustig och generös med tydlig druvkaraktär. Passar bra med sötare smaker, marinader eller glazekryddor.
Betyg: 4

3. 1865 Pinot Noir Viña San Pedro 2015 (2103)

Viña San Pedro, Valle del Elqui Chile, 149 kr
Smak: Medelfyllig. Söta bär, söt röd frukt, lätt örtig med saftig längd.
Omdöme: Sötsaftig och generös av solig växtförhållanden. Charmig!
Betyg: 3

4. Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2014 (5283)

Louis Jadot, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Smak: Medelfyllig. Fruktig, röda bär, frisk smak med inslag av skog, örter, balanserade fat.
Omdöme: Bra vinval från distrikt, område stil och druva.
Betyg: 4

5. Pinot Noir 2016 (71702)

Louis Latour, Marange Bourgogne Frankrike, 155 kr. I BS!
Smak: Medelfyllig, bärig, skogsbär som mogna hallon, lingon och björnbär, samt rödspänstig fruktsmak med örtiga drag. Frisk.
Betyg: 3+

6. Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2016 (73278)

Domaine de la Métairie d'Alon, Pays d'Oc Frankrike, 169 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET.
Smak: Bärig doft med lätt kolaton. Medel/fyllig, bärig och friskt örtig och kryddig smak med inslag av fat och blommor. Fin längd, elegant och sval.
Betyg: 4+

7. Barda Pinot Noir 2016 (95420)

Bodegas Chacra, Patagonien Argentina, 199 kr. FINNS I 16 BUTIKER NÄR ARTIKEL SKRIVS
Smak: Medelfyllig. Fruktig söta körsbär, syltigt touch, inslag av örter och kryddiga, balanserade fat.
Omdöme: Söt, kort eftersmak. Hög prisnivå.
Betyg: 3

8. Mercurey Clos La Marche 2016 (79817)

Louis Max, Côte Challonais Mercurey Frankrike, 220 kr. BIO OCH EKO. I BS!
Fyllig, elegant av röd frukt, friska syror, örter och kryddor med bärig sötma för rondör.
Vinet är tillverkat av 50-60% av hela klasar och resterande del är fottrampat, macererar i öppna, stora ekfat ca 3-4 dagar därefter jäsning, på fat.
Betyg: 4

9. Marimar Estate 2014 (74480)

Marimar Torres, Sonoma County , Russian River Valley USA, 429 kr
Smak: Kryddig, fyllig, stramelegant och generös smak av röd frukt, röda mogna bär med inslag av örter, apelsin och rostade fat. Nyanserad och kanske som bäst för att spara en handfull år eller för att dricka inomhus, till en vällagad rätt som anka i apelsinsås.
Betyg: 4+

10. Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Damodes 2016 (72300)

Domaine de la Vougeraie, Nuits-Saint-Georges Premier Cru Frankrike, 689 kr. EKO. I BS!
Fyllig, mörk mogen frukt av plommon och körsbär, smak av mogna hallon, inslag av skog, örter och kryddor, rostad kaffesmak och av ingefära med en balsamisk touch. Elegant, komplex och samtidigt kraftfull. Tillverkad av 80% hela klasar! För alla vänner av ädel röd bourgogne är tipset att hålla utkik efter årgång 2016 av Clos de Vougeot Grand Cru Domaine de la Vougeraie som var precis så utsökt, bra och läcker som det är möjligt - full pott!
Betyg: 4+ (ung, potentialen är stor!)

Mer om druvan pinot noir

Hur kan det vara så stor skillnad mellan en flaska av det franska übervinet Romanée-Conti som kostar runt 30 000 kronor i inköp-i Sverige (billigt i internationell jämförelse) till det utan snack, trevligt men enkla som okomplicerade chilenska vinet Luis Felipe Edwards (6238) för 59 kronor? Båda är av druvan pinot noir.

Pinot noir har ett rykte (oförtjänt möjligen då det finns än knepigare sorter) om att vara kinkig att odla. Det vill säga att den inte trivs överallt, är lynnig och mycket känslig för olika sorters röta och skadeangrepp. En anledning är det tunna druvskalet. Ekologiskt certifierade odlare talar allt om oftare om motsatsen, pinot noir är ganska tuff. Odlingsättet spelar stor roll med andra ord.

Prismässigt skiljer sig pinot noirviner från andra, skillnaden är stor mellan lågt till högt. Vad sägs om en flaska av det franska übervinet Romanée-Conti för runt 30 000 kronor i inköp-i Sverige (billigt i internationell jämförelse) till det utan snack, trevligt men enkla som okomplicerade chilenska vinet Luis Felipe Edwards för 70 kr (BS 6238) ? Båda är av druvan pinot noir.

Ursprungsplatsen är avgörande och den påverkar både klimat och väder. Vissa jordlotter är dyra och mycket värdefulla medan andra vingårdar kan vara anlagda på obruten mark. Hur är jordens beskaffenhet? Pinot noir trivs alldeles extra bra i distrikt Bourgogne där jordmånen till stor del utgörs av kalksten. Klimatet är kontinentalt, innebär (normalt) kalla vintrar och heta somrar.

Vem är producenten och hur gör de? I fallet pinot noir finns inget så totalt smaklöst som när tillverkare fläskat på med fat med resultat att man inte känner någon smak av frukt eller bär  i vinet.